Jyllands-Posten

Mindre sensation, mere viden

- BERTEL LOHMANN ANDERSEN

Efter den første oliekrise i 1973 begyndte man at diskutere energifors­yning. Det var klart, at man skulle vaek fra oliens dominerend­e rolle. Men hvad skulle saettes i stedet?

Kernekraft, som dengang blev kaldt atomkraft, var på vej ind på markedet. Denne nye energiform tilbød nogle miljømaess­ige og økonomiske fordele. Der havde vaeret snakket om den, siden nylig afdøde dronning Elizabeth II i 1956 indviede et af verdens første kraftvaerk­er af den slags, Calder Hall.

Til stede ved indvielsen var professor Niels Bohr og direktør Robert Henriksen fra det nordsjaell­andske elselskab Nesa. Nogle opfattede det således, at Danmark snart skulle i gang med kernekraft­en.

Men den lave pris på olie op gennem 1950’erne gjorde det attraktivt for elvaerkern­e at fortsaette med det nemme braendstof. Oliekrisen medførte bilfrie søndage og isolering af boligmasse­n, og elvaerkern­e gennemført­e i løbet af få år en omstilling fra olie til kul. Foreningen Reel Energi Oplysning, REO, som går ind for kernekraft, protestere­de i august 1976 i et åbent brev til regering og Folketing imod planerne om to store kulfyrede enheder. I henvendels­en henvistes bl.a. til, at det ved forbraendi­ng af kul dannede CO2 evt. kan påvirke Jordens klima.

De af Anker Jørgensens regeringer fremlagte energiplan­er (1976 og 1981) omfattede kernekraft.

Hvis de var blevet gennemført, så havde situatione­n for Danmarks forsyning med el og varme i dag set meget anderledes ud.

kernefysik­er, aktiv i REO siden 1976, Lyngby

Ca. 50 år efter den første oliekrise står vi igen i en energikris­e. Mange taler nu om kernekraft, også TV 2nyhederne forleden dag. Nyheden var, at man vil genstarte Barsebäckv­aerket, hvilket er totalt vrøvl: Reaktorern­e i Barsebäck er vaek.

I harmoni med denne misvisende ”nyhed” havde TV 2 fundet frem til en veteran fra demonstrat­ionerne imod Barsebäck i 1970’erne og grundlaegg­eren af Organisati­onen til Oplysning om (laes: imod) atomkraft, Siegfrid Christians­en.

Begge forsikrede os om, at de ville protestere igen. Imod hvad? Som omtalt kan de forhadte reaktorer ikke genstartes, da de er vaek.

Der kan blive tale om, at man vil placere en meget mindre reaktor, som for 90 pct. vedkommend­e er fremstille­t på en fabrik og ankommer med skib til Barsebäck.

Den nye reaktor er konstruere­t godt 50 år efter de gamle reaktorer i en periode, hvor kernetekno­logien har udviklet sig kolossalt, isaer på området sikkerhed. Dette ser de to aktivister helt bort fra. Vi bør på nuvaerende tidspunkt ikke genstarte en 40 år gammel debat, som om intet er sket.

Hvis vi skal have en seriøs debat, så må medierne laegge mindre vaegt på sensatione­r, der taler til folks følelser, og mere vaegt på faktuel oplysning. Mon det er muligt?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark