Jyllands-Posten

Offentligt ansatte har også ytringsfri­hed

- OVE CHRISTIANS­EN pensionere­t biblioteka­r, Løgumklost­er

For mange år siden var jeg medlem af Biblioteka­rforbundet (BF). Her skete det, at en af de faglige sekretaere­r i foreningsb­ladet udtrykte en forsigtig kritik af BF’s lønpolitik, som han fandt svaer at forhandle igennem. I de følgende numre kritisered­e flere medlemmer den pågaeldend­e sekretaer for at blande sig i den lønpolitis­ke debat. Det skulle han overlade til de medlemsval­gte bestyrelse­smedlemmer. Her var en fagforenin­g af offentligt ansatte, der for sig selv kraevede retten til at politisere frit, men som ikke ville indrømme en af sine funktionae­rer den samme ret. På et tidspunkt fyrede man foreningen­s kontorchef, fordi han politisere­de for meget. Nogle omtalte ham ironisk som ”det fastansatt­e bestyrelse­smedlem”.

Dette viser, at for en embedsmand over et vist niveau i en politisk styret organisati­on er der en graense for, i hvor høj grad man kan bruge den fastansatt­e position til politiseri­ng. Det gjaldt i en fagforenin­g for offentligt ansatte. Det må vel også gaelde dem selv.

Senere blev jeg programmør og ansat ved det statsejede Datacentra­len og medlem af it-fagforenin­gen Prosas lokalafdel­ing. Her var nogle af de faglige sekretaere­r medlemsval­gte. Da deres virke var forholdsvi­st udadvendt og politisk, skulle de også kunne skiftes ud politisk. Som det så smukt blev sagt: »Det skal ikke vaere sådan en funktionae­r, vi ikke kan slippe af med, når vi bliver utilfredse«.

For nogle år siden hørte jeg en topembedsm­and i en kommunal interesseo­rganisatio­n fortaelle, at hun skulle deltage i en konference »... for at holde styr på min politiker«. Men hvis det er denne topembedsm­ands opgave at holde styr på den politiker, som måske jeg har valgt til at repraesent­ere mine holdninger, så er det denne topembedsm­and, som skal på valg. Det må vaere konsekvens­en. Så måske er politisk valgte embedsmaen­d noget, vi skal overveje i debatten om offentligt ansattes ytringsfri­hed.

Både i BF og Prosa oplevede jeg, at det kunne vaere ubehagelig­t at have meninger, der stred mod ”partilinje­n” i det faglige miljø. En biblioteka­r-kollega udtalte sig rosende om Poul Schlüters politik og blev kraftigt mobbet af en fagforenin­gsaktivist. Desvaerre støttede jeg ikke den førstnaevn­te; jeg stemte stadig til venstre for midten dengang; som arbejdspar­tner med tillidsman­den var situatione­n problemati­sk. Jeg har ikke siden stemt til venstre for midten.

I Prosa optrådte en tillidsman­d med ubehersked­e raserianfa­ld over forkerte meninger. Så holder folk deres kaeft og ytrer sig ikke i den offentlige debat. Det har også gjaldt ovennaevnt­e biblioteka­r-kollega. Der er grund til større fokus på offentligt ansattes frihed til at ytre sig uafhaengig­t af den sociale kontrol i fagforenin­gsmiljøet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark