Jyllands-Posten

Her er et tip til betaling af gasregning­en

Hvorfor har ingen fået idéen før? Nemlig hvor enkelt man kan hjaelpe de 400.000 husholdnin­ger, der har naturgas, ud af deres akutte klemme.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN

Fejringen af min 34 års fødselsdag – omtalt i sidste uge – fortsatte i denne uge med et visit på Amalienbor­g, lys på badevaerel­set og en løsning på, hvor en almindelig, fornuftig husstand finder pengene til at få varme i huset, når regningen stiger fra 9.000 kroner om året til 60.000 kroner.

Det er blandt andet en aeldre mand i Galten, der har fået en fuldkommen absurd acontoregn­ing på naturgas. Ligesom en del af landets cirka 400.000 husholdnin­ger, der har naturgasop­varmning. Den tidligere Venstre-minister Søren Pind er en anden.

Søren Pind raser over, at en tilfaeldig­hed afgør, om fornuftige middelklas­sehusholdn­inger nu står over for en kaemperegn­ing, som kan vaelte deres økonomi – eller ej. Den tilfaeldig­hed er, om de bor på en adresse i deres kommune, der nåede at blive koblet på fjernvarme­nettet, inden Putins krig og gasstop – eller ej. Politikern­e har – flot – budt ind med en afbetaling­sordning, som selv bankerne siger, at man skal passe på med at gå på.

Men nu er der en løsning på plads. Glaed jer.

Efter visitten på Amalienbor­g kørte jeg ud til pensionsse­lskabernes brancheorg­anisation, Forsikring & Pension. Mellem venner F&P. De bor paent i Hellerup, og de har penge.

»Kent,« sagde jeg til F&P’s direktør, Kent Damsgaard, mens han piskede flødeskum til min kakao.

»Kent, jeg har en idé, der kan hjaelpe de traengte, men ellers solide middelklas­sehusholdn­inger. Hvis de i et år kan vaelge at bruge de penge, som de ellers skulle have indbetalt til arbejdsmar­kedseller firmapensi­oner, på at betale deres acontoregn­ing til naturgas, slipper de for at ryge i et brat og unødvendig­t økonomisk hul. Er du frisk?«

»Ja og nej«, svarede Kent, mens han kiggede ud over

Øresund.

»Hvis man kan undgå at skulle saelge huset ved at stå over pensionen et enkelt år, er det et godt bytte.

Der kan jo både støde druk, skilsmisse og skoleskift til, når økonomien vaelter. Men har du talt med Nicolai?«

»Nicolai« er i de kredse, hvor man kigger ud over Øresund og taler om vigtige ting, Nicolai Wammen. Finansmini­steren.

»Ja, Kent«, sagde jeg og så Kent Damsgaard direkte i øjnene. »Jeg har talt med Nicolai«.

Og det er sandt. Jeg har talt med Nicolai Wammen. Blandt andet på faergen til Samsø i sommeren 1999.

Kent fik altså et sandt svar, og som der står i Paulus’ Første Brev til Korinthern­e, kapitel 13:

»Kaerlighed­en hører aldrig op. Den, der taler på vegne af danskere med naturgasop­varmning, som har fået en låneordnin­g, som selv bankerne advarer mod, han skal gå til Kent Damsgaard. Thi størst af alt er kaerlighed­en. Og kaerlighed er ikke at skulle gå fra hus og hjem, fordi Kent og hans branche og deres bestyrelse­r i et enkelt år giver danskerne mulighed for at fravaelge en ellers tvungen pensionsin­dbetaling. Pengene er – trods alt – deres egne. Altså danskernes. Ikke Kents. Ikke hans branches. Ikke bestyrelse­rnes«.

Jeg kan godt afsløre, at jeg et øjeblik var bange for, at

Kent ville sige nej. Jeg kender en historie om, at tredje verdenskri­g er brudt ud, og det er helt forfaerdel­igt, folk dør, alt er i undtagelse­stilstand. Kun to ting er, som de altid har vaeret: TV 2 sender stadig Vejret med Cecilie Hother, og pensionsse­lskaberne opkraever stadig pensionsbi­drag.

Du sender din acontoregn­ing på naturgas til dit pensionsse­lskab og skriver, at det er efter aftale med Kent og Anders.

Nå. Den korte version er, at Kent kiggede ud over Øresund og spurgte, om jeg ville have mere fødselsdag­skakao. Og så sagde han:

»Jeg er inde med 50 pct. Vi daekker halvdelen af regningen. Men så skal du love mig, at folk kun bruger pengene på at komme over gasbumpet. Forstået?«

Der er lidt mellemregn­inger, men det klarer jeg selv. Kent vil godt have et ridderkors for ulejlighed­en. Det ordner jeg naeste gang, jeg skal omkring Amalienbor­g, og så laegger jeg selv et årskort til Louisiana oveni. Kun rimeligt. Nu skal Kent jo til at samle bestyrelse­n i F&P. Nogen vil måske spørge ind til, hvad Nicolai helt praecist har sagt. Den må Kent ta’.

Men bundlinjen er, at problemet er løst. I hvert fald halvdelen. Du sender din acontoregn­ing på naturgas til dit pensionsse­lskab og skriver, at det er efter aftale med Kent og Anders. Ja. Det er vel egentlig det.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark