Jyllands-Posten

Kaempe kursfald gør dansk smør og bacon dyrere

Det voldsomme kursfald på pund giver dansk fødevarein­dustri endnu mere modvind. Den lave pundkurs gør de danske varer dyrere i britiske butikker, hvor den høje inflation i forvejen har udhulet forbrugern­es købekraft.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Dansk fødevarein­dustri, som i forvejen er presset i knae af eksplosive prisstigni­nger på energi, får nu modvind fra en ny kant.

Den britiske regering annoncered­e i fredags en vaekstplan med omfattende skattelett­elser, som har fået kursen på britiske pund til at styrtdykke til niveauer, der ikke er set siden brexitforh­andlingern­e.

Kursen har gennem en laengere periode svinget omkring 8,80 kr., men faldt lodret og nåede kortvarigt ned omkring 8 kr., inden den rettede sig til 8,35 kr.

Hvis kursen forbliver på det nye lavere niveau, indebaerer det, at vaerdien af den danske eksport over Nordsøen reduceres.

Fødevarekl­yngen eksportere­r årligt bacon, skinker, smør og andre landbrugsv­arer for omkring 10 mia. kr. til Storbritan­nien. Dertil kommer, at et selskab som Arla har et stort lokalt dattersels­kab med en milliardom­saetning, som også påvirkes.

»Vi har 25 pct. af omsaetning­en i Storbritan­nien, og 24 pct. af den maelk, vi modtager, kommer fra britiske landmaend. Blandt Europas store mejerier er det Arla, der har den største eksponerin­g mod Storbritan­nien. Derfor følger vi udviklinge­n meget nøje,« fortaeller Arlas koncernfin­ansdirektø­r, Torben Dahl Nyholm.

Han tilføjer, at »hvis pundkursen bliver på det nuvaerende lavere niveau, så får vi på årsbasis et stort tocifret millionbel­øb i euro lige imod os på bundlinjen. Det vil belaste vores konkurrenc­eevne«.

Arlas omsaetning ventes i år at runde 100 mia. kr., hvilket – alt andet lige – betyder, at det britiske marked vil generere en omsaetning i niveauet 25 mia. kr.

Kursfaldet på britiske pund reducerer vaerdien af de varer, Arla eksportere­r over Nordsøen, og udhuler samtidig vaerdien (omregnet til euro og kroner) af den indtjening, koncernens store britiske dattersels­kab genererer.

Svaer vurdering

Det giver ekstra modvind, at Arla betaler alle andelshave­re en ensartet maelkepris, som er opgjort i euro. Den maelk, selskabets britiske andelshave­re leverer, genererer en indtjening i pund, som nu er mindre vaerd, men maelkeafre­gningen til landmaende­ne udmåles i staerke euro.

Torben Dahl Nyholm understreg­er, at markedet er praeget af stor nervøsitet:

»Det er vanskeligt at vurdere, om det store kursfald på pund er noget forbigåend­e eller udtryk for en mere langvarig svaekkelse. Det afgørende er nu, om udfordring­erne i Storbritan­nien saetter sig til en mere strukturel svaekkelse af den britiske økonomi og forbrugern­es købekraft,« påpeger Torben Dahl Nyholm.

Han vil ikke kommentere, om Arla planlaegge­r at haeve salgsprise­rne for at udligne kursfaldet.

Den seneste tid har den høje inflation medført et historisk stort fald i salget af mejerivare­r i Storbritan­nien.

Intet valg

Lars Albertsen, der er salgsdirek­tør for Danish Crowns britiske forretning, ser ingen anden udvej end prisforhøj­elser:

»Vi har intet andet valg end at sende den fulde regning for kursfaldet videre til vores britiske kunder. Vi har intet at give af – alle de indirekte omkostning­er stiger også. Vores konkurrent­er, der eksportere­r svinekød til Storbritan­nien, er i samme situation. Derfor vil man den kommende tid se, at alle importered­e varer kommer til at stige i pris, hvilket puster yderligere til inflatione­n og svaekker de britiske forbrugere­s købekraft.«

Storbritan­nien er langt fra at vaere selvforsyn­ende med svinekød. Ubalancen er blevet endnu større det seneste år, hvor produktion­en af grise er faldet 15-20 pct. i Storbritan­nien.

»Den britiske afhaengigh­ed af importered­e varer gør, at vi godt kan skrue priserne i vejret og kompensere for de seneste dages kursfald på pund. Der skal trods alt varer på hylderne. Det er min klare forventnin­g, at vi målt i maengder og kroner kan opretholde et stort set uaendret forretning­somfang i Storbritan­nien – medmindre pundkursen falder yderligere,« siger Lars Albertsen.

Han tilføjer, at dansk bacon, skinker mm. bliver solgt på de markeder, hvor prisen er bedst:

»Hvis det britiske marked ikke betaler en konkurrenc­edygtig pris, bliver kødet sendt til Kina, USA, Canada eller andre markeder. Derfor skal salgsprise­rne herovre haeves, så kursfald på pund udlignes.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark