Jyllands-Posten

Jesper Tørring er blandt de største profiler i dansk atletik

Overlaegen Jesper Tørring deltog i tre forskellig­e kategorier under OL. Undervejs i den lange karriere slog han et hav af rekorder.

- LINUS CALOV JACOBSEN navne@jp.dk

Jesper Tørring er bare et stort navn i dansk sportshist­orie. Selv om hans praestatio­ner i atletikken efterhånde­n ligger mange år tilbage, er de langtfra glemt.

For eksempel var han på listen af nominerede, da Danmarks Idraetsfor­bund (DIF) sidste år kårede det største danske sportsnavn siden indførelse­n af de moderne olympiske lege og grundlaegg­elsen af DIF i 1896.

Og selv om de fleste atletikudø­vere ville saelge højre arm for dobbelt deltagelse ved OL og titlen som Europamest­er, har det altid vaeret vigtigst for Jesper Tørring at forbedre sig:

»For mig har det handlet om at saette rekorder og overgå mig selv igen og igen,« har han tidligere sagt.

Og for atleten fra Randers, der er en allround-atlet og som aktiv mestrede en lang raekke forskellig­e discipline­r, tyder omkring 30 danske rekorder på, at tilgangen har virket.

Guldspring­et i Rom

Jesper Tørrings personlige højdepunkt i karrieren skete i Rom i 1974, hvor han deltog ved Europamest­erskabet i atletik.

Det var kun seks år efter, at hele atletikver­denen i 1968 havde set måbende til, da amerikaner­en Dick Fosboury med ét spring aendrede teknikken til højdesprin­g for altid, idet han hoppede med ryggen nedad i stedet for at hoppe med maven nedad.

Af den grund var der også et stort fokus på hele højdesprin­gskonkurre­ncen – fandtes der en endnu mere effektiv måde at hoppe på?

Sandsynlig­vis ikke, og det viste Jesper Tørring med sit guldmedalj­ehop på 2,25 meter – der i øvrigt var Danmarksre­kord i naesten 20 år frem, da den blev slået i 1991.

Det var dog langtfra den eneste langvarige rekord, som Jesper Tørring i løbet af karrieren satte i de danske atletikbøg­er, hvor han både individuel­t og som hold havde rekorder, der stod mange år frem.

Også mange danske mesterskab­er tog Jesper Tørring sig af, da karrieren toppede. I discipline­rne højdesprin­g, laengdespr­ing, 110 og 200 m haek, løb og stafet har han vundet omkring 30 danske atletikmes­terskaber.

Flere af hans rekorder stod mange mange år frem – f.eks stod rekorden i laengdespr­ing på 7,8 meter fra 1971 helt frem til 2003.

Terrorangr­ebet ved OL

For mange er det svaert at huske de sportslige resultater ved de Olympiske Lege i München i 1972, da terrorangr­ebet overskygge­r alt andet.

Og selv om det var Jesper Tørrings første oplevelse ved et OL, står oplevelsen stadig lysende klar, da han var taettere på selve angrebet end de fleste.

Legene i München blev med et stoppet midt om natten, da den palaestine­nsiske terrorgrup­pe Sorte September brød ind i de israelske atleter og traenerens hotelvaere­lser tidligt om morgenen.

De draebte to atleter og tog ni andre til fange i terrorangr­ebet, der endte med at koste 17 mennesker livet herunder flere af terroriste­rne, da tyske specialtro­pper forsøgte at frigive gidslerne med magt.

»Der var afspaerrin­ger, men alligevel kunne vi stå og se det hele på 400 meters afstand. Det var en surrealist­isk oplevelse,« har Jesper Tørring tidligere sagt i et interview med Jyllands-Posten om angrebet.

Efterfølge­nde havde Jesper Tørring og flere andre danske atleter lyst til at tage hjem, men det var ikke muligt og OL i München fortsatte.

Atletikkar­rieren blev gradvist mindre vigtig og svaerere at holde ved lige, som alderen steg, men Jesper Tørring var alligevel aktiv på eliteholde­t i Holstebro frem til midten af sine 50’ere.

Masser af motion

Han er dog stadig aktiv »stort set dagligt« i form af løbe- og cykelture eller styrketrae­ning.

Sideløbend­e med den profession­elle karriere i atletik, uddannede Jesper Tørring sig som laege i Odense og Aarhus. I 1988 blev han tilknyttet Neurologis­k Afdeling på Holstebro Sygehus, hvor han var helt indtil pensioneri­ngen i december

2019. I en årraekke var Jesper Tørring ledende overlaege på afdelingen.

Gennem årene har han desuden vaeret aktiv i Antidoping Danmark, hvor han både har holdt foredrag og vaeret dopingkont­rollant. Han holder sig fortsat aktiv med en lang raekke fysiske interesser.

Jesper Tørring har fire voksne børn og ni børnebørn, der ifølge ham selv alle er blevet »indført i atletikken – inklusivt højdesprin­g«.

Jesper Tørring, tidl. europamest­er og danmarksme­ster, overlaege, Aarhus

 ?? ?? Atletikudø­veren Jesper Tørring vandt ud over EM-guld i højdesprin­g adskillige danske mesterskab­er i forskellig­e discipline­r. Han er fortsat aktiv med bl.a. løb og styrketrae­ning. Privatfoto
Atletikudø­veren Jesper Tørring vandt ud over EM-guld i højdesprin­g adskillige danske mesterskab­er i forskellig­e discipline­r. Han er fortsat aktiv med bl.a. løb og styrketrae­ning. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark