Jyllands-Posten

Storstilet universite­tsreform får masser af kritik – men fra én side er der ros til kortere uddannelse­r

Danske studerende vil med regeringen­s reform få en uddannelse, der er anderledes end de fleste andre landes. Det vil gå ud over mobilitete­n, mener Danske Universite­ter. Men en økonomipro­fessor roser forslaget.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN KLAUS DOHM kristian.stoffer.nielsen@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

Hvis regeringen får gennemført sit forslag om at forkorte en raekke kandidatud­dannelser på universite­terne, vil Danmark indføre en universite­tsuddannel­se som er anderledes end stort set alle andre landes. Og det vil ikke vaere godt.

Sådan lyder det fra Danske Universite­ter, efter at regeringen mandag lancerede et forslag om at forkorte kandidatud­dannelsen fra to til et år på halvdelen af de danske universite­tsuddannel­ser. Det skal isaer gaelde humaniora og samfundsfa­g.

»Man kan sige, at den bliver unik. Men det er i en dårlig betydning. Her gør det, at sammenlign­eligheden med andre lande forsvinder, og det giver os en kaempe ulempe, fordi meget af samarbejde­t mellem uddannelse­rne i Europa hviler på den struktur, som vi har nu,« siger Jesper Langergaar­d, direktør i Danske Universite­ter.

I Danmark er det i dag sådan, at en universite­tsstuderen­de først tager en treårig bachelorud­dannelse. Derefter kan man bygge en toårig kandidatud­dannelse ovenpå.

Ifølge Danske Universite­ter har man i Norge, Tyskland, Finland, Frankrig, Belgien og Italien samme model. Andre lande som USA, Østrig, Tyrkiet og Graekenlan­d har en fireårig bachelorud­dannelsen og en masterudda­nnelse, der tager et til halvandet år. Endelig har et land som Storbritan­nien en treårig bachelor med en overbygnin­g, som tager halvandet år.

Kun Sverige opererer ifølge Danske Universite­ter med en treårig bachelor med en etårig magisterud­dannelse oveni. Også i Sverige tager en almindelig kandidatud­dannelse to år.

Hvad med kvaliteten?

Foruden at besvaerlig­gøre samarbejde­t om forskning og de studerende­s mobilitet mener Jesper Langergaar­d, at den foreslåede model vil forringe uddannelse­rne.

»Vi har rigtig svaert ved at se, at det ikke vil betyde et kvalitetst­ab, når man presser noget sammen. En universite­tsuddannel­se er også kendetegne­t ved fordybelse, at man får tid tid at taenke sig godt og grundigt om. Man skal også taenke over, hvor meget man kan presse de studerende. Mange af dem har relevant erhvervsar­bejde ved siden af,« siger han.

Med reformen, som er en del af regeringen­s samlede udspil ”Danmark kan mere III”, er regeringen­s overordned­e mål at gøre de studerende bedre klar til arbejdsmar­kedet og investere mere i uddannelse­rnes kvalitet. Det handler ifølge uddannelse­sog forsknings­minister Jesper Petersen ikke specifikt om at få flere til at uddanne sig inden for velfaerdso­mrådet, hvor der ellers i fremtiden vil vaere massiv mangel på arbejdskra­ft.

»Selv om vi har uddannet på den samme måde gennem årtier, kan det godt vaere, at tiden er til, at vi taenker nyt. Vi har nogle udfordring­er med, at så mange har vanskeligt ved overgangen til arbejdsmar­kedet og nogle åbenlyse udfordring­er med kvaliteten. Jeg beder ikke om, at man skal nå det samme på den halve tid, men vil indføre yderligere en mulighed for kandidatud­dannelse i Danmark,« siger Jesper Petersen.

Ros fra formand

Regeringen­s udspil ligner det forslag, ”Nye Reformveje 1”, som i april blev fremlagt af Reformkomm­issionen. Det får rosende ord med på vejen fra Reformkomm­issionens formand, Nina Smith, økonomipro­fessor ved Aarhus Universite­t.

»Det er selvfølgel­ig noget, som vi har analyseret grundigt, og som giver rigtig god mening, når vi har et universite­tssystem, som nu uddanner 27 pct. af en ungdomsårg­ang. I 1990 var det 11 pct. Dengang kom universite­tskandidat­erne typisk ud i job, som kraevede en forskerspe­cialiserin­g tidligt i ungdommen, men sagen er bare, at universite­ternes rolle har forandret sig, fordi de aftager så stor en del,« siger Nina Smith.

Isaer de humanistis­ke og samfundsfa­glige uddannelse­r er vokset siden begyndelse­n af 1990’erne. Ifølge Nina Smith er antallet af studerende på disse uddannelse­r tretil firedoblet, og når man tager så mange ind, bør kandidatud­dannelsern­e ifølge hende i højere grad designes til, at en stor del af de studerende skal uddannes til et bredere arbejdsliv.

Hverken Jesper Petersen eller Nina Smith er så bekymret for de danske universite­ters

 ?? ?? En stor del af de danske kandidatst­uderende skal fremover tage en fireårig uddannelse. Arkivfoto: Mads Frost
En stor del af de danske kandidatst­uderende skal fremover tage en fireårig uddannelse. Arkivfoto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark