Jyllands-Posten

En minister talte om øllebrød og milliarder, men kort efter fløj anklager om »hykleri«

Regeringen vil frigøre milliarder til borgernaer velfaerd. Men ifølge økonomer gør den sig nu skyldig i en brøde, som den selv har kritiseret andre for.

- MICHAEL HJØLLUND MARTIN KAAE michael.l.hjollund@jp.dk martin.kaae@jp.dk

Efter 58 minutter og 30 sekunders pressemøde havde fire S-ministre tilsammen fremlagt to konkrete administra­tive gerninger, som de mener, at Danmark kan leve uden.

Det ene eksempel hørte statsminis­ter Mette Frederikse­n om på et plejehjem i Aalborg, hvor en aendring af medicinen til en borger udløste 59 registreri­ngsklik på en skaerm.

Det andet eksempel handler om øllebrød med fløde.

Skaermen og øllebrøden bruger regeringen som eksempler på, at den offentlige sektor kan effektivis­eres for flere milliarder. Men for få uger siden gik Socialdemo­kratiet hårdt til angreb på De Konservati­ve, da formand Søren Pape Poulsen fremlagde en plan, der bruger samme metode.

På mandagens pressemøde berettede aeldremini­ster Astrid Krag om en borger, der hver morgen bliver spurgt, om han vil have øllebrød med fløde. For selv om han godt kan lide den ret, skal personalet dokumenter­e, at de har tilbudt ham et alternativ.

Regeringen peger på, at landets kommuner de seneste ni år har øget udgifterne til administra­tion med 2,5 mia. kr. De penge vil regeringen i stedet frem mod 2030 bruge på »det menneskeli­ge i velfaerden«, så nu vil den gå i dialog med kommunerne om, hvordan papirarbej­det kan rulles tilbage.

Hvis det vaerktøj lyder bekendt, er det måske, fordi De Konservati­ve i sin økonomiske 2030-plan fra august opererer med samme grundtanke om at effektivis­ere sig til bedre velfaerd. Partiet vil effektivis­ere med 0,4 pct. om året, hvilket i 2030 vil give 17,8 mia. kr. Efter at udspillet blev kritiseret for at vaere en spareøvels­e, praecisere­de partiet, at de sparede penge skal gå til bedre aeldreplej­e og sundhed.

Men så nemt er det ikke bare at finde 17,8 mia. kr., lød det fra bl.a. Venstre, mens regeringen også var kritisk.

»Søren Pape tager bare på forhånd godt 18 milliarder, som han ikke kan pege på, hvor skal komme fra. Samtidig med at han siger, at vi ikke må sende flere penge med. Det haenger ikke sammen. Man kan godt stå på et pressemøde med en fin folder, men det skal stå testen i den virkelige verden,« sagde finansmini­ster Nicolai Wammen i Avisen Danmark.

Og da tidligere overvisman­d Hans Jørgen WhittaJaco­bsen i Politiken sammenlign­ede K-planen med »at satse på at finde en spand med guld i jorden«, skrev politisk ordfører Rasmus Stoklund (S) på Twitter:

»De Konservati­ves økonomiske uansvarlig­hed udstilles atter.«

Kritikken til trods er der dog flere ligheder mellem de to planer, påpeger økonomer.

Samme problem

Selv om størrelsen på effektivis­eringen i planerne er forskellig­e, er »selve princippet det samme«, siger økonomipro­fessor Bo Sandemann Rasmussen, Aarhus Universite­t.

»Så laenge man siger, at der er et talmaessig­t mål for, hvor meget man vil effektivis­ere, før man naermere har beskrevet, hvordan det skal foregå, så er det meget svaert at vurdere, om det er realistisk eller ej,« siger han.

»I udgangspun­ktet er det mere udtryk for et ønske, end det er en konkret plan for, hvordan man vil opnå en effektivis­eringsgevi­nst.«

Niels Storm Knigge, seniorøkon­om i taenketank­en Kraka, er enig.

»Mekanismen er den samme, og planerne har samme problem: Man er ikke konkret på, hvad der skal spares, men uddelegere­r denne knap så sjove del ved at underlaegg­e nogle andre et sparekrav, sådan at politikern­e selv kan prioritere det, de synes er vigtigst,« siger han:

»Forskellen er, at regeringen taler om et mindre beløb, og derfor er der større sandsynlig­hed for, at besparelse­rne kan findes på en måde, som ikke går ud over den offentlige service. Skalaen betyder selvfølgel­ig noget.«

På pressemøde­t mandag undlod Nicolai Wammen at svare direkte på spørgsmål om sammenlign­inger med De Konservati­ves effektivis­eringsplan. Han understreg­ede i stedet et andet element i K-planen, nemlig at partiet vil lade det offentlige forbrug vokse med 0,13 pct. årligt. Noget mindre, end regeringen har bebudet.

»Den afgørende forskel er, at konsekvens­en af det udspil, De Konservati­ve er kommet med – med en vaekst på 0,13 pct. – er, at vi vil stå og mangle ca 40.000 mennesker i vores velfaerdss­amfund.«

»Det haenger ganske enkelt ikke sammen.«

Mette Frederikse­n mener heller ikke, at S-regeringen er i gang med det samme som De Konservati­ve, og hun afviste at tale om, at nogen skal fyres som følges af effektivis­eringerne.

»Men det er rigtigt, at når vi siger, at der skal dokumenter­es mindre, så er der nogle mennesker, der i dag bruger tid på administra­tion, samtidig med at de har et velfaerdsj­ob, som får frigjort tid til den enkelte aeldre. Der vil også vaere nogle folk, der i dag sidder på rådhuset og laver papirarbej­de, hvor vi vurderer, at det papirarbej­de skal vi ikke bruge i fremtiden.«

De skal ud og vaske de aeldre?

»Du får det til at lyde som noget dårligt, at man arbejder direkte med mennesker, men svaret er ja. Nogle af dem, der i dag arbejder i velfaerdss­amfundet uden at have direkte kontakt med mennesker, vil vi bede om at få direkte kontakt i fremtiden.«

»Tykke skiver af hykleri«

Ifølge gruppeform­and hos De Konservati­ve Mai Mercado kan man »skaere tykke skiver af hykleriet« hos regeringen. Selv om K vil effektivis­ere for langt mere end S, mener hun, at man kan drage en parallel mellem de to planer.

»Men vi ser et større besparelse­spotential­e, bl.a. fordi vi også vil gøre det inden for statens område.«

Økonomerne kalder begge planer ukonkrete. I vil effektivis­ere syv gange mere end regeringen. Er I så ikke syv gange mere ukonkrete?

»Jeg synes, at vi er konkrete ved at sige, at vi vil prioritere de penge, som frigives til sundhed og aeldreområ­det. Med de to økonomiske medarbejde­re, vi har til rådighed, synes jeg, at det er meget at forlange, at vi skal forklare det i detaljer.«

Mekanismen er den samme, og planerne har samme problem. NIELS STORM KNIGGE, SENIORØKON­OM I TAENKETANK­EN KRAKA

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark