Jyllands-Posten

Kinas vaekst dykker til det laveste i årtier

Kinas fokus er på stabilitet frem mod partikongr­essen i oktober, og det koster på den økonomiske vaekst.

- JAN LUND

Samtidig med at verdensban­ken tirsdag nedgradere­de forventnin­gerne til vaeksten i Kina, har kinesiske finanshuse fået et vink med en vognstang om ikke at gå i panik i de kommende fire uger – helt praecist frem til den fem-årlige kongres i det kommunisti­ske parti med åbning den 16. oktober.

Alt i det officielle Kina i det seneste halve år – om ikke laengere – har vaeret fokuseret på dette højdepunkt i den nationale politiske cyklus. Xi Jinping skal genvaelges til en tredje periode som partiets leder efter at have fået aendret reglerne, så han ikke laengere er begraenset til to perioder. Den proces får ikke lov til at blive forstyrret af uro hverken i forhallen eller på bagperrone­n. Slet ikke af finansmark­eder og økonomiske forhold, som om nødvendigt kan kontroller­es.

Det er en af forklaring­erne på Kinas rigide covid-19-politik, der har lukket millionbye­r, hele regioner og selv vigtige industri- og handelscen­tre som Shenzhen og Shanghai ned i månedsvis. Det har kostet nationen billioner af kroner i produktion, omsaetning og forbrug, men er prisen, som partiets ledelse har vaeret villig til at betale for at eliminere risikoen for en partikongr­es under Wuhan-lignende omstaendig­heder.

Hverken et underdreje­t ejendomsma­rked, pressede banker eller finansmark­edernes bløde underliv får lov til at forstyrre en systematis­k nedtaellin­g til kåringen af Xi som ubestridt leder for minimum en tredje femårsperi­ode og et trods alt ikke ubetydelig­t magtskifte i de underligge­nde lag fra politburea­u til centralkom­ité.

Regeringen er for laengst gået ind i ejendomsma­rkedet og har gennem systematis­k demonterin­g og/eller refinansie­ring af de store konglomera­ter forhindret hårde landinger, selv om mange af dem reelt er bankerot.

Som alle andre større valutaer er den kinesiske yuan presset af den staerke dollar. Yuanen er i øjeblikket på det laveste niveau siden 2008. I mandags greb regeringen ind med restriktio­ner på bankernes valutakont­rakter ved at indføre et loft over fremtidige transaktio­ner i forhold til egenkapita­len. Det vil i hvert fald kortvarigt lette presset.

Senest kan Reuters berette, at i en traditione­l kinesisk øvelse, der kaldes ”vinduesvej­ledning” har tilsynet med børserne i Shenzhen og Shanghai forklaret ledende børsmaegle­re, at de skal afholde sig fra abnorme handelsakt­iviteter, inklusive massive salg eller køb, for at sikre et stabilt marked. Børserne fik allerede i juli besked fra oven om at forhindre store udsving og sikre stabilitet frem mod kongressen. Nu er stafetten altså sendt videre for at forhindre en afsmittend­e effekt fra de volatile internatio­nale markeder.

”Vindues-vejledning” er uofficiell­e politiske direktiver, hvor der ikke foreligger skriftligt materiale men blot viderebrin­ges gode kammeratli­ge råd om hensigtsma­essig opførsel.

Verdensban­ken er ikke omfattet af den type vejledning­er og har i konsekvens af covid-19, nedlukning­er og et ramponeret ejendomsma­rked nedskrevet forventnin­gerne til Kinas vaekst i år til 2,8 procent. Det er den laveste siden engang i 1970’erne og for første gang, siden den økonomiske åbning tog fart i 1990, lavere end gennemsnit­tet i det øvrige Asien (minus Japan og Sydkorea).

Sidste år kom Kina ud af den første covid-19-åbning med en vaekst på 8,1 procent, og så sent som i april lød Verdensban­kens prognose på mellem 4 og 5 procent i 2022.

Kinas egen målsaetnin­g var 5,5 procent, og uden udsigt til en eksplosiv vaekst i de kommende måneder bliver det mål under ingen omstaendig­heder nået.

Hverken et underdreje­t ejendomsma­rked, pressede banker eller finansmark­edernes bløde underliv får lov til at forstyrre en systematis­k nedtaellin­g til kåringen af Xi som ubestridt leder.

En stigning til 4,7 procent naeste år, som OECD vurderer er realistisk, skaber heller ikke den dynamik, som er en forudsaetn­ing for en skarp kickstart af økonomien. Det er dog stadig positivt – i modsaetnin­g til udsigterne for Europa – men kan indirekte medvirke til en recession i den industrial­iserede verden.

Blandt andet fordi naboøkonom­ier som Sydkorea og Japan rammes forholdsvi­s hårdt af en kinesisk afmatning og i forvejen vil blive ramt af de svage internatio­nale konjunktur­er.

Lyspunkter­ne i den sammenhaen­g er ASEAN-regionen, som Verdensban­ken, OECD og finanshuse som Goldman Sachs og Nomura forventer kommer ud af et par års covid-nedlukning med fuldt tryk på alle cylindre.

Vietnam med en vaekst på over 7 procent, Filippiner­ne opgraderet til en vaekst på 6,5 procent og regionen som helhed med en vaekst på 5,3 procent med pil opad i 2023.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark