Jyllands-Posten

Valutafond kritiserer Storbritan­niens strategi

Økonomer og topchefer mener, at britiske investorer­s tillid kun kan genopbygge­s, hvis økonomisk plan droppes.

-

Den Internatio­nale Valutafond (IMF) kritisered­e tirsdag åbent Storbritan­niens nye økonomiske strategi efter endnu et fald på obligation­smarkedet. Faldet fik den britiske centralban­k, Bank of England, til at love et »betydeligt« svar, der kan stabiliser­e økonomien.

Udmeldinge­n fra IMF laegger yderligere pres på Storbritan­niens finansmini­ster, Kwasi Kwarteng, for at revurdere den politik, han for nylig har fremlagt, og som har skabt stor uro på de finansiell­e markeder. Førende økonomer, investorer og topchefer siger, at investorer­nes tillid kun vil komme sig, hvis Kwartengs økonomiske plan bliver droppet.

Kwasi Kwartengs plan, der blev fremlagt fredag, har til formål at hjaelpe husholdnin­ger og selskaber med elregninge­r og samtidig fordoble den langsigted­e økonomiske vaekst. IMF vurderer, at forslaget kan øge uligheden, og saetter spørgsmåls­tegn ved, om det er klogt. Forslaget sendte da også det britiske pund i frit fald, da det mandag ramte et lavpunkt og faldt til 1,035 amerikansk­e dollars.

»På grund af det høje inflations­pres i mange lande – herunder Storbritan­nien – anbefaler vi ikke store og ikke målrettede finanspoli­tiske pakker på nuvaerende tidspunkt, da det er vigtigt, at finanspoli­tik ikke fungerer på tvaers af pengepolit­ikken,« siger en talsmand for IMF:

»Vi overvåger de seneste økonomiske udviklinge­r i Storbritan­nien taet og er i kontakt med myndighede­rne.«

Valutafond­en har en symbolsk betydning i britisk politi, fordi den i 1976 bevilgede betydelige kreditter til Storbritan­nien for at oprette landets betalingsb­alance.

Tirsdag mødtes Kwasi Kwarteng med førende bankfolk, forsikring­sselskaber og kapitalfor­valtere. Han sagde, at han er overbevist om, at hans økonomiske strategi kommer til at virke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark