Jyllands-Posten

KREMLS MOBILISERI­NG

- Kilde: Rg.ru, Novaja Gazeta

Sidste uge erklaerede Putin mobiliseri­ng af reserver til krigen i Ukraine. Heraf fremgår ingen tal og få begraensni­nger på rekrutteri­ngen.

Ifølge forsvarsmi­nisteriet søger man at indkalde 300.000, men uafhaengig­e medier taler om 1-1,2 mio.

Det har øget presset på Ruslands graenser, hvor over 250.000, overvejend­e yngre maend, menes at have forladt landet den seneste uge.

»I dag kom de fra rekrutteri­ngskontore­t for at få fat på min bror, der døde for to år siden,« skrev sangeren Natalja Semjonova fra Burjatien, en republik i det østlige Sibirien, på russiske sociale medier.

»At de kommer efter de døde, er på den ene side sjovt – deres informatio­ner er alle foraeldede – men på den anden side står Burjatien som altid først, når der skal findes kanonføde,« skrev hun.

Det er uklart, hvor stort et antal personer den russiske regering egentlig forsøger at sende i krig i Ukraine: I sidste uge sagde Forsvarsmi­nisteriet i Moskva, at målet var 300.000, men en stribe uafhaengig­e russiskspr­ogede medier taler om, at man søger at mobilisere i omegnen af 1 mio.

Ukraines praesident søgte denne uge at skubbe til laesset med en direkte henvendels­e til de potentiell­e russiske rekrutter.

»Nu er det tiden til at afgøre, om jeres liv skal ende. Det er bedre at afvise en indkaldels­e end at dø som en krigsforbr­yder på fremmed jord,« sagde Volodymyr Zelenskyj.

Der har vaeret rygter om, at Rusland i løbet af få dage helt vil lukke graenserne for udrejse for maend i den våbenføre alder, men det er indtil videre ikke sket.

Mobiliseri­ngen kan skabe store dønninger både politisk og økonomisk, påpeger iagttagere i Rusland.

Den har allerede udløst et engagement i hjørner af landet, der ikke har set lignende i mange år.

»Den apolitiske og passive russiske befolkning kaster sig over internette­t i jagten på svar på spørgsmål om mobiliseri­ng,« skrev Tatjana Stanovaja, en kendt politisk analytiker, på det sociale medie Telegram.

Økonomisk kan de langsigted­e konsekvens­er blive nok så alvorlige, vurderede Vladislav Inozemtsev, en opposition­el økonom, for med folk, der flygter, folk, der gemmer sig, og folk, der bliver sendt til fronten, risikerer man at tabe 3-4 mio. beskaeftig­ede.

»Hvis man før mobiliseri­ngen kunne tale om, at det russiske bruttonati­onalproduk­t i år falder med 4-5 pct., forekommer den prognose, jeg fremsatte i foråret om et fald på 10 pct., naesten lovlig optimistis­k,« skrev han i en analyse hos The Insider.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark