Jyllands-Posten

Dårlig psykiatri bliver dyr for samfundet

- KLAUS VALEUR LEFFERS group CEO, Malling

Når vi spaender cykelhjelm­en, ved vi per instinkt, hvorfor vi gør det, og hvorfor det er en god investerin­g: Vi passer på det dyrebarest­e, vi har: vores hoveder.

Den enkle logik gaelder desvaerre ikke for psykiatrie­n i dag. Det kan jeg bevidne som far til et psykisk sårbart barn, som virksomhed­sleder og som indehaver af et terapicent­er.

Der er simpelthen ikke ressourcer til at helbrede psykiske sygdomme og slet ikke til at forebygge dem. Det skorter ellers ikke på undersøgel­ser, der viser, at problemet er stort og vokser, eller på initiative­r igennem tiderne, man troede, ville virke.

Det anslås, at hver femte voksne dansker har symptomer på psykisk sygdom, og at hver tredje af os ender med at få en diagnose, ifølge Psykiatrif­onden. Men psykiatrie­n ligner et russisk militaerde­pot. Bag døren er hylderne tomme.

Jeg har selv problemet taet inde på livet. Vi vidste, vores datter var saerligt udfordret i en tidlig alder, men først efter mange års kamp kom vi igennem til ”systemet”. Vi røg direkte på børnepsyki­atrisk hospital i et fem-måneders intensivt forløb.

Det pres og den skuffelse maerker vi stadig efterveern­e af, og derfor har vi følt, at vi var nødt til at gøre noget selv.

Vi har i dag vores eget terapicent­er med heste og alpakaer (dyrene virker bl.a. beroligend­e). Igennem centret har jeg laert mange andre familier at kende, som også er desperate.

Som virksomhed­sleder har jeg haft talrige unge mennesker i praktik og løntilskud. Det er en ordning, der kan hjaelpe mange i gang, men jo ikke dem med behandling­skraevende problemer. Når jeg møder de unge, der gerne vil, men ikke kan, må jeg ryste på hovedet ad systemet.

Det er samfundsøk­onomisk vanvid, når man afskriver de unge mennesker som et stykke ødelagt inventar i et regnskab. I stedet for at betale for deres behandling i dag kommer man til at yde livslang førtidspen­sion i morgen – og i fremtiden. Og i stedet for at øge arbejdssty­rken og med den samfundska­gen, mindsker man dem.

Det er dejligt at se, at en del laeger, sygeplejer­sker og pårørende er begyndt at tage bladet fra munden.

Nu mangler vi bare, at erkendelse­n indfinder sig blandt de politisk ansvarlige, så vi kan finde nogle løsninger. Jeg ved godt, at sådan noget som en saerskat sjaeldent er realistisk. Men måske er den det lige praecis her, hvor det gaelder så mange menneskers liv og fremtidsud­sigter, og hvor formålet med den ville vaere bredt anerkendt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark