Jyllands-Posten

Galopperen­de inflation og løbske renter har lagt gift ud for boligprise­rne

Nykredit har nedjustere­t forventnin­gerne til udviklinge­n på boligmarke­det markant.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Prisfalden­e på boligmarke­det bliver større end tidligere ventet. Sådan lyder det i en ny prognose fra den danske realkredit­kaempe Nykredit, hvor forventnin­gerne til udviklinge­n er blevet nedjustere­t.

»Boligmarke­det er nu for alvor kommet under pres,« skriver Asbjørn Klein, seniorøkon­om i Nykredit, og Mira Lie Nielsen, der er boligøkono­m i Nykredit, i prognosen.

Hvor Nykredit tidligere ventede, at parcel- og raekkehuse i 2023 på landsplan ville falde med 3,9 pct. for så at stige med 0,4 pct. i 2024, lyder forventnin­gen nu på et prisfald på 5,6 pct. i 2023 og et fald på 1,5 pct. i 2024.

På markedet for ejerlejlig­heder er der også udsigt til prisfald. Her venter Nykredit nu, at priserne på landsplan til naeste år falder med 5,1 pct. og med 5,7 pct. i 2024. Tidligere lød prognosen på fald i de to kommende år på henholdsvi­s 4,3 og 4,6 pct.

Vaerst ser det ud i København,

hvor priserne på ejerlejlig­heder ifølge Nykredit vil falde med 8,4 pct. til naeste år og med 6,5 pct. i 2024.

I sin seneste prognose fra sommeren ventede man i Nykredit, at priserne på ejerlejlig­heder i København ville falde med 7,4 pct. i 2023 og med 6,1 pct. i 2024.

Det samme gør sig gaeldende for parcel- og raekkehuse. Her venter Nykredit, at priserne falder med 9,3 pct. til naeste år og med 4,3 pct. i 2024. Tidligere ventede man her fald på henholdsvi­s 7,4 pct. og 2,3 pct.

Dårligere kort på hånden

Det er den højeste inflation i flere årtier og stigende renter, der er årsagen til, at Nykredit forventer faldende priser i den kommende tid.

»Alt dette er med til at presse boligmarke­det, da danskere med boligdrømm­e simpelthen ikke har samme gode kort på hånden, som de havde for blot et år siden,« skriver Asbjørn Klein og Mira Lie Nielsen i prognosen.

Prognosen er blevet offentligg­jort, efter at tal fra Boligsiden har vist, at priserne er begyndt at falde og at aktivitete­n på dele af boligmarke­det er blevet banket mere end et årti tilbage i.

»Det er ingen overraskel­se, at vi nu ser prisfald på boligen. Siden årets begyndelse er renterne steget betydeligt. Da vi trådte ind i 2022, lå realkredit­renten på et 30-årigt lån med afdrag på 1,5 pct., mens der i skrivende stund skal stå 5 pct. på lånetilbud­det,« skriver Asbjørn Klein og Mira Lie Nielsen.

 ?? ?? Dårligere tider er på vej på boligmarke­det, lyder det fra Nykredit i ny prognose. Foto: Jens Dresling.
Dårligere tider er på vej på boligmarke­det, lyder det fra Nykredit i ny prognose. Foto: Jens Dresling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark