Jyllands-Posten

Thomas Borgen i retten: »Der var så mange usikkerhed­er om vores data, viden og detaljer«

Danske Banks tidligere topchef Thomas Borgen giver i byretten i Lyngby sit syn på den hvidvasksa­g, som faeldede ham.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Køen foran byretten i Lyngby er blevet markant laengere. Trods et småsilende dansk efterårsve­jr er interessen for at høre, hvad Thomas Borgen har at sige om hvidvasksa­gen i Danske Bank, stor.

Den tidligere topchef har vaeret tavs, siden han tog afsked med banken i efteråret 2018. Men nu taler han.

Mandag var det blevet Thomas Borgens tur til at afgive forklaring i byretten, hvor 74 udenlandsk­e investorer har staevnet ham for 2,5 mia. kr.

De beskylder ham for at have tilbagehol­dt vaesentlig informatio­n for børsmarked­et, da han som topchef i Danske Bank håndterede hvidvasksa­gen i bankens estiske filial.

Lidt over kl. 9 trådte hovedperso­nen ind i retslokale­t med en rullekuffe­rt og flankeret af flere af medlemmern­e af hans juridiske team fra advokathus­et Plesner.

Han tog plads mellem sine to advokater, Peter Schradieck

og Jimmy Skjold Hansen. Alle tilhørerpl­adser var optaget. En enkelt mand iført en fleecejakk­e med et lille norsk flag måtte endda saette sig på gulvet.

Få minutter senere begyndte dag fire i retssagen mod ham.

»Så går vi i gang med forklaring­erne, og det er Thomas Borgen,« kundgjorde dommer Ulrik Finn Jørgensen.

Den tidligere Danske Banktopche­f tog plads ved et lille bord foran sagens tre dommere. Som part i sagen havde han ikke pligt til at udtale sig. Men det ville han gerne.

»Så har du pligt til at tale sandt, og det er underlagt et strengt strafansva­r ikke at gøre det,« fastslog Ulrik Finn Jørgensen.

Efter at have oplyst sit fulde navn gik Thomas Borgen i gang med at fortaelle om sin baggrund og sin karriere, der førte ham frem til jobbet som topchef i den bank, der senere blev centrum for en af de største kendte hvidvasksa­ger i verden.

Hans advokat Peter Schradieck var optaget af at få afklaret, hvad Borgens ansvarsomr­åder var i banken, og hvilke oplysninge­r han løbende fik om den estiske forretning. Men i høj grad også, hvad der ikke var hans ansvar, og hvilke oplysninge­r han ikke fik. For ifølge advokaten har der vaeret mange forkerte påstande fremme om Borgens viden om hvidvasksa­gen.

Fik ikke advarslern­e

Et af de centrale spørgsmål var, hvor meget bankens forretning i de baltiske lande og specifikt Estland fyldte.

»Baltikum var ikke et fokusområd­e. Som jeg erindrer den tid, havde bankens store udfordring­er i de irske aktivitete­r efter købet af Northern Bank. Det var det store fokus,« forklarede Thomas Borgen.

Han forklarede, at han som topchef ikke fik rapporter fra det estiske finanstils­yn, ligesom han heller ikke fik tilsendt de forskellig­e advarsler, som kom fra en whistleblo­wer i den estiske filial.

»Nej, jeg fik ikke nogen direkte henvendels­er fra whistleblo­weren. Og jeg fik heller ikke fremsendt whistleblo­werens anklager. Og det er heller ikke naturligt, at CEO skal have whistleblo­we

rens rapport. Den skal til andre fora,« forklarede Thomas Borgen.

Der blev nedsat en arbejdsgru­ppe, da det gik op for ledelsen i Danmark, at der var problemer i den estiske filial, og det endte med, at der blev lukket ned for filialens udenlandsk­e kunder. Det var de kunder, der havde benyttet banken til hvidvask.

Meldingern­e undervejs i det forløb var, at alt gik efter planen, pointerede Thomas Borgen.

»Jeg får ingen rapporteri­ng, som tilsiger, at det ikke går i henhold til planen,« forklarede han.

Han afviste også at have spillet nogen rolle – eller haft nogen viden – da to såkaldte korrespond­entbanker afbrød deres samarbejde med Danske Bank i Estland grundet risikoen for hvidvask.

»Det er noget, jeg ikke er involveret i. I en bank af Danske Banks størrelse er en CEO ikke involveret i korrespond­entbanker. Det foregår på et helt anden niveau,« forklarede Thomas Borgen.

Det centrale punkt i søgsmålet mod ham er, at han ikke sørgede for, at børsmarked­et blev informeret om

Jeg får ingen rapporteri­ng, som tilsiger, at det ikke går i henhold til planen. THOMAS BORGEN, TIDLIGERE ADM. DIREKTØR I DANSKE BANK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark