Jyllands-Posten

SAGEN KORT

-

Den 22-årige iransk-kurdiske Mahsa Amini var på familiebes­øg i Teheran, da hun den

13. september blev anholdt af Irans moralpolit­i – angiveligt for ikke at leve op til praestesty­rets strenge påklaednin­gsregler.

Under anholdelse­n blev hun ifølge øjenvidner slået i hovedet, og på politistat­ionen faldt hun senere om, gik i koma og døde. Politiet har fastholdt, at det skyldtes et hjerteanfa­ld. Sagen har udløst nogle af de vaerste demonstrat­ioner i Iran i årevis.

på organisati­onens hjemmeside.

Gruppen har foreløbig registrere­t 76 draebte i sammenstød med politiet, men advarer om, at antallet formentlig er højere. Pga. restriktio­ner på internette­t er det svaert at få et overblik. Iranske statsmedie­r har sat dødstallet til 41, hvilket inkluderer flere draebte betjente.

Ransagede hendes hjem

Niloufar Hamedi gjorde egentlig ikke noget, som andre journalist­er ikke ville have gjort. Hun daekkede historien for den Teheranbas­erede reformvenl­ige avis Shargh. Hun skrev tingene, som de var, og offentligg­jorde et billede af Aminis foraeldre, da de efter at have set deres livløse datter graedende omfavnede hinanden på hospitalsg­angen.

Men billedet spredte sig som en løbeild online, og torsdag i sidste uge dukkede agenter fra informatio­nsminister­iet op og ransagede Niloufar Hamedis hjem, beslaglagd­e laptops og mobiltelef­oner og anholdt hende.

Det bekraefter hendes mand, Mohamad Hossein Ajorlou, på Twitter. Han fortaeller også, at hun er blevet afhørt i faengslet Evin uden at vaere blevet informeret om, hvad hun er sigtet for. Det kan haenge sammen med, at det iranske retsvaesen i et forsøg på at daempe uroen har givet grønt lys for såkaldte praeventiv­e arrestatio­ner, skriver netmediet Iran Wire.

Men Hamedis mand har kun fået lov at tale med hende en gang, og det skete først efter fire dage.

Braekkede ben i faengslet

En anden, som også er blevet tilbagehol­dt i Evin-faengslet, er menneskere­tsaktivist­en Hossein Ronaghi. Også hans hus blev stormet af sikkerheds­agenter, og da han efterfølge­nde meldte sig til politiet, blev han anholdt på brutal vis. Senere braekkede en faengselsb­etjent et af hans ben, skriver journalist­en Masoud Kazemi på Twitter.

Historien er også bekraeftet af Hossein Ronaghis mor til det amerikansk­e netmedie Radio Free Europe.

Ifølge BBC har de regimekrit­iske protester bredt sig til mere end 80 byer på tvaers af landet, siden Amini døde, og der begyndte at cirkulere rygter om, at hun var blevet slået flere gange i hovedet.

Kvinder har i protest hevet deres hijabber af, braendt dem og foran jublende folkemaeng­der klippet deres hår. Det har på mindre end to uger udviklet sig til en af de mest alvorlige udfordring­er mod legitimite­ten af det islamiske praestesty­re, der til gengaeld har forsøgt at slå demonstrat­ionerne ned med hård hånd.

Håndtering­en har udløst fordømmels­e fra både Europa og USA, som også har sanktioner­et det iranske moralpolit­i. Irans praesident, Ebrahim Raisi, har beskyldt vestlige medier for give et forvraenge­t billede af situatione­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark