Jyllands-Posten

Ny vinbar åbner i ikoniske lokaler: »Der findes ikke det, vi kommer med«

Firmaet Jysk Vin i Randers tager naeste skridt på forretning­srejsen og åbner en vinbar i det centrale Aarhus. Bliver den en succes, kan der vaere flere på vej.

- EMMA SENNELS emma.sennels@jp.dk

Til dagligt langer de importered­e flasker over disken fra deres butik i Randers. Rødvin, hvidvin, dessertvin og portvin. Og alt derimellem.

Siden 1982 har Jysk Vin importeret vine fra hele verden og solgt det videre til danskere fra naer og fjern. Nu åbner forretning­en en ny afdeling, nemlig Jysk Vin Vinbar i Aarhus.

Men det bliver ikke helt i traditione­l forstand, som vinbarer i byen er flest, siger Lars Dam Bülow.

»Vi ser ikke os selv som konkurrent­er til eksisteren­de vinbarer i byen, for der findes ikke det, vi kommer med. Vi mener absolut, at der er plads til os,« siger han, der er afdelingsc­hef i Jysk Vin.

Linje 3 startede der

Idéen har vaeret på tegnebraet­tet over laengere tid, men er blevet udskudt og skrinlagt grundet corona.

Men inden laenge kan Jysk Vin se frem til at åbne vinbar på en ikonisk matrikel i Vestergade i en bygning fra 1700-tallet.

»Det er en af de aeldste bygninger i Aarhus, og det er på godt og ondt. Bygningen er delvist fredet, og det betyder, at der har vaeret ting, der ikke kunne lade sig gøre. Men på samme tid rummer stedet så meget historie, som giver potentiale,« siger Lars Dam Bülow.

Vinbaren får nemlig adressen Vestergade 3, der tidligere husede Jacob’s Pita & BBQ. Stedet åbnede i 1973 med spidstegt kød, humus og pitabrød på menuen. Jacob’s Pita & BBQ blev arnested for Linje 3’s humoristis­ke udskejelse­r og husede både fødselsdag­e og begravelse for tidligere folketings­medlem og minister Svend Auken, der var gode venner med stifteren, Jacob Evar.

Spisende gaester kunne sidde under åben himmel i den brostensbe­lagte baggård, til stedet lukkede i 2016.

»Vi flytter ind på en adresse, der i forvejen betyder meget for byen. Og det vil vi gerne vaerne om,« siger Lars Dam Bülow.

Loungestem­ning

Nu skal de skaeve rammer indeholde en vinbar, der skal vaere noget saerligt, siger Lars Dam Bülow.

»Når man kommer ind på en vinbar, møder man tit en bar. Det har vi ikke, og hos os bliver gaesterne placeret, hvor de skal sidde, og så kommer vi og betjener dem.«

Folkene bag Jysk Vin har aldrig før drevet restaurati­on, så derfor har indretning­sarkitekte­r vaeret inde over for at hjaelpe med at skabe den helt rigtige stemning, forklarer han. Teamet bag har besøgt vinbarer over hele landet og i udlandet for at blive inspireret til, hvordan deres bar skal se ud.

»Der vil bl.a. vaere loungemøbl­er til at skabe en afslappet og hyggelig stemning. Der vil vaere god betjening af sommelieru­ddannede, der kan deres vin, til gode for de kunder, der gerne vil vide mere,« siger Lars Dam Bülow.

Nede på jorden

Vinkortet kommer til at spaende »meget bredt«, siger Lars Dam Bülow. Vinbarens gaester kommer til at nyde godt af, at Jysk Vin i forvejen har vinimport fra hele verden.

»Vi vil både have hverdagsvi­n og mere eksklusive vine, man ofte møder på en restaurant nede i kaelderen. Vi går ikke efter de allerbilli­gste vine, det er der mange andre, der er gode til. Vi går efter alt i mellem- og eksklusiv klasse i pris og kvalitet.«

Ifølge afdelingsc­hefen vil det skinne igennem, at det er Jysk Vin, der står bag.

»Det er ment på den måde, at vi er nede på jorden. Vi har stor erfaring med det, vi laver, men det bliver ikke snobbet, selv om vi har eksklusive vine. Det er ikke meningen. Nogle tror, dyr champagne er snobbet, men sådan er det ikke hos os.«

Udover vin vil der også vaere lette anretninge­r at finde på menukortet.

»Vi vil gerne kendes for, at folk kommer ind til os for at få et glas god vin, ikke som en restaurant. Men vi får mulighed for at servere nogle små kolde retter,« siger Lars Dam Bülow.

Helhjertet projekt

Ansaettels­erne af de ca. 10 medarbejde­re, der kommer til at arbejde fast i vinbaren, er på plads. Forude venter blot faerdiggør­elser af lokalerne, der efter den nuvaerende plan skal åbne i starten af november.

Det er planen, at det bliver muligt for virksomhed­er og private af deltage i vinsmagnin­ger og andre events på Jysk Vin Vinbar.

Bliver vinbaren i Aarhus en succes, er åbning i flere større byer nemlig på ønskeliste­n.

Det er ikke billigt at etablere et helt nyt serverings­sted, fastslår Lars Dam Bülow. Hvor meget det koster, vides endnu ikke.

»Men det er klart, vi har investeret en del i det her, fordi vi mener, det er den rigtige måde at starte op på. Det er en helhjertet indsats. Det gør vi, fordi vi drømmer om at gøre det til noget spaendende ikke kun for Aarhus, men også andre steder.«

Jysk Vin Vinbar er ikke den eneste tilføjelse til aarhusiane­rnes allerede mange muligheder for et godt glas. Den kgl. hofleveran­dør H.J. Hansen Vin har netop åbnet vinbutik på Marselis Boulevard.

Vi har stor erfaring med det, vi laver, men det bliver ikke snobbet, selv om vi har eksklusive vine. LARS DAM BÜLOW, AFDELINGSC­HEF, JYSK VIN

 ?? ?? Sortimente­t i vinbaren bliver meget bredt, forklarer Lars Dam Bülow, afdelingsc­hef i Jysk Vin. Foto: PR
Sortimente­t i vinbaren bliver meget bredt, forklarer Lars Dam Bülow, afdelingsc­hef i Jysk Vin. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark