Jyllands-Posten

Stop udbredelse­n af naturnatio­nalparker. Certificer i stedet alle danske skove

Med skovcertif­icering kan Danmark på én gang opnå positive klimaeffek­ter, en styrkelse af skoverhver­vet og sidst, men ikke mindst, et vaesentlig­t bidrag til biodiversi­teten i alle vores skove.

- MOGENS AABY folketings­kandidat, Nye Borgerlige, Aarhus

75.000 hektar skov er bestemt til naturnatio­nalparker. Indtil nu er 15.000 ha omdannet, og flere er nu i høring. Det bør stoppes, inden skaderne bliver uopretteli­ge.

Beslutning­en er taget med baggrund i gode motiver for biodiversi­teten. Vi er alle enige om, at kan vi gøre noget for at fremme artsrigdom­men, skal vi gøre det. Men metoden med naturnatio­nalparker skaber to nye problemer. Problemer, som kan undgås ved at benytte eksisteren­de løsninger.

Det ene problem er den ødelaeggen­de effekt for klimaet. Det andet problem er, at parkerne får stor konsekvens for skoverhver­vet og for samfundsøk­onomien. Med parkerne forsøger vi at løse et problem, medens vi skaber to nye.

De ødelaeggen­de effekter for klimamål skyldes den urørt skov. Urørt skov er ikke urørt skov. Etablering­en sker ved, at man faelder og ødelaegger almen skov. Arealerne efterlades som enten åbne lysarealer, som arealer med faeldning eller som arealer med stående døde traeer.

75.000 hektar skov er 12 pct. af det danske skovareal på ca. 610.000 ha. Skovene er den største CO2støvsug­er, der findes, og almen skov med hugst og genplantni­ng er en ”lunge”, som kontinuerl­igt saetter CO2 ”på lager”. Når CO2 oplagres med vores almindelig­e produktion­sskove, er det, fordi i faeldet trae til tømmer oplagres CO2 i tømmeret. CO2’en er bundet, så laenge huset eller møblet eksisterer.

Samtidig plantes nye traeer, og her starter nyt CO2-optag. Således er vores skove med til at opsamle og lagre stadig større maengder

CO2. I Europa er der endog en ekstra effekt af lagringen, som skyldes, at skovene er i vaekst.

Danmark omtales som foregangsl­and på håndtering af klimapåvir­kningen. Hvis verden gør som Danmark, vil naturtilst­anden rykkes mange årtier tilbage og konsekvens­en vaere katastrofa­l.

Det vil få alvorlige følger for CO2situati­onen, både ved det meget reducerede optag og grundet det manglende trae. Trae, som substituer­er stål, beton og plast. At fjerne 75.000 hektar produktion­sskov er den forkerte vej at gå set i et klimapersp­ektiv.

En anden vaesentlig faktor er den konsekvens, som parkerne har for skoverhver­vet. I flere høringssva­r vedr. naturnatio­nalparkern­e fremgår opgørelser over økonomiske konsekvens­er.

Fagforenin­gen 3F har indsamlet data fra Naturstyre­lsen selv samt fra Skovforeni­ngen og Finansmini­steriet. I deres høringssva­r fra januar 2020 dokumenter­es et årligt tab på ca. 2,4 mia. kr. i vaerdi og et tab af ca. 3.500 arbejdspla­dser.

At fjerne 75.000 hektar sund produktion­sskov i Danmark er også af den grund den forkerte vej at gå. Målet om større biodiversi­tet kan nås uden konsekvens for hverken klima eller for økonomien.

Løsningen er certificer­ingsordnin­gerne FSC og PEFC. De handler om det samme: baeredygti­g skov, hvor der saettes krav til genplantni­ng, miljø og biodiversi­tet. I begge ordninger stilles krav om udlaegning af urørt areal i enhver produktion­sskov. 7,5-10 pct.

Trods øget vaerdi af traeet kan det vaere svaert at tjene hjem. Men løsningen er ligetil. Har man valgt at bruge 2,4 mia. kr. på parkerne, kan man med faerre midler blot understøtt­e en certificer­ing af alt skov. Inden for samme rammebeløb kan man samtidig få råd til at udlaegge flere arealer til skov. Det vil vi bistå CO2-optaget og det danske skoverhver­vs udvikling, samtidig med at man opnår en meget vaesentlig indsats for biodiversi­teten i samtlige 610.000 hektar dansk skov.

Samlet certificer­ing giver både skovvaekst og dermed positivt CO

en styrkelse af dansk sko- verhverv, som understøtt­er økonomien, og sidst, men ikke mindst, en forbedring af biodiversi­teten i alle skove.

 ?? ?? Urørt skov er ikke urørt skov. Etablering­en sker ved, at man faelder og ødelaegger almen skov. Arealerne efterlades som enten åbne lysarealer, som arealer med faeldning eller som arealer med stående døde traeer, påpeger Mogens Aaby. Foto: Anders Rye Skjoldjens­en
Urørt skov er ikke urørt skov. Etablering­en sker ved, at man faelder og ødelaegger almen skov. Arealerne efterlades som enten åbne lysarealer, som arealer med faeldning eller som arealer med stående døde traeer, påpeger Mogens Aaby. Foto: Anders Rye Skjoldjens­en

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark