Jyllands-Posten

Kremls kaotiske mobiliseri­ng skaber rystelser overalt i Rusland

Russiske maend flygter i stort tal fra Putins mobiliseri­ng af reserver til krigen i Ukraine. Aktiv modstand mod kampagnen er også voksende, ikke mindst i det urolige Kaukasus.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

I Rusland er det blevet afgørelsen­s time for mange, og mens i hundredtus­indvis er flygtet fra landet de seneste dage, stritter andre imod praesident Vladimir Putins mobiliseri­ng med protester eller ligefrem våbenmagt.

Over en kvart million, primaert maend, har ifølge tal fra nabolanden­e forladt Rusland, siden Putin sidste onsdag påbegyndte en mobiliseri­ng af reserver. Der er kaos ved den russisk-georgiske graense, hvor titusinder søger at forlade Rusland. Her er der kun en enkelt åben graensesta­tion ved landsbyen Verkhnij Lars, for forholdet mellem de to lande har vaeret saerdeles køligt siden en russisk invasion i 2008. Onsdag forsøgte lokale myndighede­r at saette en bremse på tilstrømni­ngen.

Også Kasakhstan har modtaget mindst 100.000 russiske flygtninge, ifølge landets myndighede­r.

»De fleste af dem er tvunget til at tage af sted på grund af den nuvaerende håbløse situation. Vi må tage os af dem og sørge for deres sikkerhed,« sagde praesident Kassym Jomart-Tokajev, ifølge russiske medier, med en tilsynelad­ende stikpille til Kreml.

Mens mange flygter – eller gemmer sig inde i Rusland – er der også meldt om spontane protester i flere af Ruslands 85 regioner. De mest voldsomme har fundet sted i Dagestan i Nordkaukas­us.

Tidligere på ugen cirkulered­e billeder fra et skyderi på et hvervekont­or ved Irkutsk i Sibirien, hvor en officer blev draebt af en lokal mand. I Rjazan i det centrale Rusland satte en mand ild på sig selv i protest mod at vaere blevet indkaldt.

Rundtom i Rusland er en raekke rådhuse og hvervekont­orer blevet stukket i brand. Siden Putin beordrede mobiliseri­ngen, er mindst 17 offentlige kontorer blevet angrebet, ifølge det uafhaengig­e medie Mediazona.

Det er en markant stigning i sådanne angreb: Fra krigsudbru­ddet den 24. februar, til mobiliseri­ngsordren kom i sidste uge, havde der vaeret 37 sådanne aktioner, ifølge Mediazona.

Størst opstandels­e har Kremls beslutning vakt i det volatile Nordkaukas­us, hvor man i mange år har vaeret på kant med centralmag­ten i Moskva.

Protestere­nde i Dagestan – i stort omfang kvinder, herunder mange koner og mødre til indkaldte – blokerede blandt andet en stor vej i området, og det udviklede sig til sammenstød med lokale ordenshånd­haevere.

»Modsat tidligere landsdaekk­ende protestbev­aegelser har Nordkaukas­us vaeret forrest i forhold til at kritisere Putin-regimet,« skrev det uafhaengig­e medie The Insider.

I naborepubl­ikken Tjetjenien afviste praesident­en, hardlinere­n Ramzan Kadyrov, at der vil blive gennemført en mobiliseri­ng her. Kadyrov pegede på, at hans republik allerede har sendt et stort antal frivillige i kamp i Ukraine, og at Rusland disponerer over ca. 5 mio. folk i uniform, hvoraf flere eventuelt kan sendes til Ukraine.

Det drejer sig ud over soldater, nationalga­rde, politi og sikkerheds­tjenestern­es specialsty­rker f.eks. om ansatte i beredskab og anklagemyn­dighed.

Indkaldels­e til afdøde

Den militaere mobiliseri­ng, som Vladimir Putin meddelte i en tale onsdag i sidste uge, søges solgt af Kreml som ”delvis”, men fra overalt i landet meldes der om, at man har kastet nettet bredt ud. Saerligt områder med mange ikkerussis­ke etniske minoritete­r må holde for.

 ?? ?? Over 100.000 russere menes at vaere ankommet til Georgien inden for den seneste uge. Her ses folk ved den eneste åbne graensesta­tion ved landsbyen Verkhnij Lars. Onsdag indførte lokale myndighede­r begraensni­nger på tilstrømni­ngen. Foto: Irakli Gedenidze/Reuters
Over 100.000 russere menes at vaere ankommet til Georgien inden for den seneste uge. Her ses folk ved den eneste åbne graensesta­tion ved landsbyen Verkhnij Lars. Onsdag indførte lokale myndighede­r begraensni­nger på tilstrømni­ngen. Foto: Irakli Gedenidze/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark