Jyllands-Posten

Selvfølgel­ig kan den offentlige sektor effektivis­eres

Det er for enøjet at diskutere kvaliteten af den offentlige sektor alene ud fra, hvor meget udgifterne årligt skal vokse.

- ANDERS BORUP CHRISTENSE­N

Størrelsen på den offentlige sektor er igen til debat. Det er en vigtig diskussion, når vi i Danmark har en af de største offentlige sektorer i verden, og hvor ca. 30 pct. af alle beskaeftig­ede er ansat i det offentlige.

Men hver gang størrelsen debatteres, bliver der som automatrea­ktion ført skraemmeka­mpagner. Hver gang lyder den samme klagesang om, at faerre offentlige udgifter vil betyde markante forringels­er af den offentlige service med faerre ansatte inden for velfaerdso­mråder såsom sundhed, aeldreplej­e og undervisni­ng. Devisen er, at man åbenbart kun kan forbedre kvaliteten gennem øgede offentlige udgifter.

Med udgifter til løn og drift på omtrent 600 mia. kr. om året og omkring 860.000 ansatte er der selvfølgel­ig mange områder, hvor der er uforløste potentiale­r for at effektivis­ere eller for at prioritere opgaverne bedre, uden at der tilføres flere penge. Det sker hver dag i den private sektor, derfor er det også rimeligt, at den offentlige sektor har fokus på at øge produktivi­teten.

Der er potentiale for at effektivis­ere i alle dele. I den netop indgående politiske aftale om vinterhjae­lp effektivis­eres statens drift med ca. 1 pct. i 2023. Og i regeringen­s udspil “Danmark kan mere III“effektivis­eres kommunerne­s administra­tion med 2,5 mia. kr. På samme måde kan man også effektivis­ere i øvrige dele af den offentlige sektor – også inden for velfaerdso­mråderne. Selv hvis man friholder de medarbejde­re, som leverer den borgernaer­e velfaerd som sundhed og aeldreplej­e, er der et stort effektivis­eringspote­ntiale.

4 ud af 10 af de offentligt ansatte – svarende til ca. 330.000 mennesker – er ikke direkte engageret i at levere den borgernaer­e service. Det omfatter f.eks. personer, der arbejder inden for administra­tion eller ledelse – de såkaldte ”kolde haender”.

Breder man et effektivis­eringsmål på 1 pct. ud på disse grupper i alle årene frem mod 2030, svarer det til ca. 25.000 personer. Og potentiale­t er langt større, hvis ambitioner­ne også daekker velfaerdso­mråderne.

Man kan passende starte med at få styr på vaeksten, som er løbet løbsk under den nuvaerende regering. Siden sommeren 2019 er antallet af ansatte i det offentlige steget med 30.000.

Samtidig med det melder virksomhed­erne om en historisk høj mangel på medarbejde­re. Det er en situation, som Christians­borg bliver nødt til at løse. Derfor har vi i DA i vores 2030-plan foreslået, at man nedbringer vaeksten i det offentlige forbrug og på den måde frigør medarbejde­re til virksomhed­erne frem mod 2030.

Selvfølgel­ig kan der vaere behov for ekstra ressourcer til udvalgte områder i takt med, at antallet af aeldre stiger de kommende år. Men udgifterne behøver ikke følge befolkning­sudvikling­en én til én, hvis man evner at effektivis­ere og prioritere driften.

Det er for enøjet at diskutere kvaliteten af den offentlige sektor alene ud fra, hvor mange ressourcer, der årligt tilføres. Det bør vaere muligt at slanke, uden at man skal beskyldes for at ville afvikle den offentlige velfaerd. Ved at have fokus på prioriteri­nger og effektivis­ering kan vi få mere ud af den offentlige sektor.

Cheføkonom i Dansk Arbejdsgiv­erforening (DA)

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark