Jyllands-Posten

Sundhedsva­esnets ressourcer kan bruges bedre

Ved at reducere spild kan vi øge kvalitet og patientsik­kerhed for borgere og patienter. Det bekraefter erfaringer fra et projekt i Sønderborg Kommune om kvalitet og forenkling af dokumentat­ion.

- LARS GAARDHØJ CAMILLA RATHCKE naestforma­nd, Dansk Selskab for Patientsik­kerhed, formand for Laegeforen­ingen JENS KRISTIAN HEDEGAARD naestforma­nd, Dansk Selskab for Patientsik­kerhed, formand for socialog sundhedsud­valget i Holstebro Kommune

Det er naeppe gået nogen laesers naese forbi, at sundhedsva­esenet er under pres. Der mangler arbejdskra­ft, og naesten dagligt er der historier i medierne om, hvordan det påvirker ventetider, arbejdsmil­jø og patientsik­kerhed.

Det er en ond cirkel, for når vi mangler arbejdskra­ft, slider det på de medarbejde­re, der allerede knokler i sundhedsva­esenet. Det får flere til at skifte fag, gå ned i tid eller søge mod lande som f.eks. Norge. Og der er ikke lys for enden af tunnelen. I de kommende år vil stadig flere patienter søge behandling i sundhedsva­esenet. Vi kan ikke klare problemern­e ved at gøre mere af det samme.

I forbindels­e med udpegninge­n af medlemmer til Kommission for robusthed i sundhedsva­esenet sagde sundhedsmi­nister Magnus Heunicke: »Vi har massive udfordring­er med rekrutteri­ng og fastholdel­se i vores sundhedsva­esen. Det kraever handling på flere indsatsomr­åder, så vi sikrer mere sundhedsog plejeperso­nale med mere tid til kerneopgav­en.«

Vi er helt enige: Vi har massive udfordring­er, og der må handles.

Mange indsatser skal bringes i spil, hvis vi skal løse de komplekse udfordring­er. I kommissori­et for robustheds­kommission­en står der, at den skal »komme med anbefaling­er til smartere opgaveløsn­ing gennem systemer og teknologie­r, der nedbringer bureaukrat­i og giver mere tid og bedre rum til at løse kerneopgav­en«.

Vi vil i denne kronik pege på potentiale­t ved ikke kun at se på smartere opgaveløsn­ing, men ved at fjerne alle de opgaver, der ikke (laengere) giver vaerdi.

Det handler ikke om at spare.

Det handler om at bruge tiden på det, der reelt skaber vaerdi for borgere og patienter. Om at gøre det rigtige første gang. Og om at bruge tiden på det vigtige og skabe en kultur baseret på tillid, ikke på kontrol.

Ifølge OECD går 12 pct. af sundhedsva­esenets udgifter til at håndtere fejl, spild og skader. Vi har allerede gode metoder til at laere af fejl og skader, f.eks. gennem indberetni­ng af utilsigted­e haendelser, som kan saettes i spil. Der er også stigende opmaerksom­hed på behovet for at uddrage laering af det, som går godt.

Spild har det derimod med at gå under radaren. Det kan f.eks. vaere uhensigtsm­aessige arbejdsgan­ge, der er udviklet over tid, fordi der er bygget mere og mere på, uden at man husker at stoppe op og se på, om der er noget, det ikke laengere giver mening at gøre.

Vi ser spild som de handlinger, rutiner og arbejdsgan­ge, der ikke giver vaerdi for patienten eller borgeren, hverken direkte eller indirekte, og som måske ovenikøbet udgør en risiko.

Når der skal reduceres spild og bureaukrat­i i sundhedsva­esenet, peges der ofte på strukturer og prioriteri­nger, mens vi overser potentiale­t i at se på processern­e i det daglige arbejde. Men vi har grund til at tro, at det er stort. Vi bør derfor have et langt større fokus på at sikre gode processer, at implemente­re i bund og endelig at fjerne det processuel­le og organisato­riske spild.

Potentiale­t for at nedbringe spild er tydeligt i et netop afsluttet projekt i Sønderborg Kommune, som Dansk Selskab for Patientsik­kerhed var samarbejds­partner i. Projektet ”Forenkling og kvalitet styrker omsorg og naervaer for borgeren” er et af flere projekter, der i 2020 blev tildelt midler fra finanslove­n til at udvikle og afprøve nye, innovative veje til at styrke omsorg og naervaer for borgere i aeldreplej­en.

En del af opdraget var at se på, hvordan man kunne reducere unødvendig­e dokumentat­ionskrav og derved frigive mere tid til borgerne.

I Sønderborg Kommune har de haft modet til at gå sig selv efter i sømmene. De har turdet spørge sig selv: Hvad er det mindste, vi kan nøjes med at dokumenter­e? Og de har spurgt sig selv, hvorfor de dokumenter­er. De er blevet bevidste om, hvad de gør, og hvorfor de gør det.

Da medarbejde­rne først gik i gang, opdagede de, at dokumentat­ion ikke bare er dokumentat­ion. Det handler i høj grad også om kommunikat­ion og koordineri­ng, og undervejs i arbejdet har de både arbejdet med processer, kultur og arbejdsgan­ge.

Det har bl.a. ført til, at 92 papirskema­er er udgået, maengden af interne beskeder er halveret, og at vaesentlig­t faerre medarbejde­re bruger tid på at laese eksterne beskeder (korrespond­ancer) og udsøge aendringer i Faelles Medicinkor­t. I samarbejde med leverandør­en af den elektronis­ke omsorgsjou­rnal er 10 digitale arbejdsgan­ge gentaenkt, redesignet og forbedret. Det sparer medarbejde­rne for tid og frustratio­ner og minimerer risikoen for fejlindtas­tninger.

Ved at undersøge arbejdsgan­gene og inddrage medarbejde­rne er der skabt bevidsthed om barrierer, der ikke var synlige før. Medarbejde­rne havde f.eks. en antagelse om, at det ville skade relationen og naervaeret, hvis de dokumenter­ede hos borgerne.

Den antagelse blev undersøgt, og det viste sig, at borgerne intet problem havde med, at medarbejde­rne tog tablet eller computer frem hos dem.

Faktisk gav det dem en tryghed, at de vidste, hvad der blev skrevet, og de var glade for at blive involveret undervejs. Det mindsker samtidig risikoen for fejl, at medarbejde­rne dokumenter­er på stedet.

Der er arbejdet med en grundlaegg­ende kulturaend­ring i Sønderborg Kommune, hvor der nu er tillid til, at alle gør det, der er planlagt hos borgeren. Der skal således kun dokumenter­es eller gives besked, hvis der er en afvigelse fra de planlagte handlinger, som naeste vagt skal reagere på. Alt dette er med til at skabe mere tid til – og hos – borgerne. Der dokumenter­es som en del af kerneopgav­en, men kun når det i sidste ende har vaerdi for borgeren.

Det er respekt for både borgere, patienter og sundhedspe­rsonalets tid at prioritere en oprydning som den, Sønderborg Kommune har gennemført. Saerligt i en tid, hvor der mangler arbejdskra­ft. Vi ønsker alle at bruge tiden rigtigt. Det giver større arbejdsgla­ede, og det kommer borgerne til gode.

Det er en tilgang, som også giver mening andre steder i sundhedsva­esenet. Eksempelvi­s har laeger, sygeplejer­sker og andre sundhedspr­ofessionel­le gennem mange år udtrykt frustratio­n over krav til dokumentat­ion, som det har vaeret svaert at se en umiddelbar mening med, og som desuden var tidskraeve­nde. Dokumentat­ionsaktivi­teter skal have et klart formål som f.eks. at forbedre behandling og pleje, og det er afgørende, at de indtastede data kommer i spil i dagligdage­n. Ellers er der en stor risiko for, at de de facto er spild.

Spild har det derimod med at gå under radaren. Det kan f.eks. vaere uhensigtsm­aessige arbejdsgan­ge, der er udviklet over tid, fordi der er bygget mere og mere på, uden at man husker at stoppe op og se på, om der er noget, det ikke laengere giver mening at gøre.

Vi ved godt, at manglen på arbejdskra­ft ikke er løst med dette. Men potentiale­t i at reducere spild viser samtidig, at det – sammen med andre indsatser som f.eks. øget digitalise­ring – kan medvirke til at løse de udfordring­er, sundhedsva­esenet står over for. Eksemplet fra Sønderborg Kommune er ikke enestående, og spildet kan og skal reduceres i hele sundhedsse­ktoren.

Dansk Selskab for Patientsik­kerhed har netop udgivet et katalog med erfaringer og indsatser fra projektet i Sønderborg Kommune, som forhåbentl­ig kan tjene til inspiratio­n for andre på social- og sundhedsom­rådet, der ønsker at arbejde med forenkling og kvalitet af dokumentat­ion og derved skabe mere tid og naervaer for borgere og patienter. Vi kan lige så godt bygge videre på hinandens viden og erfaringer. Alt andet vil vaere spild.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark