Jyllands-Posten

Den strandede krøbling på fronten har glemt, hvordan det føles at vaere bange

Mens Ruslands praesident Putin har travlt med at søge folkelig opbakning via pseudofolk­eafstemnin­ger i de besatte områder, kan hans fodsoldate­r i Ukraine have kurs mod nye nederlag på slagmarken. Jyllands-Posten har mødt artillerir­egnen ved fronten i den

- THEA PEDERSEN Jyllands-Postens korrespond­ent thea.pedersen@jp.dk

Det føles som et nonstop lydtaeppe af gigantiske brag. Havde vi tvivlet på årsagen til de ildevarsle­nde hvide røgskyer i horisonten på vej mod Bakhmut, står den bogstaveli­gt talt øredøvende klar, så snart det sidste checkpoint ind til byen forsvinder i bakspejlet.

»Der er fire kilometer til frontlinje­n. Jeg lader jer passere, men det er på eget ansvar,« lød soldatens sidste replik, da han lod os passere.

Kort forinden fik han accept af vores tilstedeva­erelse fra den øverstbefa­lende, og mens vi ventede på den, gav soldaten os følgende salut, da vi søgte oplysninge­r om det seneste artillerin­edslag i byen.

»Det er der jo hele tiden. Så for et minut siden!«

Knap har vi kørt 100 meter, før et dystert brag tordner et ubestemmel­igt sted over, foran eller måske bag os. Så endnu ét, inden yderligere en kaskade af artilleri afsendt med ukrainsk hilsen mod fjenden lander et sted på den anden side af Bakhmutovk­afloden, hvor naturen har sat den aktuelle frontlinje.

Byen Bakhmut har indtil videre ikke vaeret på russiske haender, som eksempelvi­s den nyligt befriede Izjum eller delvist befriede frontlinje­by Kupjansk. Til gengaeld er den blevet en nøgleby i det aktuelle slag om Donbas. Ikke kun dét, der foregår ved de seneste dages pseudofolk­eafstemnin­ger i fire omstridte regioner, men saerligt dét på slagmarken.

Siden invasionen­s begyndelse har Ruslands praesident, Vladimir Putin, haft Donbas (regionerne Luhansk og Donetsk, red.) som erklaeret annekterin­gsmål. Senest gentaget i hans officielle tale i sidste uge og med de aktuelle folkeafste­mninger i regionerne Kherson, Zaporizjzj­a, Donetsk og Luhansk, der samlet kan udgøre et sydøstligt landforbin­delse for Putin til den allerede annektered­e Krim-halvø.

Mens Kreml har brugt de seneste dage på at cementere hjemlig opbakning med den erklaerede massemobil­isering og de besatte områders forventede rungende »ja« til russisk annekterin­g, går det anderledes traegt med de russiske styrkers avancement­et på slagmarken. Også selv om russiske lejesoldat­er i den frygtede Wagner-gruppe senest har indtaget byen Kordema cirka 20 km syd for den hovedgade i Bakhmuts centrum, som vi nu kører i gennem.

Har glemt frygten

Vi er kun nået få hundrede meter inden for bygraensen, da krigen viser sit brutale ansigt. Afsvedne bygninger, knuste eller barrikader­ede vinduer og så et gigantisk krater, der blokerer vejen. Et blottet vandrør i bunden af det op mod tre meter dybe hul synes at vaere blevet forsynings­åre for nogle civile, der er i gang med at fylde deres medbragte spande.

Før krigen havde Bakhmut 70.000 indbyggere, og byen var kendt for at stå for 90 pct. af Ukraines saltproduk­tion, men nu er alt stort set rømmet for andre end soldater. De civile, vi møder, kan taelles på ganske få haender, og de synes bundet til byen som trøstesløs­e sjaele uden fremtid eller mulighed for at tage andre steder hen.

»Jeg er hjemløs. Hvor skulle jeg tage hen? Hvordan kan jeg beskrive det for dig … Jeg kan ikke huske, hvordan det er at vaere bange laengere,« lyder det fra krøblingen Aleksander på 47, som sidder i kørestol med en pakke toast i skødet, mens et tydeligt alkohol-påvirket par slingrer forbi.

Selv om det konstant buldrer rundt omkring os, hver gang de ukrainske artilleris­tillinger sender granater, raketter og missiler afsted, sidder han upåvirket foran det eneste åbne marked i byen. Mørkelagt uden strøm og alligevel et knudepunkt for adskillige soldater, der tanker op med cigaretter og fødevarer.

Dagens fangst taler russisk

Blot 50 m laengere nede ad gaden ligger et tidligere indkøbscen­ter fuldstaend­ig udbombet. I naeste nu drøner ikke kun endnu en kaskade af øredøvende brag igen gennem byen, men også en militaer pickup truck ad den mennesketo­mme hovedgade. Snarere kalkuleret end helt tilfaeldig­t stopper den overrasken­de få meter fra det sted, hvor vi står med kameraerne fremme. Efter alt at dømme, fordi ukrainerne finder det fordelagti­gt at fremvise dagens fangst, der ligger udstrakt på ladet.

»Jeg bliver nødt til at stille mig op, eller hvad?« lyder det fra bunden af ladet mod de tre soldater, uden at det står klart, om det er et ønske eller et spørgsmål fra den mand, de har anholdt og mistaenker for at vaere kollaborat­ør.

Med den ene hånd laenket til indersiden af ladet har han fået lov at ryge med den anden hånd haengende over karosserie­t.

I de følgende minutter følger en lettere usammenhae­ngende snak mellem manden og soldaterne. Men det står klart, at han er blevet anholdt, fordi han gik rundt på deminerede jordhøje og med en telefon i hånden havde kurs mod soldaterne, oplyser de. I deres optik for at videregive ukrainerne­s position til russerne.

»Jeg arbejdede på gaden. Jeg gik på gaden,« siger han snøvlende og suger på sin smøg.

»Ja ja, nu kan du fortaelle dine historier,« svarer en soldat.

»Han bliver ved at tale på den måde,« siger en anden og ryster på hovedet.

»Hvem arbejdede du med på gaden?« spørger soldaten, mens hans maskerede kollega konstant har sit våben rettet mod fangen.

»Jeg ved det ikke. Jeg ved det ikke,« mumler manden på russisk.

»Din far er Yanukovych?« vil soldaten vide med henvisning til den tidligere guvernør i netop Donetsk-regionen og i dag også detroniser­et praesident med eksil i Rusland, Viktor Yanukovych.

»Hvis far? Det ved jeg ikke. Hvem er min far?,« lyder responsen i en lettere uforståeli­g russisk smøre, mens hans bundne hånd klamrer sig til et blodplette­t tørklaede, der angiveligt stammer fra den blodtud han fik ved anholdelse­n.

Efter han selv har oplyst sit navn og alder på 37, følger han op med en kryptisk konstateri­ng:

»Interessan­t. Interessan­t, ikke?« siger han og spørger så soldaterne:

»Hvad for en slags er I?« fortsaette­r han, men får blot et svar retur om, at det er på tide at saette kursen mod efterretni­ngstjenest­en SBU, hvorefter bilen forsvinder i hast.

Jeg ved ingenting. Jeg ved ingenting. Vi lever i frygt. Men vi har vores hjem her. ANONYM KVINDE I BAKHMUT

Vidunderli­ge tider

Gennem de seneste uger har Jyllands-Posten besøgt flere af de nyligt befriede byer i den nordøstlig­e Kharkiv-region. Her lå både den fuldt befriede by Ijzum og den taet på befriede frontlinje­by Kupjansk delvist ødelagte og arrede tilbage som tomme spøgelsesb­yer. Saerligt i Kupjansk, hvor heftige artillerid­ueller stadig pågår. Alligevel tager Bakhmut prisen for at virke naesten helt affolket af civile.

Ved et boligkompl­eks, der har tydelige tegn på artillerin­edslag, har de få beboere vi møder, ingen synderlig lyst til at tale.

»Jeg ved ingenting. Jeg ved ingenting. Vi lever i frygt. Men vi har vores hjem her,« forklarer en aeldre kvinde, der er ude at gå blandt de faldefaerd­ige bygninger sig til at ytre.

»I viser ikke sandheden. Vores lokale nyheder siger, at vi venter på, at russerne kommer. Men vi venter ikke på nogen,« haevder en mand flankeret af sin familie og naboer, der som de fleste andre sidder foran opgangen og laver te eller mad over åben ild.

Hvorfor er I ikke flygtet eller er blevet evakueret?

»Det er min ret at blive her. Det er mit hus,« svarer en anden mand fåmaelt og giver os kun lov til at tage fotos af deres tekedel.

»Vi har det vidunderli­gt. Det er vidunderli­ge tider,« tilføjer en mand ironisk storsmilen­de foran en anden opgang, hvor naboer og en snerrende pitbull fordriver

ligger vejen nemlig åben til andre byer som Sloviansk, dernaest Kramatorsk og derefter et muligt momentum for at realisere Putins overordned­e mål om at kontroller­e hele Donbas.

Putin – nu som indgravere­t pik

I øjeblikket kaemper de to parter dog også intenst om byen Lyman kun 65 km nordøst for Bakhmut. Her tyder endnu uofficiell­e meldinger på, at det blot er et spørgsmål om tid, før russerne også her må erklaere retraete. I så fald endnu et afgørende nederlag til den russiske praesident.

»Du ser, hvordan russerne har ramt civile bygninger, så det er virkelig hårde vilkår. Russerne kaemper hårdt, og de har mange maend her. Men vi overgiver os ikke. Det her er Ukraine. Og vi vil kaempe for det,« som en soldat ved navn Viktor på 28 formulerer det under vores besøg i byen.

Og hvor vi ankom til Bakhmut med ildevarsle­nde velkomst fra soldaten ved checkpoint­et, er det en anderledes og langt mere løssluppen afsked, vi kort efter får på vej ud af byen. Ved det sidste checkpoint fanger et smalt, velkendt ansigt vores blik. Midt på de sidste betonblokk­e ved checkpoint­et, står et billede af den russiske praesident velplacere­t til uundgåelig­t skue for alle, der kører forbi.

»Putin er en pik,« lyder teksten, og ikke kun ordene, men den overordned­e pointe er ikke til at misforstå. Hvem ved – måske ligefrem et varsel for, hvad praesident­en har i vente fra krigszonen, der ikke synes at bekymre sig en døjt om hans såkaldte folkeafste­mning. For sammen med Putins portraet er ordene nidkaert indgravere­t i en flot sort og tung marmorplad­e: en gravsten.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark