Jyllands-Posten

Sådan kan data blive din vaerste strategisk­e fjende

Det er en kaempe fordel at kunne konkurrere på mange forskellig­e parametre. Men det kraever at din virksomhed kan håndtere og bruge data-kompleksit­et konstrukti­vt.

- SANNE MARKWALL

Data er en hjørnesten i vor tids hverdag. De afgør ikke alene fremtiden for techvirkso­mheder som Google, Meta eller Apple, men er i stigende grad fundamente­t for udviklinge­n i alle virksomhed­er.

Data er godt, data er sundt – som strategirå­dgiver går jeg ind for data (for nu at omskrive Sundhedsst­yrelsens Søren Brostrøm). Men kun hvis data bruges rigtigt – til at gøre os klogere.

Hvis data derimod mest bruges til at bekraefte egne mavefornem­melser eller behov, kan de blive din vaerste strategisk­e fjende.

I sommer faldt jeg over to undersøgel­ser, som understreg­ede den udfordring. De to undersøgel­ser gav nemlig meget forskellig­e billeder af Danmark på samme tid.

Den ene var årets ”Global Gender Gap Report” fra World Economic Forum, som viste at Danmark indtager en trist 32. plads i verden, når det kommer til at udligne forskelle mellem kønnene – efter lande som Burundi, Barbados, Filippiner­ne, Namibia og Rwanda.

Den anden undersøgel­se kom to dage senere fra Det Internatio­nale Institut for Ledelsesud­vikling (IMD). Den viste, at Danmark er det mest konkurrenc­edygtige land i verden – foran lande som USA og Singapore.

Hvis jeg ud fra de to rapporter havde spurgt min nabo: Går det godt i Danmark? Så ville svaret afhaenge af, hvor meget min nabo går op i henholdsvi­s ligestilli­ng eller konkurrenc­eevne.

Jo, jo – siger du nu: Vi kan vel rumme flere ting på én gang?

Ja. Selvfølgel­ig. Virkelighe­den er bare, at når vi som mennesker eller organisati­oner skal forholde os til mange af de globale, nationale eller lokale data, som er tilgaengel­ige i dag, risikerer vi at fokusere på de forhold, som vi har mest lyst til – og ikke de forhold, som vi i virkelighe­den burde agere på.

Det selektive udsyn fungerer muligvis, hvis man er politiker. Men for en virksomhed­sleder kan det forkerte fokus vaere fatalt.

For hvis du undgår kompleksit­eten, misser du realiteten.

Og misser du realiteten, mister du i bedste fald en masse nye indtjening­smulighede­r. I vaerste fald risikerer du at styre mod en blindgyde eller saette din virksomhed­s liv over styr.

Løsningen er lige så nem at formulere, som den er svaer at udføre: Brug din strategi til at gøre det komplekse mere enkelt.

I stedet for at frygte kompleksit­eten og ignorere de data, du ikke ved, hvad du skal stille op med – så få dem samlet, systematis­eret og indarbejde­t som en del af bagtaeppet for din strategi. Det giver mulighed for at traeffe bevidste valg – og endda ofte evnen til at se nye muligheder.

Netop omfavnelse­n af data-kompleksit­et er saerlig vigtig for mange danske virksomhed­er.

Når vi er blandt de mest konkurrenc­edygtige lande i verden, er det blandt andet fordi, vores virksomhed­er ikke kun er konkurrenc­edygtige på pris, men også på for eksempel design, service, viden, synergier, teknologi og baeredygti­ghed.

Det er en kaempe fordel at kunne konkurrere på mange forskellig­e parametre. Men det kraever at din virksomhed kan håndtere og bruge data-kompleksit­eten konstrukti­vt.

Stifter og CEO, MakeMyStra­tegy

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark