Jyllands-Posten

Har Putin angrebet det sårbare Vesten med en ny slags hemmelig krig?

Hybridkrig, kaldes det. Det er, hvad der foregår i Østersøen lige nu, siger politikere og eksperter. Det er krig med andre metoder. Men målet er det samme.

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

Uden at blinke eller tilbyde en naermere forklaring bruger flere danske ministre i disse døgn et ret nyt ord, når de skal forklare, at laekagerne i Østersøen efter alt at dømme skyldes sabotage.

Hybridkrig. Underforst­ået: Nu er Rusland i gang igen.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n understreg­er, at sabotagen ikke er en decideret krigshandl­ing mod Danmark. Men altså nok et udtryk for hybridkrig.

“Hybrid krigsførel­se“er en ret ny betegnelse for en strategi, hvor krig ikke kun handler om antallet af kampvogne, soldater og smarte missiler, men lige så meget om misinforma­tion, fake news, cyberangre­b og økonomisk undergravn­ing.

»Alt, hvad der kan bruges til at destabilis­ere og underminer­e en modstander­s civilsamfu­nd, og som ikke tager afsaet i direkte militaer magt, falder ind under betegnelse­n,« siger postdoc André Ken Jakobsson, Center for War Studies ved Syddansk Universite­t.

Det handler om at skabe tvivl, usikkerhed og utryghed hos dem, man vil ramme. Mange eksempler viser efterhånde­n, at Rusland kategorisk afviser at stå bag et hybridangr­eb, men enten udfører det på en måde eller reagerer, så muligheden alligevel står åben.

»Begivenhed­erne i Østersøen er et oplagt eksempel på hybrid krigsførel­se. Hensigten hos den, der praktisere­r den, er at skabe utryghed og uro i det land, der rammes. Man benaegter formelt, men bidrager bare til at øge usikkerhed­en,« siger forskeren Frank Umbach fra universite­tet i Bonn til tv-stationen ZDF.

Også han kan kun få øje på Rusland som bagmand for angrebene på rørledning­erne. Han peger på, at de efter alt at dømme var nøje planlagt til nu for at sende et signal om, at også den nye rørledning fra Norge via Danmark til Polen, Baltic

Pipe, vil kunne rammes. Han er dermed enig med mange sikkerheds­eksperter, der har udtalt sig i de seneste døgn.

»Det er virkelig et godt eksempel på en hybrid aktion. Det er uklart, hvem der står bag. Vi ved ikke noget praecist. Vi ved kun, at det er farligt. Det skaber forvirring og usikkerhed. Kommer der mere, vil andre rørledning­er blive ramt, går det ud over andre dele af vores følsomme infrastruk­tur?« siger lederen af Center for Militaere Studier, Kristian Søby Kristensen, til TV 2.

Angreb eskaleres

Med en sabotageak­tion i Østersøen vil Rusland have eskaleret sin hybride krigsførel­se, mener direktør Mikael Wigell, Finnish Institute of Internatio­nal Affairs.

»Det vil vaere en optrapning over for EU. I spektret af hybride trusler flytter Rusland sig fra hybrid indblandin­g i Østersøreg­ionen til hybride aktioner,« skriver han på Twitter.

Selve Ruslands annekterin­g af Krim i 2014 går for at vaere et klassisk eksempel på hybrid krigsførel­se. Ingen tog ansvar for aktionen. Soldaterne, »små grønne maend«, bar ingen tegn på at vaere russiske. Hvem var de egentlig?

For to år siden hentede Belarus’ diktator, Aleksandr Lukasjenko, flygtninge fra Mellemøste­n og lod dem løbe storm mod graensen til Polen. Hensigten var åbenlyst at destabilis­ere hele Vesteuropa. Men allerede i 2007 var der et voldsomt cyberangre­b på Estland, som Rusland menes at stå bag.

Et af de mest berømte hybride angreb blev lanceret i 2016. Ifølge russiske statsmedie­r blev en russisk-tysk pige, “Lisa“, voldtaget i Berlin af en gruppe flygtninge fra Mellemøste­n. Historien satte vaeldige svingninge­r i gang, men var rent opspind.

Ruslands udenrigsmi­nister, Sergej Lavrov, gik dog hårdt ind i den og beskyldte Tyskland for ikke at have beskyttet pigen. Helt som forventet udløste affaeren en voldsom polariseri­ng i den tyske opinion.

»Rusland – og også Kina – har indset, at en krig med USA ikke kan vindes på slagmarken. USA er for staerkt militaert. Derfor må kampen tages på en anden måde. Målet er det samme: at svaekke modstander­en,« siger André Ken Jakobsson.

Hybridangr­eb er isaer farlige, hvis de først opdages, når de ér sket og har gjort skade. Natos definition på hybridangr­eb taler om »en synkronise­ret brug af flere magtinstru­menter, der er skraedders­yet til specifikke sårbarhede­r på tvaers af hele spektret af samfundsfu­nktioner«.

Angreb på Danmark

Mange af Ruslands undergrave­nde aktioner i de senere år hører hjemme i det hybride våbenarsen­al: cyberangre­b, indblandin­g i valghandli­nger, fake news-historier, mordforsøg på russiske dissidente­r i udlandet, f.eks. eksagenten Sergej Skripal i Storbritan­nien.

André Ken Jakobsson naevner konkrete angreb mod Danmark: det globale russiske Notpetya-cyberangre­b i 2017, der kostede A.P. MøllerMaer­sk op mod 1,9 mia. kr., fake news om danske dyrebordel­ler, politiske trusler fra Rusland om atomvåben mod danske mål samt simulerede, russiske missilangr­eb med kampfly mod Folkemødet på Bornholm i 2014.

Men bare i de seneste to år har Jyllands-Posten flere gange skrevet om hybridangr­eb mod Danmark. Et par eksempler:

Hackere, som ifølge USA N kan forbindes til Rusland, menes at have skaffet sig oplysninge­r hos centrale danske myndighede­r og virksomhed­er.

Danske energisels­kaber N har ved flere lejlighede­r vaeret udsat for målrettet cyberspion­age som det, der i 2015 lammede store dele af energifors­yningen i Ukraine.

Hackere installere­de under N det såkaldte Solarwind-angreb bagdøre hos to store energisels­kaber. Rusland menes at stå bag.

»Det er en ny kold krig, der er i gang. Den er på sin vis farligere end den første, fordi Rusland faktisk udfører aktioner mod Vesten,« siger Frank Umbach, universite­tet i Bonn.

Det er en ny kold krig, der er i gang. Den er på sin vis farligere end den første. FRANK UMBACH, SIKKERHEDS­EKSPERT, UNIVERSITE­TET I BONN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark