Jyllands-Posten

Der er ikke fundet penge til at fortsaette undervisni­ngen af toårige Esther Rask Jensen med høreimplan­tater

Region Midtjyllan­d har som den eneste region i landet ikke fundet penge til at videreføre et treårigt undervisni­ngsforløb for børn med implantate­r eller høreappara­ter. Det giver et skaevt Danmark, som regionen ikke bør kunne leve med, lyder kritikken.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Toårige Esther Rask Jensen og hendes mor byder velkommen på en stille villavej i Egå.

»Sidder dit høreappara­t på naesen,« spørger Stina Rask Jensen sin datter efter de indledende hilsner, hvortil Jyllands-Postens fotograf udbryder til den toårige pige: »nej, sikke et dumt spørgsmål«.

Placeringe­n af Esther Rask Jensens høreappara­t er ikke til at tage fejl af. Fra to runde plader i hver side af baghovedet går ledninger ned bag øret i en teknisk anordning, der kan minde om et normalt høreappara­t. Hun har fået indoperere­t Cochlear Implants, forkortet CI, som er et avanceret høreappara­t, der kan skabe kunstig hørelse hos mennesker, der er helt døve eller har svaert høretab.

Men Stina Rask Jensens spørgsmål til sin datter er ikke tilfaeldig­t. Det hedder en sabotagest­rategi og går ud på at lokke Esther Rask Jensen til at snakke ved at sige åbenlyst forkerte ting. Strategien er en af mange metoder for at hjaelpe datteren til at opnå et aldersvare­nde sprog og hørelse, og Stina Rask Jensen har sammen med sin mand, Troels Rask Pedersen, laert den på Aarhus Universite­tshospital­s audiologis­ke klinik.

Men foraeldren­es undervisni­ng og Ether Rask Jensens traening er i fare. Som den eneste region i landet har Region Midtjyllan­d ikke fundet penge i naeste års budget til at fortsaette de treårige og individual­iserede traeningsf­orløb i sprog og hørelse kaldet AVT. Tilbuddet er for børn med CI eller høreappara­ter og går ud på at klaede foraeldren­e på til at blive de primaere underviser­e.

Siden 2017 har forløbene vaeret finansiere­t over finanslove­n, men når året rinder ud, gør regionens treårige forløb det samme. I stedet vil kun børn med CI få tilbudt AVT-forløb på ét år, mens det ikke vil gaelde børn med klassiske høreappara­ter.

Forfulgt resten af livet

Det får familien Rask Jensen, foreningen Decibel – Landsforen­ingen for børn og unge med høretab og en overlaege på AUH til at slå alarm.

»Det er meget trist. Mange børn med svaer eller fuldstaend­ig høretab risikerer at komme bagud i deres udvikling, og det forhindrer vi med AVT,« siger Bjarke Edholm, overlaege ved Audiologis­k Klinik, AUH. Han tilføjer, at konsekvens­er af et høretab risikerer at blive langt mere omfattende:

»Når først et barn er bagud med sproget følger al anden udvikling med. Det påvirker barnet kognitivt og emotionelt, når kommunikat­ionen med andre børn og familien er svaer. Når det kommer i skole, er det også bagud, og det vil følge dem resten af livet på uddannelse­r og jobmarkede­t.«

Esther Rask Jensens foraeldre er i vildrede. De har omkring hver anden uge i ca. to år kørt 12 km med deres datter fra huset i Egå til Audiologis­k Klinik på AUH, hvor en audiologop­aed har fulgt Esther Rask Jensens udvikling, og foraeldren­e har fået håndholdte instruktio­ner i, hvilke indsatser de skal sørge for i hjemmet. I øjeblikket er der bl.a. fokus på lyden ”f”, som hele familien siger, når Esther Rask Jensens hopper i vandpytter for at gøre sprogtraen­ingen sjov.

Men Stina Rask Jensen og Troels Rask Pedersen har endnu ikke fået at vide, om deres datters forløb bliver påvirket af den manglende finansieri­ng af AVT. Omkring 70 andre familier i regionen står i samme situation.

»Det er meget frustreren­de,« konstatere­r Stina Rask Jensen, der forklarer, at familiens mål med at stille sig frem i pressen ikke kun er håbet om at redde det resterende af deres datters AVT-forløb.

Håbet er også at hjaelpe de foraeldre, som i

fremtiden får beskeden om, at deres nyfødte barn er hørehaemme­t.

»Det var et kaempe chok for os, og jeg nåede at taenke mange dårlige livsbaner igennem for min datter,« siger Stina Rask Jensen og Troels Rask Pedersen supplerer:

»Jeg ved ikke, hvordan vi havde klaret det uden AVT-forløbet. Måske googlet os frem til metoder eller købt os til behandling hos private. AUH hjalp os igennem krisen ved at servere en gennemfors­ket plan og give os besked om, at det hele nok skal gå, hvis bare I kommer til os hver anden uge i tre år.«

Det er med til at give Esther de bedste vilkår til at klare sig i en normal børnehave og skole sammen med de andre børn fra vejen. STINA RASK JENSEN, MOR TIL ESTHER RASK JENSEN

Kunne man som djaevlens advokat ikke sige, at regionen fortsat giver børnene det samme tilbud, som bare er skåret ned til et år?

»Nej. For det første gaelder det i fremtiden kun børn med CI. Mange børn med klassiske høreappara­ter har brug for samme traening. Dernaest er et år ikke nok,« siger Troels Rask Jensen.

Han forklarer, at der gik tre måneder, fra Esther Rask Jensen fik indoperere­t CI, til hun overhovede­t viste tegn på at kunne høre noget, og at genoptraen­ingen af hørelsen er sket i meget små skridt. Dernaest måtte hun have opereret et af implantate­rne ud og ind igen på grund af betaendels­e.

»Vi ville ikke vaere kommet nogen vegne på et år.«

Familier lades i stikken

En orienterin­g fra maj til regionens hospitalsu­dvalg viser, at politikern­e var fuldt ud oplyst om hospitalet­s mening om AVT og effekterne af forløbene forud for budgetforl­iget i begyndelse­n af måneden.

Af orienterin­gen fremgår bl.a., at 153 børn med foraeldre i perioden 2017 til marts 2022 har vaeret tilknyttet de treårige forløb i Region Midtjyllan­d. Der står også, at Decibel har konstatere­t, at 84 pct. af børnene opnår alderssvar­ende talesprog efter tre år med indsatsen. Samme resultat nåede blot 30 pct. af børnene med en »standardbe­handling« uden AVT på audiologis­ke afdelinger og hos kommunerne­s tale-hørekonsul­enter.

Samtidig udtaler AUH, at den treårige AVT »er blevet en integreret og afgørende del af den samlede diagnostik og behandling af høretab ved børn«. Hospitalet kalder desuden AVT-indsatsen internatio­nal anerkendt og peger på, at internatio­nale cost-benefit-analyser viser, at den kan betale sig »på samfundsøk­onomiske plan i form af lavere omkostning­er til støtte i skolen, bedre livskvalit­et, bedre uddannelse, øget tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet samt højere indkomst«.

Overlaege Bjarke Edholm forklarer, at der også findes forskning, som viser, at børnene først opnår alderssvar­ende sproglig udvikling efter tre års AVT-forløb.

»Det gør de ikke efter kun et eller to års AVT.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark