Jyllands-Posten

Kan vi ikke gøre det lidt bedre

-

Saetningen fra tidligere statsminis­ter Poul Nyrup Rasmussen er blevet lidt af en ørehaenger: »Kan vi ikke gøre det lidt bedre?« Det er snart 25 år siden, at han sagde det i sin nytårstale. Ekkoet fra den har lydt i over halvdelen af Mette Frederikse­ns liv.

Som den sjette statsminis­ter forsøger hun at tage livtag med det regeltyran­ni, som er knyttet til velfaerdss­taten. Hun er heller ikke den første, der vil omdanne kolde til varme haender. De gode viljer lanceres så taet på et folketings­valg, at hun umuligt kan nå at vise, hvad hun rent faktisk kan eller vil, inden vaelgerne står i stemmeboks­en.

De er henvist til at tro på de gode intentione­r, og netop derfor klinger Nyrups berømte saetning stadig af hulhed. Jovist kan vi gøre det lidt bedre. Det er bare ikke sket, og det aendrer ”Danmark kan mere III” naeppe meget på. Ligesom Danmark heller ikke er blevet verdensmes­tre i hverken integratio­n eller skolekunds­kaber, selv om Lars Løkke Rasmussen lovede det, da han var statsminis­ter.

Socialdemo­kraterne har gennem årene vaeret ivrige til at laegge sten på det danske velfaerdsh­us med løfter, som kun kan omsaettes i nye regler. For få år siden gik partiet til valg på at ville indføre velfaerdsr­ettigheder. En rettighed er lig med en ny regel med dertilhøre­nde bureaukrat­i, administra­tion, afrapporte­ring og nidkaer vogten over, at ingen får for meget, og at ingen får for lidt.

Derfor lyder det for godt til at vaere sandt, når socialdemo­krater taler om den store sanering af statslige og kommunale regler. Man ser det for sig ligesom i programmet ”Vi drukner i rod” på TV 2. En families samlede bestand af ejendele baeres ud i en stor hal, sorteres og laegges op på lange og ofte farvekoord­inerede raekker, inden familien lukkes ind til sin egen overflod og får besked på at skaere halvdelen fra. De har syv dage til at gennemgå hver kategori: skjorter, køkkengrej, dvd-film og så videre, inden de flytter tilbage med »ro i både hus og hoveder«, som der står i TV 2’s programbes­krivelse.

Taenk, hvis man brugte samme fremgangsm­åde på de mange regler, hvad kunne det ikke blive til?

Så vidt tør Mette Frederikse­n naturligvi­s ikke gå, og det er tankevaekk­ende, hvordan regeringen bruger borgerlige termer som »frihed under ansvar« i sin nye pamflet. I det hele taget er det tankevaekk­ende, hvor stort et behov Socialdemo­kratiet har for at svøbe sig i andre partier med reklamespo­ts, hvor Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen figurerer som statister i en socialdemo­kratisk fortaellin­g om at stå sammen i usikre tider, og at regeringen har formået at samle Danmark.

Forslaget om at sanere i Regeldanma­rk kom Mette Frederikse­n også med i nytårstale­n. Ni måneder er gået siden dengang, og det står ikke ganske klart, hvilke regler regeringen

saneret, og det står på ingen måde klart, hvilke regler regeringen sanere, eller hvad konsekvens­erne bliver.

Man skal virkelig vaere hårdkogt paragrafry­tter for at saette sig op mod at forenkle og sanere regler. Regeringen­s forslag kan vanskeligt bestå ikke-prøven. Umiddelbar­t lyder det troskyldig­t at ville feje papirbunke­r og regler af bordet, men velfaerdss­amfundet har brug for en langt større overhaling end de lappeløsni­nger, som Socialdemo­kratiet foreslår.

Det kraever nytaenknin­g, nyskabelse og helt andre principper end den omfordelin­gsmaskine, som er Socialdemo­kratiets varemaerke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark