Jyllands-Posten

Mens krisen eskalerer i Europa, tager Italien en markant højredrejn­ing

For første gang siden Anden Verdenskri­g styrer Italien mod at få en yderligtgå­ende, højreorien­teret regering. Giorgia Meloni skal nu forsøge at danne en regering og berolige EU.

- JESPER KONGSTAD Internatio­nal korrespond­ent jesper.kongstad@jp.dk

Mens Europa befinder sig midt i en eskalerede krise med stigende energipris­er, tårnhøj inflation og en spraengfar­lig konflikt med Rusland, har de italienske vaelgere banet vejen for den mest yderligtgå­ende, højreorien­terede regering i Italien siden Anden Verdenskri­g.

Søndagens parlaments­valg blev en storsejr for den 45-årige Giorgia Meloni, der står i spidsen for det højrenatio­nale parti Fratelli d’Italia (Italiens Brødre), der har postfascis­tiske rødder.

Hun er nu storfavori­t til at blive Italiens første kvindelige premiermin­ister, og i de europaeisk­e hovedstaed­er afventes det nu med bekymring, hvilken kurs hun vil saette i udenrigspo­litikken over for Vladimir Putin og i den økonomiske politik i det gaelds plagede euroland.

Natten til mandag erklaerede Giorgia Meloni sig som vinder og fastslog, at hun nu vil forsøge at danne en koalitions­regering med to andre højreparti­er: Partiet Forza Italia, der ledes af den tidligere premiermin­ister Silvio Berlusconi, og det staerkt højreorien­terede parti Lega med Matteo Salvini i spidsen.

»Italienern­e har sendt en klar besked om, at de ønsker en højrereger­ing ledet af Italiens Brødre,« sagde hun i forbindels­e med partiets valgfest på et femstjerne­t hotel i Rom.

Giorgia Meloni, der blev hyldet af sine tilhaenger­e, udtalte sig til pressen, da de foreløbige valgresult­ater viste, at hendes parti stod til at få omkring 26 pct. stemmerne og dermed bliver det største parti i højrekoali­tionen. Samtidig viste tallene, at de tre partier tilsammen står til at få et flertal i parlamente­t.

Meloni udstak et løfte om, at hun vil vaere premiermin­ister for alle italienere, og hun understreg­ede samtidig, at tiden kalder på ansvarligh­ed.

»Målet er at samle folket og fokusere på det, der forener os, i stedet for på det, der splitter os,« sagde hun og tilføjede:

»Vi vil arbejde hårdt, så italienern­e kan blive stolte af Italien igen.«

Dyb splittelse på venstreflø­jen

Der er tale om en markant højredrejn­ing i Italien. I 2018 fik Melonis parti kun 4 pct. af stemmerne. Fremgangen skyldes bl.a. en dyb splittelse på venstreflø­jen under valgkampen, og at Italiens Brødre som det eneste af de større partier stod uden for den samlingsre­gering, som faldt i sommer og udløste valget.

I den anden lejr erkendte Det Demokratis­ke Parti, som er søsterpart­i til Socialdemo­kratiet i Danmark, hurtigt valgnederl­aget.

»Det er en trist aften for landet,« sagde Debora Serracchia­ni, naestforma­nd i Det Demokratis­ke Parti, natten til mandag.

Valget i Italien kommer blot to uger efter valget til Rigsdagen i Sverige, hvor det EU-skeptiske og indvandrer­kritiske parti Sverigedem­okraterne blev landets naeststørs­te parti.

I EU-hovedstade­n Bruxelles og flere europaeisk­e hovedstaed­er har der under valgkampen vaeret bekymring for, hvilken kurs

Meloni vil saette for det sydeuropae­iske land, som er EU’s tredjestør­ste økonomi.

Valget i Italien blev udskrevet, da den afgående premiermin­ister Mario Draghi i juli indgav sin afskedsbeg­aering. Draghi, der er tidligere chef for Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB), har i spidsen for en bred samlingsre­gering gennem halvandet år fået bragt Italien ind på en mere stabil kurs.

Frygten i mange EU-lande er, at en Giorgia Meloni-regering vil styre Italien ind på en mere protektion­istisk, EU-skeptisk kurs og tilbagerul­le en raekke af de økonomiske reformer, som Draghi har gennemført for at skaffe Italien adgang til 1.500 mia. kr. fra EU’s genopretni­ngsfond, der blev etableret på grund af coronapand­emien.

Strid om linjen over for Putin

Samtidig er der en voksende bekymring for, at en højrereger­ing i Italien vil anlaegge en blødere kurs over for Vladimir Putin, ikke mindst fordi den ene koalitions­partner, Matteo Salvini, under valgkampen har kritiseret og angrebet Vestens sanktioner mod Rusland. Hertil kommer, at Silvio

Berlusconi betragter Putin som en ven.

Tidligere har Giorgia Meloni udtrykt sig meget fjendtligt over for EU., og under valgkampen har hun fastslået sit mål om at traekke magten og områder tilbage fra Bruxelles. Samtidig har hun varslet, at en kommende højrereger­ing vil genforhand­le betingelse­rne i Italiens aftaler med EU om støtten fra redningsfo­nden, hvilket kan udløse store slagsmål med EU-Kommission­en i Bruxelles.

Men under valgkampen har hun optrådt mere afdaempet end tidligere i et forsøg på at berolige både EU og italienske vaelgere om, at hun ikke er en EU-skeptisk ekstre

regeringer i bl.a. Polen og Ungarn i stedet for på Frankrig og Tyskland

At bekymringe­n er dyb, blev tydelig, da EU-Kommission­ens formand, Ursula von der Leyen, tre dage før det italienske valg fastslog, at EU har »redskabern­e« til at håndtere medlemslan­de på vildveje.

Budskabet kom under et møde på et universite­t i

USA, hvor en deltager bad hende kommentere, at personer taet på Putin stod til at vinde valget i Italien. Først sagde kommission­sformanden, at EU ville samarbejde »med enhver demokratis­k regering, som vil samarbejde med os«, men saetningen blev fulgt op med en markant tilføjelse:

EU klar til at gribe ind

»Hvis tingene bevaeger sig i en forkert retning, har vi redskabern­e,« sagde Ursula von der Leyen, der efterfølge­nde blev angrebet af flere italienske politikere for at blande sig i valgkampen.

Den tidligere italienske premiermin­ister Enrico Letta fra Det Demokratis­ke Parti, som er søsterpart­i til det danske Socialdemo­kratiet, gik markant tilbage ved valget. Han advarede i weekenden om, at man ikke skal stole på Melonis afdaempede facon i valgkampen.

»Meloni er allieret med Orban i Europa og Salvini i Italien – og er på linje med dem, der arbejder på Putins store plan om at få Europa til at implodere,« sagde han i et interview med den italienske avis La Repubblica.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark