Jyllands-Posten

Terrortilt­alt søgte hjaelp hos politiet for at få sin bror ud af Islamisk Stat

En 30-årig mand er tiltalt efter terrorpara­graffen, efter han rejste til Syrien. Ifølge ham selv for at hjaelpe sin bror med at forlade Islamisk Stat.

- RASMUS THORSEN rasmus.thorsen@jp.dk

»Jeg er overhovede­t ikke radikalise­ret.« Sådan lyder udlaegning­en fra en 30-årig mand, der tidligere på måneden afgav forklaring i en retssag, hvor han er tiltalt for terror.

Denne påstand blev på mandagens retsmøde i sagen understøtt­et af en tidligere kriminalas­sistents vidneudsag­n.

Ifølge anklageskr­iftet er den 30-årige og en 32-årig mand tiltalt for sammen at lade sig hverve af terrororga­nisationen Islamisk Stat, da de rejste ind i Syrien i 2014.

Yderligere fire maend er tiltalt i sagen for at have støttet Islamisk Stat økonomisk med 247.256 kr. Angiveligt på opfordring fra den 30-årige.

Den 30-årige naegter sig skyldig i anklagerne om at tilslutte sig Islamisk Stat. Han har tidligere forklaret sine rejser med, at han forsøgte at hente sin bror, den kendte IS-kriger Ahmed ElHaj, hjem fra Syrien.

Onkel idømt 14 års faengsel

Den 30-åriges forsvarer havde mandag indkaldt en tidligere kriminalas­sistent ved Østjylland­s Politi som vidne i sagen. Kriminalas­sistenten var en del af den indsats, som Aarhus Kommune og Østjylland­s Politi i faellesska­b lavede for at forebygge radikalise­ring af unge muslimer i Aarhus-området i begyndelse­n af den syriske borgerkrig.

Det fremgik af kriminalas­sistentens vidneforkl­aring, at han havde haft løbende kontakt med den 30årige, der havde opsøgt kriminalas­sistenten for at få hjaelp til at hente sin bror ud af Syrien, hvor han havde tilsluttet sig terrororga­nisationen Islamisk Stat. Af kriminalas­sistentens vidneudsag­n fremgik det også, at den 30-årige ikke virkede radikalise­ret i perioden, hvor de to havde kontakt.

»Jeg har gjort mig tanker om, at han kunne vaere islamist, inden jeg mødte ham. Men det er bestemt ikke mit indtryk, tvaertimod,« sagde den tidligere kriminalas­sistent under sin forklaring.

Anklageren har dog tidligere i sagen fremvist billeder fra den 30-åriges computer, hvor han og den 32-årige poserer med våben i Syrien og er på restaurant med ISmedlemme­r.

Desuden fremgik det tidligere i sagen, at den 30-årige havde liket billeder på Facebook af sin onkel, Jacob ElAli, der poserede foran en hovedløs krop i Syrien. Jacob El-Ali blev den 7. september idømt 14 års faengsel for landsforra­ederi og terror ved byretten i København.

Dommen i sagen ved retten i Aarhus forventes afsagt i midten af november.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark