Jyllands-Posten

De Radikale og blå blok står fast på valg trods mulig sabotage

Efter mulig sabotage i Danmarks baghave advarer flere politikere mod radikalt valgkrav. Her er partiernes svar.

- MADS BONDE BROBERG MICHAEL HJØLLUND mads.bonde@jp.dk michael.l.hjollund@jp.dk

Trods eksplodere­de gasledning­er ved Bornholm vil De Radikale fortsat vaelte regeringen i naeste uge.

Det får Frie Grønne og Naser Khader til at opfordre De Radikale til at udvise ansvarligh­ed. Samtidig viser en optaelling, at en mistillids­afstemning vil udløse et taet, dramatisk resultat.

Danmark har kurs mod et valg og efterfølge­nde regeringsf­orhandling­er midt i en situation med formodet sabotage lige uden for dansk territoria­lfarvand.

Det skyldes, at De Radikale efter Minkkommis­sionens kritik af statsminis­ter Mette Frederikse­n i sommer fredede hende fra en advokatvur­dering, men til gengaeld kraevede nyvalg.

Hvis der ikke udskrives valg senest på tirsdag, den 4. oktober, ved statsminis­terens åbningstal­e, vil De Radikale forsøge at vaelte regeringen ved åbningsdeb­atten torsdag den 6. oktober. Det kommer i givet fald til at foregå ved en mistillids­afstemning i Folketinge­t.

Tirsdag slog den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, fast, at det ikke har aendret på De Radikales plan, at tre formodede sabotageha­ndlinger har medført store huller i to gasledning­er ved Bornholm.

På de sociale medier Facebook og Instagram argumenter­ede hun med, at den spaendte situation i Europa ikke forsvinder foreløbigt, og at dansk politik allerede er gået i valgkamp.

»Også derfor har vi ikke brug for en 8 måneder lang valgkamp. Vi har brug for et valg. Så vi kan komme videre fra valgkamp. Og løse udfordring­erne,« lød det.

Udmeldinge­n har medført hovedryste­n hos flere i rød blok. Og Odenses socialdemo­kratiske borgmester, Peter Rahbaek Juel, gik offentligt ud og kritisered­e »rendyrket radikal magtpoliti­k fuldbyrdet i et folketings­valg«.

»Det er ikke nu, at Danmarks

skal kastes ud i en valgkamp – bare fordi De Radikale har magten til at vaelte regeringen,« skrev han på Facebook.

»Vanvittig timing«

Situatione­n i Østersøen har fået det lille parti Frie Grønne til at tøve. Partiet var egentligt klar til at vaelte regeringen pga. minksagen, men nu maner partileder Sikandar Siddique til ansvarligh­ed:

»Hvis vi står med et sikkerheds­politisk problem, er det ikke nu, at Danmark har brug for en masse politikere, der render rundt og siger ”Stem på mig”. Så har vi brug for politikere, der leverer på de udfordring­er, som vi står over for,« siger han og betegner De Radikales valgtrusse­l som »umoden«.

»Det er som om, at de på ingen måder laeser situatione­n,« siger Siddique, der holder en dør på klem for at vaelte regeringen, hvis der kommer nye oplysninge­r om gaslaekage­n frem.

Løsgaenger­en Naser Khader (tidligere K) peger på både gaslaekage­n, inflatione­n og energikris­en som argumenter for at vente med valg.

»Det er en vanvittig timing, hvis der bliver udskrevet valg nu. Vi står midt i en økonomisk, energimaes­sig og sikkerheds­politisk krise. Folk er utrygge, nogle har ikke råd til gas og varme, og der er stor usikkerhed om økonomien,« siger han og kalder De Radikales valgtrusse­l for »revolverpo­litik«.

Samme melding kommer fra løsgaenger Jens Rohde, der bl.a. har vaeret radikal. Han påpeger, at hvis regeringen vaeltes, så skal Danmark styres af et såkaldt forretning­sministeri­um, som kun må »gøre tingene nødtørftig­t«, siger han og tilføjer:

»Det nytter ikke noget, at mens verden ramler omkring os, så forlanger man, at regeringen og Folketinge­ts medlemmer skal ud på gader og straeder og lave maskerade.«

Det er uvist, hvor stor opbakninge­n hos De Radikale er til Sofie Carsten Nielsens udmelding. Jyllands-Posten har kontaktet hele partiets folketings­gruppe. De fleste har ikke svaret. Og de tre, der svarer, henviser videre.

»Det tager Sofie sig af,« lyder det f.eks. fra folketings­medlem Susan Kronborg.

Synes du, det er en god idé, hvad hun har sagt indtil nu?

»Det har jeg ikke nogen kommentare­r til.«

Marianne Jelved, tidligere partileder, sender også bolden videre.

»Jeg forstår slet ikke, hvorfor du ringer op til mig. Jeg har vaeret medlem af Folketinge­t i 35 år. Hvad tror du, jeg vil svare? Jeg henviser selvfølgel­ig til partiets ledelse.«

Folketings­medlem Rasmus Helveg har heller ingen kommentare­r.

Det var ikke muligt at få et interview med Sofie Carsten Nielsen.

Jagten på et flertal

De Radikale har selv 14 mandater. Og samtidig melder alle blå partier – fra Venstre og De Konservati­ve til Nye Borgerlige sig klar til at stemme for mistillid. De har 73 mandater, og så er vi oppe på 87.

»Det er en alvorlig situation, som vi uden tvivl skal tage alvorligt, men der er ikke nogen forhøjet militaer sikkerheds­trussel mod Danmark,« siger politisk ordfører Mette Abildgaard fra De Konservati­ve, som tilføjer, at man i øvrigt ikke kan vaere sikker på, at der kommer et bedre tidspunkt for et valg.

For at nå op på et sikkert flertal, er der brug for løsgaenger­e. DF-afhopperne Liselott Blixt og Marie Krarup siger, at de støtter mistillid. Så er der 89.

Løsgaenger Simon Emil Ammitzbøll-Bille (tidligere Liberal Alliance) kommer med det 90. mandat.

»Prøv at høre her: Vi har haft folketings­valg i skyggen af 11. september, vi har haft valg under Anden Verdenskri­g, vi havde et hav af folketings­valg under energikris­erne i halvfjerds­erne, så mon ikke det går?« siger han.

Dermed er der 90 af 179 mandater for mistillid. Lige praecis et flertal.

Så hvis ikke Mette Frederikse­n selv udskriver valg inden for få dage, bliver hun ifølge partierne tvunget til at gå af. Gassabotag­e eller ej.

Det er en vanvittig timing, hvis der bliver udskrevet valg nu. NASER KHADER, LØSGAENGER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark