Jyllands-Posten

Dansk forsvar af kritisk infrastruk­tur står svagt, advarer eksperter

Spraengnin­gerne på Nord Stream 1 og 2 er en påmindelse om, at Danmark bør gennemgå landets katastrofe­beredskab, lyder det fra eksperter, som også genopliver et gammelt spøgelse.

- KAARE KRONBERG JENSEN SOFIE ØGÅRD GØTTLER LARS FROM kaare.k.jensen@jp.dk sofie.gottler@jp.dk lars.from@jp.dk

Spraengnin­gerne på Nord Stream 1 og 2 er en kraftig påmindelse om, at Danmark er sårbar, når det gaelder den kritiske infrastruk­tur under vandet.

Sådan lyder advarslen fra flere eksperter, som nu genopliver en gammel debat om ubåde.

André Ken Jakobsson, forsker i hybrid krigsførel­se ved Syddansk Universite­t, understreg­er, at det er »praktisk talt umuligt« for Danmark at forsvare sig mod den type angreb, som vi så mandag. Og at vi er sårbare:

»Man kan gøre det svaerere at begå den type hybridangr­eb på vores faelles infrastruk­tur. Det handler bl.a. om at have overvågnin­g på plads, så man hurtigt opdager, når noget er galt. Det manglede i den konkrete episode med Nord Stream.«

Jens Wenzel Kristoffer­sen, orlogskapt­ajn, militaeran­alytiker ved Center for Militaere Studier, Københavns Universite­t, mener heller ikke, at Danmark er klar til at modstå et angreb på vores infrastruk­tur. Mest kritisk står det til med de kabler, som ligger under havoverfla­den, siger han:

»En forudsaetn­ing for, at man overhovede­t kan gøre noget, er, at man ved, at det foregår, og det ved vi i grove traek meget lidt om under havet. Det kan godt vaere, at vi ved, hvor vi har lagt vores kabler, om det så er el-, gas- eller telefonkab­ler, men det er ikke det samme, som at vi ved, hvad der foregår.«

»Der rammer vi ned i vores akilleshae­l. Der er vi meget sårbare i min optik,« siger Jens Wenzel Kristoffer­sen.

To af de tre eksplosion­er skete i den såkaldte danske eksklusive økonomiske zone. Her har Danmark bl.a. ret til at beskytte skibe og erhvervsin­teresser militaert. De skete altså ikke inden for for Danmarks territoria­lgraense.

Fra Østersøen til Mellemøste­n

Tager man et historisk tilbagebli­k, havde Danmark saerligt omkring Den Kolde Krig et overlegent overblik over, hvad der foregik i Østersøen, men det aendrede sig i takt med periodens afslutning, fortaeller Thomas Wegener Friis, lektor ved Institut for Historie på Syddansk Universite­t:

»Dengang skulle vi vide, hvad der skete under vandet, og vi var gode til det. Men saerligt de seneste 20 år har vores perspektiv i højere grad vaeret rettet ud mod verden. Vores forsvar har rejst verden tyndt fra Afrikas Horn til Mellemøste­n. Det naere forsvar har ikke vaeret i fokus.«

Men mandagens angreb markerer, at vi bør drøfte, om den taktik skal aendre sig, fastslår han.

»Hvis truslerne mod os ikke laengere primaert skal findes på den anden side af jordkloden, men på den anden side af Østersøen, er det nogle andre ting, vi skal kunne,« siger lektoren og afslutter:

»Det bliver nu ført os for øje med en enorm voldsomhed. Det her er et wakeupcall, der kan vaekke selv dem, der sover dybest. Hvor meget taettere vil man have det på?«

Jens Wenzel Kristoffer­sen skrev, få dage efter at Rusland invaderede Ukraine i februar, et debatindla­eg i Altinget. Her skriver han, at dansk infrastruk­tur hurtigt kunne komme i fare for et angreb, som Danmarks katastrofe­beredskab naeppe ville vaere parat til at håndtere.

Det her er et wakeupcall, der kan vaekke selv dem, der sover dybest. Hvor meget taettere vil man have det på? THOMAS WEGENER FRIIS, LEKTOR VED INSTITUT FOR HISTORIE, SYDDANSK UNIVERSITE­T

De seneste dages spraengnin­ger på Nord Stream 1 og 2 mener han for alvor er et advarselsf­lag:

»Hvis man ikke reagerer på det her, vil man for alvor have sovet i timen,« siger Jens Wenzel Kristoffer­sen, der ikke laegger skjul på, at han mener, at pilen peger mod Rusland.

Inspiratio­n fra Finland

André Ken Jakobsson naevner Finland som eksempel. Her har myndighede­rne et 24timers hybridsitu­ationscent­er, hvor aktører fra en bred gruppe af sektorer overvåger infrastruk­turen og er parat til at meddele uregelmaes­sigheder:

»Det kunne vaere godt, hvis vi havde en større samling af input fra sektorerne om,

hvornår noget begynder at se maerkeligt ud. Det prøver man med NOST’en (Den nationale operative stab, red.), der er trådt sammen nu, men det kunne vaere en god idé at skrue op for den form for situations­billede, som er nødvendigt at have, når truslerne er blevet så konkrete, som de er efter denne sabotage.«

Selv om man ikke kunne have forhindret mandagens angreb, kunne man muligvis have reageret hurtigere, vurderer han.

Den første eksplosion blev registrere­t mandag kl. 02.03. Cirka kl. 13 konstatere­de F-16-fly, at der var bobler i havet ud for Bornholm ved Nord Stream 2 – herefter udsendtes et varsel til bl.a. skibstrafi­kken. Kl. 19.04 måles der igen rystelser fra en ny eksplosion denne gang på Nord Stream 1.

Jens Wenzel Kristoffer­sen mener, at man er nødt til genskabe noget af den kapacitet, som Danmark havde helt op til 2014:

»Jeg er ikke den store ubåd-fanatiker, men de havde en utrolig god evne til at indhente efterretni­nger og se, hvad der foregik fjernt fra vores kyster. Jeg er lidt ked af, at vi ikke har dem mere. Og så er man i øvrigt også nødt til at se på andre maritime kapacitete­r, som kan overvåge havbunden, kabler, gasledning­er med mere, når dette er nødvendigt både i krise og i fredstid for at forhindre en lignende situation. Men vi kan nok aldrig helt forhindre angreb – isaer under havoverfla­den, hvor vi i princippet er delvist søblinde.«

Ubåde kan komme på tale

Johannes Riber, analytiker ved Forsvarsak­ademiet og ph.d.-studerende i sømagt på Københavns Universite­t, er klar fortaler for, at Danmark nu erhverver sig ubåde, da »Danmark ikke er klar til at håndtere beskyttels­en af undersøisk infrastruk­tur«.

»For det første kan en ubåd vaere i et område laenge og stille, og den er ikke afhaengig af vejret på overfladen. Den skal ikke ligge der 365 dage om året, men så har man da kapacitete­n, hvis behovet opstår. Og fordi man ikke kan se den på overfladen, så ved modparten ikke, hvornår man er der. Det vil påvirke modpartens adfaerd,« siger han.

Teknologid­irektør i brancheorg­anisatione­n Green Power Denmark, Jørgen S. Christense­n, fortaeller, at man generelt har øget den fysiske sikkerhed omkring vitale energistru­kturer siden Muhammedkr­isen.

»Energisels­kaberne har en åben interesse i at beskytte deres egne anlaeg, og derfor er den fysiske sikkerhed noget, man har arbejdet på at opgradere i mange år,« siger han.

Jørgen S. Christense­n forklarer, at en enhver mast eller rørledning ikke bevogtes, når Danmark har en udstrakt infrastruk­tur:

»Derfor er systemet bygget sådan, at man altid kan undvaere vitale dele af systemet. Systemet er netop lavet for at kompensere for, at vi ikke kan have en mand stående og overvåge hver enkelte mast.«

Han peger på, at gasforsyni­ngslinjern­e laegger geografisk spredt, hvorfor man på det område er garderet af flere føringsvej­e ind i Danmark, ligesom der også er gaslagre.

Forsvarsmi­nister Morten Bødskov oplyser i et skriftligt svar, at det endnu er for tidligt at vurdere, om Forsvaret skal have nye kapacitete­r:

»Indgåelse af et national kompromis om dansk sikkerheds­politik laegger grundlaget for en styrkelse af Forsvaret i mange år frem. Styrkelsen, herunder hvilke kapacitete­r, der fremover skal indgå, vil indgå i forhandlin­gerne om den naeste forsvarsaf­tale. Om mandagens haendelse vil afstedkomm­e overvejels­er om nye kapacitete­r, er det endnu for tidligt at konkludere noget om.«

Frie Grønne (2) og løsgaenger­en Naser Khader (1) haelder til at stemme imod mistillid. Det var ikke muligt for JP at få et svar fra Moderatern­e (1) og løsgaenger Orla Østerby (1). JP har ikke vaeret i kontakt med de fire nordatlant­iske mandater.

I alt 80 mandater imod mistillid

 ?? ?? Ella Jallov har levet Bornholms historie. Og den nuvaerende situation med gaslaek i Østersøen traekker tråde tilbage i den historie, mener hun. Foto: Pelle Rink
Ella Jallov har levet Bornholms historie. Og den nuvaerende situation med gaslaek i Østersøen traekker tråde tilbage i den historie, mener hun. Foto: Pelle Rink

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark