Jyllands-Posten

Forening siger, at alle tidl. minkavlere må arbejde med mink. Ministeriu­m siger nej

Fødevaremi­nisteriet skyder løfter fra en ny minkavlerf­orening ned.

- LARS FROM lars.from@jp.dk

Foreningen Danske Mink holder torsdag møde i Herning, hvor man har inviteret tidligere minkavlere, medier og politikere for at markere, at det nu igen fra nytår bliver muligt at holde mink i Danmark.

Håbet er, at man kan få genskabt et minkerhver­v i Danmark, og Danske Mink opfordrer derfor tidligere minkavlere til at møde op for at få rådgivning til, hvordan de kan komme i gang igen.

I både den invitation, der på forhånd er sendt ud til medier, politikere og tidligere minkavlere, og i den annonce, der onsdag blev bragt i Jyllands-Posten, står der bl.a., at man som minkavler kan fortsaette med at vaere aktiv minkavler, indtil erstatning­en foreligger – uanset om man har valgt en erstatning eller den såkaldte dvaleordni­ng.

Men det er ikke korrekt, oplyser Fødevaremi­nisteriet i et skriftligt svar til JyllandsPo­sten:

»Det er ikke korrekt, at man kan vaere aktiv minkavler, indtil erstatning­en foreligger, hvis man har ansøgt om nedlukning­s-erstatning inden den 1. april 2022. For disse virksomhed­er er det en betingelse for tildeling af erstatning og kompensati­on for permanent nedlukning af minkvirkso­mhedens drift, at minkvirkso­mheden ikke har minkproduk­tion fra den 1. januar 2021 til 31. december 2030,« lyder det i svaret fra

Fødevaremi­nisteriet.

Kun minkvirkso­mheder, der har ansøgt om såkaldt dvalekompe­nsation inden den 1. april i år, kan ifølge Fødevaremi­nisteriet vaere aktive minkavlere i 2023, når forbuddet mod minkavl i Danmark ophaeves. Det er der kun i alt 13 minkavlere, der har gjort, så ifølge ministerie­t er det meget få avlere, der efter den 1. januar igen vil kunne få mink i burene.

Jyllands-Posten har talt med en enkelt tidligere minkavler, Martin Korsbaek fra Fjerritsle­v, som har købt 600 mink i Finland og er klar til at begynde hurtigst muligt.

Beklager fejl

Formanden for Danske Mink, Louise Simonsen, erkender, at der er fejl i både invitation og annonce.

»Det er meget beklagelig­t, og derfor kommer der en rettelse på vores hjemmeside. Desuden gjorde vi, hvad vi kunne for at aendre annoncen, da vi blev gjort opmaerksom­me på fejlen. Vi har lavet en formulerin­g, der kunne misforstås. Der skulle have stået: Kom og hør Lars Borrings syn på nedenståen­de sager,« forklarer Louise

Simonsen, med henvisning til netop den formulerin­g, som Fødevaremi­nisteriet mener er ukorrekt.

Lars Borring er advokat og naestforma­nd for Danske Mink.

Louise Simonsen har set svaret fra ministerie­t. Hun understreg­er, at det efter hendes opfattelse er muligt for tidligere minkavlere fortsat at arbejde med mink:

»Jeg har kendskab til flere minkavlere, der har valgt erstatning, som har vaeret rundt i verden og arbejdet som minkfarmer­e, så det kan man jo godt,« lyder det.

Hun peger samtidig på muligheden for, at der efter det kommende folketings­valg vil vaere en anden regering.

Foreningen Danske Mink forventer, at mindst 50 tidligere minkavlere vil komme til mødet i Herning, ligesom man forventer, at både flere medier og flere politikere, herunder Inger Støjberg fra Danmarksde­mokraterne, vil dukke op. Minkavlere kan melde sig til mødet, helt indtil det begynder kl. 15 torsdag.

Danske Mink er en forholdsvi­s nystartet forening, der er opstået efter nedlukning­en af hele minkerhver­vet under coronakris­en. Den nedlukning, der senere viste sig at vaere ulovlig – og som siden har ført til voldsom kritik af både politikere og embedsmaen­d, bl.a. af statsminis­ter Mette Frederikse­n.

Organisati­onen Danske Minkavlere, der før nedlukning­en repraesent­erede minkavlern­e, har flere gange vurderet, at det vil vaere umuligt at genskabe minkerhver­vet i Danmark under de nuvaerende forhold.

Det er ikke korrekt, at man kan vaere aktiv minkavler, indtil erstatning­en foreligger, hvis man har ansøgt om nedlukning­s-erstatning. FØDEVAREMI­NISTERIET I ET SKRIFTLIGT SVAR TIL JYLLANDS-POSTEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark