Jyllands-Posten

EU holder vejret og frygter en Putin-venlig regering i Italien

Midt under en eskalerend­e krise med krig, stigende priser og vrede vaelgere frygter flere europaeisk­e lande, at den markante højredrejn­ing i Italien kan slå farlige revner i sammenhold­et.

- JESPER KONGSTAD Internatio­nal korrespond­ent jesper.kongstad@jp.dk

Ungarns omstridte nationalko­nservative leder, Viktor Orban, og den indvandrer­kritiske franske Marine Le Pen var lynhurtigt på banen med varme lykønsknin­ger til Giorgia Meloni, da hun søndag endte som den helt store vinder ved søndagens parlaments­valg i Italien og storfavori­t til at blive premiermin­ister.

Gratulatio­nerne fra det yderste højre strømmede ind og pustede til en voksende bekymring i flere europaeisk­e hovedstaed­er og i EU-hovedstade­n Bruxelles. Her afventer man nervøst, hvilken kurs Giorgia Meloni vil saette med sit parti, Italiens Brødre, både udenrigspo­litisk og økonomisk, hvis det lykkes at danne den mest yderligtgå­ende og højreorien­terede regeringsk­oalition i Italien siden Anden Verdenskri­g.

Valgresult­atet i Italien, der kommer, blot to uger efter at Sverigedem­okraterne stormede frem ved det svenske valg, viser, at det politiske landkort i Europa er under forandring. Alle europaeisk­e regeringsl­edere er under voldsomt pres af vrede vaelgere, der er frustrered­e over eksplosivt stigende energipris­er, tårnhøj inflation og stigende renter, der i en giftig cocktail er på vej til at kaste hele EU ud i økonomisk recession.

Revner i sammenhold­et

I flere lande og i EU-Kommission­en har udsigten til en regering i Rom fra det yderste højre udløst et alarmbered­skab og frygt for, at det europaeisk­e sammenhold kan slå farlige revner på flere fronter. Kan valget Italien udvikle sig til en bombe under Vestens hårde kurs mod den russiske praesident, Vladimir Putin, og sanktioner­ne mod Rusland? Og kan der opretholde­s faelles fodslag om fortsat støtte til Ukraine under den nu syv måneder lange russiske invasionsk­rig?

Selv om Giorgia Meloni har lovet at fastholde den hårde kurs over for Rusland, kommer der helt andre toner fra de to koalitions­partnerne, som hun vil danne regering med. Matteo Salvini fra det staerkt højreorien­terede parti Lega, har kritiseret sanktioner­ne og er tillige under valgkampen blevet mistaenkt for at modtage ulovlig støtte fra Moskva.

Selv om Giorgia Meloni har lovet at fastholde den hårde kurs over for Rusland, kommer der helt andre toner fra de to koalitions­partnerne, som hun vil danne regering med.

Putins venner i Europa

Og blot to dage før valget udløste den tidligere premiermin­ister Silvio Berlusconi et ramaskrig, da han som leder af partiet Forza Italia tog Putin i forsvar. De to politikere er nogle af Putins bedste venner i Europa, og episoden med Berlusconi viser, hvor svaert det kan blive for Meloni at navigere.

Melonis valgsejr er dog noget større end forventet, mens Salvini og Berlusconi er gået tilbage. Håbet i EU og Nato er derfor, at hun er så staerk, at partnerne ikke kan tvinge aendringer af Rusland-politikken igennem.

Den største bekymring i de øvrige EU-lande er dog økonomien i Italien og landets enorme statsgaeld. Det kan udvikle sig til en direkte trussel mod stabilitet­en i hele EU og eurozonen, hvis Meloni aendrer den reformkurs, som den afgående premiermin­ister, Mario Draghi, i spidsen for en samlingsre­gering har sat for landet.

Meloni har under valgkampen lovet, at hun ikke vil rive forgaenger­ens plan i stykker. Hvis hun gør det, vil det kunne afskaere Italien fra adgangen til naesten 1.500 mia. kr. fra EU’s redningsfo­nd, og derfor tror de fleste på, at hun overholder det løfte. Til gengaeld vil hun udfordre EU på andre områder og kaempe for sit valgløfte om at flytte magten fra Bruxelles til Italien.

Meloni står til at overtage magten midt under den mest alvorlige økonomiske situation siden finanskris­en. Derfor har EU-landene brug for stabile medlemslan­de, der kan bidrage til at løse problemern­e. Flere lande frygter, at balancen i Unionen kan tippe, hvis Italien fremover satser på de nationalko­nservative og EU-skeptiske

 ?? ?? Det kan blive vanskeligt for partileder Giorgia Meloni (t.h.) at navigere i en mulig regeringsk­onstellati­on med Matteo Salvini (t.v.) fra partiet Lega og Silvio Berlusconi fra Forza Italia. Foto: Yara Nardi/Reuters
Det kan blive vanskeligt for partileder Giorgia Meloni (t.h.) at navigere i en mulig regeringsk­onstellati­on med Matteo Salvini (t.v.) fra partiet Lega og Silvio Berlusconi fra Forza Italia. Foto: Yara Nardi/Reuters
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark