Jyllands-Posten

Braendende hijabber truer det iranske praestesty­res legitimite­t

Det iranske praestesty­re forsøger igen at bruge vold til at kvaele folkelig uro. Men selv hvis det lykkes, er billeder af kvinder, der braender deres hijabber, en alvorlig trussel mod styret.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Gnisten, der kan udløse en revolution, kan ingen spå om.

I 1700-tallets amerikansk­e kolonier var det en afgift på te, der udløste kampen for frigørelse­n fra Det Britiske Imperium og førte til oprettelse­n af Amerikas Forenede Stater.

Det Arabiske Forår i 2011 begyndte, da en frustreret tunesisk gadesaelge­r satte ild til sig selv.

Det var også en revolution, som i 1979 bragte det iranske praestesty­re til magten.

Regimet er derfor klar over risikoen, når det ser iranere strømme ud på gaderne i byer over hele landet i protest mod behandling­en af en 22-årig kvinde – Mahsa Amini – der døde, mens hun var tilbagehol­dt af det såkaldte moralpolit­i. Angiveligt fordi hendes hovedtørkl­aede ikke sad korrekt.

Protestern­e er med hård hånd blevet forsøgt slået ned.

Iransk stats-tv indikerede søndag, at der sammenlagt er blevet draebt 41 demonstran­ter og politifolk, siden uroen begyndte den 17. september. Mindst 18 journalist­er er ifølge CJP, en komité for beskyttels­e af reportere, desuden blevet arresteret. Regeringen har også sendt sms’er ud til folk med advarsler om, at de vil blive retsforful­gt, hvis de deltager. Alligevel har myndighede­rne haft svaert ved at få bugt med demonstrat­ionerne, der synes lederløse og spontane, hvilket gør det svaert at forudsige, hvor de opstår.

Brutalitet­en fra myndighede­rnes side er ingen overraskel­se. Det er en fremgangsm­åde, Den Islamiske Republik har brugt, hver gang at den er blevet mødt af store folkelige protester.

Den seneste større protest var i 2019, da hundredetu­sinder vrede på tvaers af sociale lag: Fra de velhavende kvarterer i det nordlige Teheran til de fattigere i de sydlige dele af byen, skriver den iranske forfatter Roya Hakakian i onlinemaga­sinet, The Atlantic.

Kvinder forulempes

Det reelle omfang er svaert at vurdere, fordi de iranske myndighede­r har begraenset adgangen til internette­t og lukket meddelelse­sapps som Instagram, Linkedin og Whatsapp, så demonstran­ter har fået svaerere ved at dele deres videoer med den omkringlig­gende verden.

Men selv hvis det lykkes regimet at kvaele protestern­e, udgør de en alvorlig trussel.

Mens store folkelige demonstrat­ioner tidligere har handlet om økonomi, valgsystem­er og reformer, er kravet fra protestern­e denne gang bredere. Kvinder vil have mere frihed. De vil ikke laengere finde sig i at blive stoppet og forulempet af moralpolit­iet, sådan som det igennem årene er sket for millioner af kvinder. Og de tror ikke laengere på, at det er muligt uden at vaelte praestesty­ret. »Død over regimet«, er en parole, som er blevet hørt ved mange af protestern­e ved siden af kravet om frihed.

Som Rasmus Elling, lektor med fokus på Iran, Københavns Universite­t, forklarer, »så skaerer denne protestbev­aegelse det ud i pap, at en stor del af befolkning­en og formentlig mange flere end dem, vi ser på gaden, ikke accepterer Den Islamiske Republik i nogen form«.

Det er også med til at polarisere det iranske samfund.

Tidligere var der en midtsøgend­e reformbeva­egelse, som var repraesent­eret i magtappara­tet og troede på, at tingene kunne løses igennem lovaendrin­ger. Men den er i dag blevet udraderet, og iransk politik er blevet mere kompromisl­øst. Til praesident­valget i 2021 blev alle reelle udfordrere til den ultrakonse­rvative Ebrahim Raisi diskvalifi­ceret, så protegéen af Irans øverste leder ayatollah Ali Khamenei var sikker på at vinde.

Det har samlet alle dele af det iranske magtappara­t – regeringen, praesident­en, retsvaesen­et og militaeret – i høgenes haender, og her ser man det tvungne hijabkrav til kvinder som en af de baerende søjler for Den Islamiske Republik.

»Hvis vi ønsker at forhindre samfundet i at blive kastet ud i korruption og uro, skal kvinder blive ved med at baere hijab,« sagde Khamenei engang.

Symbol for vaerdikamp

Hijabben er også blevet gjort til et symbol for den vaerdikamp, som styret mener, at det fører med resten af verden og isaer Vesten, forklarer Rasmus Elling:

»Det er en ideologisk kamp, som Iran definerer sig selv ud fra. Den går ud på at afvise vestliggør­else, en gudløs kultur og vestlig kulturimpe­rialisme. For hardlinere i systemet er kravet om hijab ufravigeli­gt.«

Videoerne af kvinder, der braender deres hijabber, er derfor en direkte udfordring for styrets legitimite­t og fortsatte eksistens.

Den iranske regering har forsøgt at afskrive demonstrat­ionerne som et komplot, der er organisere­t af udenlandsk­e kraefter. Store regimetro protestopt­og igennem Teheran har støttet op om denne linje, hvilket de statslige medier loyalt har rapportere­t videre til masserne. Men det er kun en facade, og det mindsker ikke den folkelige utilfredsh­ed, som får naering af den økonomiske krise, der også plager Iran. Sandsynlig­heden for ny uro i fremtiden er derfor stor, med mindre regimet finder en måde at give indrømmels­er.

»I princippet kan regimet selvfølgel­ig vaere ligeglad og blive ved med at slå deres egen befolkning ihjel. Så må vi se, hvor laenge det holder. Men som en revolution­aer stat ved regimet godt, at det var sådan, at det selv kom til magten,« konstatere­r Rasmus Elling.

 ?? ?? Iranere demonstrer­er her i hovedstade­n Teheran i protest mod behandling­en af en 22-årig kvinde – Mahsa Amini – der døde, mens hun var tilbagehol­dt af det såkaldte moralpolit­i. Billedet er fra den 21. september. Foto: AFP
Iranere demonstrer­er her i hovedstade­n Teheran i protest mod behandling­en af en 22-årig kvinde – Mahsa Amini – der døde, mens hun var tilbagehol­dt af det såkaldte moralpolit­i. Billedet er fra den 21. september. Foto: AFP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark