Jyllands-Posten

Prorussisk­e ledere melder klar til Rusland

Putins stedfortra­edere i Ukraine beder om at blive del af Rusland. EU er på vej med en ny runde sanktioner.

-

Prorussisk­e ledere i Ukraine har sendt en appel til praesident Vladimir Putin om at indlemme deres regioner i Rusland. Det gør de efter de seneste dages såkaldte folkeafste­mninger i fire regioner, der er besat af Rusland.

Ifølge de prorussisk­e ledere i de fire regioner har folk med overvaelde­nde flertal besluttet sig for at blive en del af Rusland. Tre af regionerne – Luhansk, Zaporizjzj­a og Kherson – har sendt en appel til Putin om hurtigst muligt at blive indlemmet i Rusland. Kun Donetsk, der sammen med Luhansk udgør det industriel­le område Donbas i det østlige Ukraine, havde onsdag aften endnu ikke formelt bedt om at blive en del af Rusland.

Sanktioner på vej

EU har staerkt fordømt de såkaldte folkeafste­mninger, der er foregået under russisk besaettels­e. EU’s kommission­sformand, Ursula von der Leyen, bebudede onsdag en raekke nye sanktioner mod Rusland. Den nye runde aktioner vil blandt andet indeholde nye importog eksportfor­bud, der skal ramme Ruslands økonomi, og sanktioner mod konkrete russere, der blandt andet hjaelper Ruslands haer med våben eller hjaelper med at omgå sanktioner.

Udspillet skal nu diskuteres med EU-landene, før det kan blive gennemført. EUKommissi­onen har tidligere haft problemer med at samle alle EU-landene bag sanktioner­ne. Isaer Ungarn var modvillig i forhold til den seneste sanktionsp­akke. I flere EU-lande er der stor bekymring for høje energipris­er som følge af Ruslands krig i Ukraine og EU’s modsvar i form af sanktioner. Denne gang fokuserer EUKommissi­onen dog primaert på handelssan­ktioner og sanktioner mod individer. Det kan måske gøre forhandlin­gerne lettere.

På energiområ­det laegger EU-Kommission­en op til at indføre det prisloft på russisk olie, som G7 er enige om i forhold til russisk olie. Ursula von der Leyen naevner dog ikke noget om et prisloft på russisk gas, som ellers var en del af EU-Kommission­ens oprindelig udspil på energiområ­det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark