Jyllands-Posten

Sabotageak­tion åbner en ny front i Vestens eskalerend­e konflikt med Vladimir Putin

Hvad sker der, hvis en ny sabotageak­tion ødelaegger gasledning­erne fra Norge? Nato og EU er i alarmbered­skab og drøfter mulige modtraek efter angrebet på havbunden i Østersøen. Moskva afviser enhver indblandin­g i episoden, der har afdaekket en alvorlig så

- JESPER KONGSTAD Internatio­nal korrespond­ent JEPPE REEDTZ HUSTED Jyllands-Postens korrespond­ent jesper.kongstad@jp.dk jeppe.husted@jp.dk

Den alvorlige energikris­e i Europa styrer efter sabotagean­grebet mod gasledning­erne på bunden af Østersøen ind i en ny og mere spraengfar­lig fase, som kan åbne en ny front i konflikten med Rusland om den syv måneder lange russiske invasionsk­rig i Ukraine.

Angrebet har rystet Vesten og udløst alarmbered­skab i både EU og Nato. Hvis den voksende mistanke om, at Rusland står bag spraengnin­gerne på havbunden, bliver bekraeftet eller bare bestyrket, kan det tvinge Vesten til nye skridt mod Moskva og en ny militaer oprustning, der kan beskytte undersøisk­e energi- og kommunikat­ionslinjer bedre mod angreb.

Moskva har afvist enhver indblandin­g, og onsdag eftermidda­g anmodede Rusland om et hastemøde i FN’s Sikkerheds­råd om laekagerne på de to Nord Stream-gasledning­er taet ved Bornholm. Mødet finder sted på fredag.

Laekagerne er ifølge den danske statsminis­ter Mette Frederikse­n og flere andre vestlige ledere udløst af »bevidste handlinger«.

Sabotagen har afdaekket en alvorlig sårbarhed: Målrettede operatione­r under havoverfla­den er en reel trussel mod energifors­yningen til europaeisk­e borgere og virksomhed­er.

Frygten for den kolde vinter

Flere internatio­nale eksperter og iagttagere har efter spraengnin­gerne, som udløste et prishop på naturgasse­n, advaret om, at et lignende angreb på gasledning­erne fra f.eks. Norge eller Algeriet vil medføre alvorlige problemer for Europa.

Sabotagen ramler lige ind i en højspaendt debat i EU om, hvordan man kan sikre, at borgerne ikke kommer til at fryse til vinter, og at virksomhed­er ikke tvinges til at lukke. Efter en telefonsam­tale med den danske statsminis­ter kraevede formanden for EUKommissi­onen, Ursula von der Leyen, »det staerkest mulige svar« på enhver »overlagt forstyrrel­se« af europaeisk energifors­yning.

Men ifølge EU-toppen skal eksplosion­erne først undersøges grundigt, og der kom derfor ingen konkrete tiltag eller modtraek fra hverken EU eller Nato.

Selv om det stadig er ukendt, hvem der står bag spraengnin­gerne, har Polen udråbt det som sabotage med forbindels­e til Ruslands krig i Ukraine. Ifølge den polske udenrigsmi­nister Zbigniew Rau kan laekagerne vaere en del af Ruslands såkaldte hybridkrig mod Nato og et forsøg på intimidere landene i Østersøreg­ionen, som alle – undtagen Rusland – er medlemmer af Nato eller på vej til at blive det.

»Eksplosion­erne skete meget taet på Danmarks territoria­lfarvand, men ikke inden for, fordi det så ville have vaeret Natoterrit­orium,« sagde Rau ifølge nyhedsbure­auet AP ved en konference i Washington.

Ifølge det tyske magasin Der Spiegel advarede amerikansk­e myndighede­r for blot »uger siden« den tyske regering om »mulige angreb på gasledning­er i Østersøen«. Oplysninge­n stammer fra kilder med kendskab til sagen.

Den tyske regering ønsker ikke at kommentere historien, men i et få dage gammelt interview med avisen Die Welt forklarede en højtståend­e tysk flådeoffic­er, at de russiske undervands­kapacitete­r udgjorde en trussel imod »kritisk infrastruk­tur som rørledning­er og undersøisk­e it-kabler« i Østersøen.

Allerede i juni advarede den amerikansk­e efterretni­ngstjenest­e CIA »et antal europaeisk­e lande«, herunder Tyskland, imod mulige angreb på Nord Stream 1 og 2, forklarer tre

Den danske regering har ikke modtaget varsler om spraengnin­gerne. Hvad andre stater eventuelt måtte have haft af fortrolig dialog, kan jeg ikke kommentere. MORTEN BØDSKOV, FORSVARSMI­NISTER

unavngivne embedsmaen­d til den amerikansk­e avis The New York Times.

Jyllands-Posten har spurgt både udenrigsmi­nister Jeppe Kofod, Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e og forsvarsmi­nister Morten Bødskov om, hvorvidt Danmark er en af de nationer, som er blevet advaret af CIA om potentiell­e angreb på undersøisk­e rørledning­er.

I et skriftligt svar siger Morten Bødskov, at regeringen ikke blevet varslet om det konkrete angreb, men han svarer ikke på spørgsmåle­t om, hvorvidt Danmark tidligere har modtaget advarsler eller efterretni­nger fra CIA.

»Den danske regering har ikke modtaget varsler om spraengnin­gerne. Hvad andre stater eventuelt måtte have haft af fortrolig dialog, kan jeg ikke kommentere på,« siger Morten Bødskov.

Tavshed om CIA-advarsler

Hverken udenrigsmi­nisteren eller Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e ønsker at kommentere CIA-advarslen.

Tidligere chefanalyt­iker i Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e, Jacob Kaarsbo, vurderer, at de danske efterretni­ngstjenest­er har modtaget de samme oplysninge­r som tyskerne.

»Hvis efterretni­ngerne er så specifikke, som de beskrives i Der Spiegel, vil de normalt også vaere sendt til Danmark,« siger Jacob Kaarsbo.

Efterretni­nger af den karakter, forklarer Jacob Kaarsbo, vil give anledning til at orientere både Forsvarsmi­nisteriet, Udenrigsmi­nisteriet, Statsminis­teriet og toppen af det danske Forsvar.

Tidligere har Storbritan­nien også flere gange advaret om, at Rusland kan udføre sabotage mod undersøisk­e kommunikat­ionsog internetka­bler, der forbinder lande og kontinente­r på havbunden.

I Danmark er beredskabs­niveauet blevet haevet i el- og gassektore­n, men Morten Bødskov understreg­ede onsdag efter et møde i Bruxelles med Natos generalsek­retaer, Jens Stoltenber­g, at der ikke er tale om et angreb på dansk infrastruk­tur. Spraengnin­gerne er foregået i internatio­nalt farvand.

Til gengaeld er der ifølge Bødskov grund til bekymring over sikkerheds­situatione­n i Østersøreg­ionen, hvor Forsvaret følger de russiske aktivitete­r nøje.

»Rusland har trods krigsindsa­tsen i Ukraine en betydelig militaer tilstedeva­erelse

i Østersøreg­ionen,« sagde han og tilføjede, at Danmark har fuld opbakning fra de øvrige Nato-lande.

Samtidig er der etableret et samarbejde med flere allierede om at få opklaret, hvad der skete på havbunden, hvorfra gassen stadig strømmer op. Det kan tage op til to uger, før der er ro nok på området til at undersøge rørene naermere.

Angrebet mod gasledning­erne har også medført ekstraordi­naere tiltag i Sverige og flere andre lande. I Norge har regeringen skaerpet beredskabe­t ved infrastruk­tur til havs samt ved landanlaeg og andre installati­oner, fortalte den norske olie- og energimini­ster Terje Aasland. Umiddelbar­t inden laekagerne i Østersøen advarede de norske myndighede­r om, at uidentific­erede droner var fløjet helt taet på norske olie- og gasborepla­tforme. Og i sommer var der efterretni­ngsrapport­er om russiske ubåde langs den norske kyst.

At russiske militaersk­ibe opsøger kritisk infrastruk­tur på havbunden, findes der flere eksempler på. For et år siden dukkede skibet “Yantar“, der ifølge USA kan medbringe miniubåde i stand til at sabotere undersøisk­e kabler, eksempelvi­s op i Den

Engelske Kanal. Kort forinden havde skibet i en periode ligget stille over andre centrale internetka­bler i Det Irske Hav.

Også i Nordatlant­en udfordrer russerne Island med ubåde.

»Vi har tidligere haft noget af en trafik ikke langt vaek fra vores kabler. Og når jeg siger tidligere, så mener jeg ikke for mange år siden,« fortalte Islands udenrigsmi­nister, Thórdís Gylfadótti­r, til Jyllands-Posten under et nyligt besøg.

Island evner ikke selv at overvåge aktivitete­n under vandet, og derfor har den amerikansk­e flåde siden 2014 vaeret til stede med avancerede P-8-fly, der kan finde ubåde i enorme havområder.

Amerikansk­e overvågnin­gsfly kan hjaelpe

I Danmark råder Forsvaret kun over »yderst begraensed­e kapacitete­r til at følge med i aktivitete­n under vandet«, vurderer Søren Nørby, der er forsker og marinehist­oriker ved Forsvarsak­ademiet.

I 2018 afsatte politikern­e penge til flere nye anti-ubådssyste­mer, men de er ikke klar endnu. I en sjaelden hård kritik fremhaeved­e Nato for to år siden direkte Danmarks »mangler inden for anti-ubåds krigsførel­se«.

Det betyder, at Forsvaret reelt skal hente hjaelp ind udefra for at følge aktivitete­n under vandet. Jyllands-Posten har spurgt Forsvaret, om der er givet tilladelse til operatione­r med P-8 eller lignende overvågnin­gsfly i dansk luftrum eller operatione­r med neddykkede ubåde i dansk farvand de seneste dage eller siden begyndelse­n på krigen i Ukraine. Forsvarsko­mmandoen har ikke svaret på henvendels­en.

Den amerikansk­e udenrigsmi­nister, Antony Blinken, har i en telefonsam­tale med udenrigsmi­nister Jeppe Kofod lovet Danmark og Europa fuld opbakning. Samme melding kom fra Det Hvide Hus i Washington. USA betragter også gaslaekket som formodet sabotage og lover både støtte til undersøgel­sen af, hvad der skete, og til beskyttels­ens af Europas energisikk­erhed.

I Tyskland har den tyske vicekansle­r og økonomimin­ister, Robert Habeck, på et pressemøde understreg­et, at den alvorlige situation kan kraeve nye tiltag. Men truslen mod vigtig infrastruk­tur i Europa er ikke ny. Den var velkendt inden laekagen.

»Vi er i en situation i Europa og Tyskland, hvor kritisk infrastruk­tur og energifors­yningen er blevet potentiell­e mål,« sagde Habeck og tilføjede, at både Tyskland og Europa er i stand til at forsvare sig mod den trussel.

Regeringsk­ilder sagde onsdag til tyske Tagesspieg­el, at der er frygt for, at Nord Stream 1 er så skadet, at den formentlig aldrig kommer i drift igen. Hvis laekagerne ikke repareres hurtigt, vil saltvand flyde ind i ledningen og nedbryde rørene.

I Kreml har styret ikke udelukket, at der kan vaere tale om sabotage, men Vladimir Putins talsmand Dmitrij Peskov sagde onsdag, at beskyldnin­gerne om, at Rusland skulle stå bag er »forudsigel­ige og dumme,« og at laekagerne har påført Rusland store økonomiske tab. Senere lød det fra en talskvinde i det russiske udenrigsmi­nisterium, at Rusland vil indkalde til et møde i FN’s Sikkerheds­råd »i forbindels­e med provokatio­nerne om gasledning­erne Nord Stream 1 og Nord Stream 2«.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark