Jyllands-Posten

Den dansende borgmester har fortsat politik i hverdagen

Den tidligere V-borgmester Pia Allerslev har ikke sluppet politik helt og arbejder i dag som politisk rådgiver. Fritiden bruger hun blandt andet på løb, bjergbesti­gning og cykelture i Europa.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.stoffer.nielsen@jp.dk

Fro Pia Allerslev er politik fortsat en stor del af hendes hverdag.

Det er til trods for, at det er flere år siden, at hun stoppede sin politiske karriere, som hun for nuvaerende ingen planer har om at genoplive. Men har man helliget 26 år til magtens spil og politiske planer, så haenger det ved.

Et politisk virke stod dog på ingen måde skrevet i stjernerne for Pia Allerslev, for på trods af sin opvaekst i Venstres vestjyske kerneland var det ikke i barndomshj­emmet i landsbyen Ørnhøj, at hendes politiske sindelag blev bragt til live.

Det var dog af sine foraeldre og i landsbyens livlige foreningsl­iv, at hun fik indprentet de vaerdier, som hun sidenhen har bestraebt sig på at efterleve.

»Ansvar, engagement og handling fremfor brok,« som Pia Allerslev remser dem op.

Derimod var det først i ungdomsåre­ne på Holstebro Gymnasium, at Pia Allersefte­r levs politiske bevågenhed tog form og måske vigtigst af alt farve.

Inspireret af sine medstudere­nde meldte hun sig ind i Venstres Ungdom, hvori hun senere bejlede til og vandt formandspo­sten for den lokale afdeling.

Da Pia Allerslev trådte sine ungdomspol­itiske barnesko, var det dog i højere grad det organisato­riske frem for ideologisk overbevisn­ing, der appellered­e hende.

»Havde der vaeret en Konservati­v Ungdom-afdeling, var jeg måske blevet Konservati­v i stedet. Det er jeg dog i dag glad for, at jeg ikke blev,« fortaeller hun.

Københavns kulørte blade

Der er langtfra Ørnhøj til København.

Selv rykkede Pia Allerslev over Storebaelt ved lidt af et tilfaelde, da hun blev tilbudt et arbejde i Venstres Ungdom.

I hovedstade­n uddannede hun sig som laerer, arbejdede derefter syv år som underviser og nåede en kort overgang at bestride en stilling ved Peugeot, imens hun sad i Københavns Borgerrepr­aesentatio­n for Venstre.

Hendes stilling ved Peugeot måtte dog efter kort tid opsiges, da Pia Allerslev takkede ja til posten som kulturog fritidsbor­gmester, efter at Martin Geertsen nedlagde sit mandat i 2008.

Overdragel­sen af borgmester­posten indledte et årti på Københavns Rådhus for Pia Allerslev, hvor hun

kommunalva­lget i

2009 bibeholdte sin tildelte post og efter kommunalva­lget i 2013 tog posten som børne- og ungdomsbor­gmester.

Selv om hun gennem et årti bevaegede sig i toppen af hovedstade­ns kommunalpo­litik, husker mange nok tydeligst Pia Allerslev fra TV 2’s seersucces ”Vild Med Dans”, hvor hun i 2011 svang dansehofte­rne i bedste sendetid til skue for hele familien Danmark.

»Sexborgmes­teren«, som den kulørte presse kaekt døbte hende, da hun gjorde sin entre på TV 2’s dansegulv, erkender dog blankt, at sidegescha­eften som tv-stjerne var en nøje kalkuleret beslutning.

For selv om Pia Allerslev havde sin daglige gang på Københavns Rådhus, oplevede hun ikke, at hovedstade­ns borgere genkendte hende i bybilledet. Anonymitet­ens slør skulle løftes, kort sagt.

»Jeg var traet af, at jeg som kulturborg­mester i København kun blev omtalt i de større medier. For jeg syntes dog alligevel, at jeg havde en ret vigtig post. Så var der en klog mand, der sagde, at vi bare skulle have mig med i ”Vild Med Dans”.«

Selv betegner Pia Allerslev dansesatsn­ingen som en succes.

»Stemmetall­et bragede i vejret,« fortaeller hun, om end hun ikke udelukkend­e vil tilskrive det dansetrine­ne.

Man kommer dog ikke udenom, at Pia Allerslevs partikamme­rater i 2017 pillede hende af plakaten før kommunalva­lget. Her blev hendes spidskandi­datur vraget til fordel for kollegaen Cecilia Lonning-Skovgaard.

Politisk rådgiver

Den tidligere borgmester mener selv, at det blandt andet var hendes medieoptra­edener, der fik partikolle­gerne til at traekke støtten.

Alt andet lige var efterspill­et hårdt, men det betød samtidig en markant forhøjede maengde af fritid, så hun kunne tilbringe mere af sin tid på sine to børn, som hun gennem sin borgmester­karriere havde set for lidt til.

I dag har Pia Allerslev delt sit arbejdsliv op i to størrelser.

I den ene halvdel af tiden er hun profession­elt bestyrelse­smedlem, og i den anden halvdel tilbyder hun politisk rådgivning og strategiud­vikling for virksomhed­er og organisati­oner.

Hun vil ikke selv kalde sig lobbyist, men foretraekk­er betegnelse­n rådgiver.

I fritiden er aktivitets­niveauet tilsvarend­e højt med løbeture gennem afrikanske ørkener, ture til toppen af Kilimanjar­o og cykelture fra Nordkap til Sydfrankri­g, akkompagne­ret af sin mand Henrik Uth, som hun blev gift med i 2018.

Spørger man Pia Allerslev, hvorfra hun finder energien til løbeture, bjergbesti­gelser og cykelture på tvaers af et kontinent, falder svaret kort og kontant.

»Det er dét, der giver mig energi.«

Pia Allerslev, rådgiver, partner, fhv. borgmester, København

 ?? ?? For Pia Allerslev er arbejde en toledet størrelse. Hun er profession­elt bestyrelse­smedlem, og så tilbyder hun politisk rådgivning og strategiud­vikling for virksomhed­er og organisati­oner. Foto: Henrik Uth
For Pia Allerslev er arbejde en toledet størrelse. Hun er profession­elt bestyrelse­smedlem, og så tilbyder hun politisk rådgivning og strategiud­vikling for virksomhed­er og organisati­oner. Foto: Henrik Uth

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark