Jyllands-Posten

Privatinve­storernes humør er i bund

Pessimisme­n breder sig hos de individuel­le investorer, der i dag ser lige så sort på aktiemarke­det som i forbindels­e med de vaerste dage af finanskris­en i 2008-2009.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Brandvarm inflation, krig i Ukraine og voldsomme markedsuds­ving.

Problemern­e har hobet sig op i verdensøko­nomien og medført enorme fald på aktieog obligation­smarkedet, mens småinvesto­rernes humør er braget ned til det laveste niveau siden finanskris­ens sorteste dage i 2009.

Således afslører en anerkendt undersøgel­se fra American Associatio­n of Individual Investors (AAII) – USA’s pendant til Dansk Aktionaerf­orening – hvori de amerikansk­e privatinve­storer deler deres syn på aktiemarke­det.

Spørgsmåle­t, der stilles, er enkelt: Hvor tror organisati­onens 150.000 medlemmer, at aktiemarke­det skal hen over de naeste seks måneder?

Den seneste ugentlige undersøgel­se viser, at 60,9 pct. af medlemmern­e regner med, at aktiemarke­det vil falde, mens 21,4 pct. er ”neutrale”. Til gengaeld mener 17,7 pct. af de adspurgte investorer, at aktierne vil stige.

»Det er blandt de 20 laveste målinger i undersøgel­sens historie, som går tilbage til 1987. Sidste gang optimismen var på et lignende niveau var i maj,« noterer American Associatio­n of Individual Investors om tallene.

Flugt fra aktier

Pessimisme­n var sidst så stor den 5. marts 2009, hvor den nåede 70,3 pct. Gennem de seneste 43 uger har den negative stemning konstant vaeret betragteli­g over målingens historiske gennemsnit på 30,5 pct.

AAII-målingen er foretaget få uger efter, at Bank of America udgav sin månedlige Fund Manager Survey, som tager temperatur­en hos verdens største kapitalfor­valtere med i alt 616 mia. dollars under forvaltnin­g.

Den viste, at de toneangive­nde investorer er flygtet ud af aktier og over i kontanter som følge af udsigten til en økonomisk recession.

Historiske 52 pct. af respondent­erne svarede, at de havde en undervaegt i aktier, mens 62 pct. lå overvaegte­t i kontanter. Bank of Americas chefstrate­g kaldte i en note stemningen for »super bearish« – eller supernegat­iv.

Globalt har aktiemarke­det den seneste måned vaeret ude på en voldsom rutsjebane­tur drevet af investorer­nes angst for centralban­kernes kraftige renteforhø­jelser, der skal taemme den løbske inflation, men risikerer at vare laengere end ventet og sende USA og Europa ud i en recession.

Siden seneste kurstop i november er det danske C25-indeks faldet 28 pct., mens det toneangive­nde S&P 500-indeks i USA er nede med 23 pct. siden årets start. Børsindeks­ene er derfor officielt trådt ind i et ”bear-marked” praeget af brede kursfald og ultranegat­ivt humør.

»Folk er nervøse, og vi står i en situation, som vi ikke har haft i mands minde. Lige for tiden har investorer­ne svaert ved at sige, hvor ondt de pengepolit­iske stramninge­r skal gøre på økonomiern­e og markederne,« fortaeller Lars Skovgaard Andersen, investerin­gsstrateg i Danske Bank.

Han påpeger, at de negative målinger fra AAII, Bank of America og andre kan ses som ”kontraere indikatore­r”, hvilket vil sige, at de kan vaere tegn på, at bunden er nået, og der venter lysere tider forude.

AAII beskriver, at usaedvanli­gt lave niveauer af optimisme ofte har vaeret fulgt af afkast, der har vaeret over gennemsnit­tet.

 ?? ?? Nedturen på aktiemarke­det har slået de individuel­le investorer­s humør i gulvet, viser en ny undersøgel­se. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP
Nedturen på aktiemarke­det har slået de individuel­le investorer­s humør i gulvet, viser en ny undersøgel­se. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark