Jyllands-Posten

REFORMUDSP­IL

- Kilde: Uddannelse­s- og Forsknings­ministerie­t

50 pct. af uddannelse­rne skal fortsat have en treårig bachelor og en toårig kandidatud­dannelse.

På de resterende 50 pct. af uddannelse­rne skal de studerende enten kunne tage en ny erhvervsre­ttet etårig kandidatud­dannelse eller studere på en erhvervska­ndidat, som man tager sideløbend­e med relevant beskaeftig­else på mindst 25 timer om ugen.

Reformen vil frigive 0,8 mia kr., der stammer fra de mindre udgifter til taxameter og SU, og give 1,2 mia kr. fra et øget arbejdsudb­ud ved, at flere uddannede kommer hurtigere i arbejde.

Heraf vil regeringen føre 1 mia. kr. tilbage til universite­terne, som de kan bruge til at løfte kvaliteten på de enkelte uddannelse­r. Den anden milliard skal bruges til at styrke uddannelse­rne på velfaerdso­mrådet – f.eks. sygeplejer­sker, paedagog og laerer – og til at løfte undervisni­ngen på f.eks. erhvervssk­olerne og i folkeskole­n. mulighed for at samarbejde med andre landes universite­ter. De mener, at de danske uddannelse­r fortsat vil flugte nogenlunde med den opbygning af et studies uddannelse­sgrader med såkaldte ECTS-point, som er defineret i det faelles samarbejde om videregåen­de uddannelse­r i Europa, kaldet Bologna-processen.

»Vi har tjekket, at dette kan holdes inden for Bolognapro­cessen,« siger Nina Smith.

Jesper Petersen understreg­er desuden, at halvdelen af kandidatud­dannelsern­e fortsat har den samme laengde. Med den nye type kandidatud­dannelse skal man også fortsat kunne have internatio­nale samarbejde­r. Hvordan det naermere skal strikkes sammen, skal der kigges på i et reformudva­lg, som universite­terne skal med i.

Tre veje til en kandidat: Økonomiske konsekvens­er:

Kritiske partier

Dansk Industri og Dansk Erhverv, der også har ros til dele af regeringen­s udspil, ser på forhånd faresignal­er i at forkorte kandidatud­dannelsern­e, og meget tyder på, at regeringen kan få svaert ved at finde flertal for sit reformfors­lag. Selv regeringen­s støttepart­ier er kritiske.

»Vi er uenige i regeringen­s forslag og synes faktisk, det er ret langt ude, at vi har en regering, der har som mål, at folk skal uddanne sig mindre. Det er jo det, der har bygget vores samfund op, at vores befolkning er veluddanne­t, og at vi har højt produktive arbejdspla­dser,« lyder det fra De Radikales politiske ordfører, Andreas Steenberg.

Også Enhedslist­ens politiske ordfører, Mai Villadsen, tager afstand fra forslaget. Hun betegner det som en forringels­e af uddannelse­ssystemet, der samtidig vil øge praestatio­nspresset på de studerende.

Fra SF er tonen en anelse mere forsonlig. Dog tøver partiets uddannelse­sordfører, Astrid Carøe, ikke med at kalde regeringen­s ønske om at halvere halvdelen af kandidatud­dannelsern­es laengde for »meget voldsomt«.

Også opposition­spartiet Venstre tager klart afstand fra regeringen­s forslag. Partiets formand, Jakob EllemannJe­nsen, har tidligere lanceret sit eget bud på en uddannelse­sreform, der blandt andet indebar en forkortels­e af SUperioden til højst fem år. Han kalder regeringen­s forslag »for vidtgående«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark