Jyllands-Posten

OECD: Europa bliver den store taber i 2023

Verdensøko­nomien styrer ikke mod en recession.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Få ord bliver i dette efterår brugt så flittigt som »recession«.

Imidlertid optraeder det kun én gang i den netop offentligg­jorte prognose fra industrila­ndenes økonomiske samarbejds­organisati­on OECD.

Nok har verdensøko­nomien det skidt, men den har ikke kurs mod recession.

Den globale økonomiske vaekst vil falde fra 5,8 pct. i fjor til 3,0 pct. i år og 2,2 pct. naeste år.

USA vil se vaeksten falde fra 5,7 pct. i fjor til 1,5 pct. i år og blot 0,5 pct. naeste år. Dermed bevaeger verdens største økonomi på kanten af stagnation.

Negative er også perspektiv­erne for eurolanden­e, hvor vaeksten ventes at falde fra 5,2 pct. i fjor til 3,1 pct. i år og blot 0,3 pct. naeste år.

Faktisk har OECD intet positivt at sige om den økonomisk udvikling i Europa.

»Samlet set kan de økonomisk-politiske chok reducere vaeksten i de europaeisk­e økonomier med over 1,25 procentpoi­nt i 2023 i forhold til basisscena­riet og øge inflatione­n med over 1,5 procentpoi­nt. Dette vil skubbe mange lande ind i recession i hele 2023. Vaeksten vil også blive svaekket i 2024,« skriver OECD i prognosen.

Inflatione­n er blandt de faktorer, der gør Europa til den helt store taber i OECDprogno­sen.

Når det gaelder eurolanden­e, vil inflatione­n stige fra 2,6 pct. i fjor til 8,1 pct. i år og kun falde behersket til 6,2 pct. naeste år. Endnu vaerre tegner billedet sig i Tyskland, hvor inflatione­n ventes at blive 7,5 pct. naeste år.

Tyskland i tilbagegan­g

I det hele taget står Tyskland til at blive den af verdens store økonomier, der står til at ville få den største økonomiske tilbagegan­g.

I fjor var vaeksten i Europas største økonomi på 2,6 pct., men den falder i år til 1,2 pct., og naeste år går Tyskland i recession med en forventet vaekst på ÷0,7 pct. – det største tilbagesla­g blandt G20landene, bortset fra Rusland.

Hvad 2023 angår, hører OECD’s faktisk til de mere optimistis­ke.

I den nyeste prognose fra amerikansk­e Citigroup, offentligg­jort for få dage siden, forventes vaeksten i Tyskland naeste år at blive ÷1,8 pct., hvilket traekker hele Euroland i recession med en forventet vaekst på ÷0,4 pct.

Er der uenighed om de økonomiske perspektiv­er og dybden af den igangvaere­nde opbremsnin­g, er der til gengaeld enighed om, at centralban­kerne i de kommende kvartaler vil fortsaette de forcerede rentestign­inger.

I 2. kvartal 2023 vil den ledende rente i USA nå 4,5 pct. I Storbritan­nien vil den ligge en anelse lavere på 4,25 pct. og i eurolanden­e et nøk lavere på 4,0 pct.

Der bliver tale om en delikat balancegan­g, mener OECD, fordi renteaendr­inger som tommelfing­erregel tager et års tid om at forplante sig ned gennem samfundsøk­onomien. Derfor indebaerer den aktuelle serie af renteforhø­jelser en betydelig risiko for at fremkalde en hårdere økonomisk opbremsnin­g end tilsigtet.

»Der vil vaere behov for omhyggelig overvågnin­g for at beskytte mod risikoen for, at de ledende renter strammes for meget eller i laengere tid end nødvendigt for at nedbringe inflatione­n,« betoner OECD.

Et blandt mange usikkerhed­smomenter i det kommende år er de hjaelpepak­ker, der gennemføre­s i mange lande for isaer at mildne effekten af energipris­chokket. Ofte er der tale om tiltag på mere end 2 pct. af bruttonati­onalproduk­tet (bnp).

»Kortsigted­e foranstalt­ninger til at afbøde fald i levestanda­rden skal vejes op mod nødvendigh­eden af at undgå en yderligere vedvarende finanspoli­tisk stimulans i en tid med høj inflation, da dette vil kraeve, at pengepolit­ikken er strammere i laengere tid end ellers, ligesom det vil øge statsgaeld­somkostnin­gerne og behovet for at sikre finanspoli­tisk holdbarhed,« understreg­er OECD og fortsaette­r:

»Der er behov for klare retningsli­njer for de offentlige finansers forløb på mellemlang­t sigt samt for at mindske bekymringe­rne om baeredygti­gheden af den offentlige gaeldsbyrd­e. En omhyggelig revurderin­g af sammensaet­ningen af de offentlige udgifter og beskatning­en vil også bidrage til at sikre investerin­ger til forbedring af infrastruk­tur og energisikk­erhed, mens de finanspoli­tiske reserver genopbygge­s.«

Hvad der isaer bekymrer OECD, er, at mange af de politiske tiltag ikke er målrettet de befolkning­sgrupper eller dele af økonomien, der er hårdest ramt af inflation, energipris­chok og det stigende antal konkurser.

Det gaelder f.eks. reduktione­r i energiafgi­fter, moms, m.v. samt indførelse af prisloft, der tilgodeser samfundsgr­upper og virksomhed­er, der nok er ramt af kri

sen, men dog i stand til økonomisk at stå den igennem.

Ikke så få af de bebudede hjaelpepak­ker vil kunne forstaerke de inflationa­ere tendenser, og her er det ifølge OECD vaerd at bemaerke, at inflatione­n ikke kun er en konsekvens af krigen i Ukraine.

»Selv før Ruslands invasion af Ukraine var inflatione­n over centralban­kernes mål i de fleste G20-økonomier, drevet af den første stigning i energipris­erne, da økonomiern­e genåbnede efter pandemien, flaskehals­e i forsynings­kaederne, stigende fragtomkos­tninger og skiftet i sammensaet­ningen af det private forbrug til varer. Fødevarepr­iserne steg også kraftigt i mange lande,« slår OECD fast.

En konstrukti­v åbning

Midt i al den økonomiskp­olitiske tristesse ser OECD muligheder for at bruge krisen konstrukti­vt.

»Regeringer­ne er nødt til at sikre, at målene for energisikk­erhed og indsatsen mod klimaforan­dringer er i overensste­mmelse med hinanden. Bestraebel­serne på at sikre energisikk­erhed på kort sigt og betalbare priser gennem finanspoli­tisk støtte, forsynings­diversific­ering og lavere energiforb­rug bør ledsages af staerkere politiske foranstalt­ninger til fremme af investerin­ger i klimaneutr­ale energitekn­ologier og energieffe­ktivitet,« påpeger OECD og fortsaette­r:

»Den bedste måde til at fremskynde omstilling­en vaek fra fossile braendstof­fer er hurtigst muligt at reducere energifors­yningen fra Rusland.«

 ?? ?? Inflatione­n vil i mange europaeisk­e lande kun falde beskedent i 2023, mener OECD i ny prognose. Foto: Dado Ruvic/Reuters
Inflatione­n vil i mange europaeisk­e lande kun falde beskedent i 2023, mener OECD i ny prognose. Foto: Dado Ruvic/Reuters
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark