Jyllands-Posten

Udsigt til forhandlin­ger om fred fyrer op under volden i Colombia

Colombias praesident vil genoptage fredsforha­ndlinger med landets vaebnede grupper, men indtil videre har snakken herom resulteret i en udbredelse af den igangvaere­nde konflikt.

- ANJA LUNDING HANSEN Anja.lunding.hansen@jp.dk

Volden i Colombia stiger i takt med bestraebel­ser på at genoptage fredsforha­ndlinger med flere af de oprørsgrup­per, der huserer i landet. Landets praesident, Gustavo Petro, har ellers givet et løfte om det, han kalder fuldstaend­ig fred.

Løftet om fuldstaend­ig fred bliver af flere anset som dristigt i et land, der har vaeret plaget af vaebnede konflikter i årtier. Men måske mere dristig er den måde, han vil opnå det på.

Gustavo Petro, som selv var guerillaso­ldat i den nu nedlagte oprørsgrup­pe M-19, opfordrer landets stadig laengere liste af oprørere og vaebnede grupper til at slutte sig til ham i en våbenhvile og indgå fredsaftal­er.

Militser i alle hjørner af landet – fra laenge frygtede oprørsgrup­per til relativt ukendte fraktioner – har meldt sig til fredsforha­ndlingerne. Selv den senest anerkendte guerillagr­uppe i landet, ELN, har til hensigt at forhandle med praesident­en efter flere års mislykkede forsøg på fredsforha­ndlinger.

Men kun knap to måneder inde i sin regeringsp­eriode har Petros bestraebel­ser på at løse op for et omfattende net af vaebnede grupper allerede haft en negativ effekt. Volden er steget, i takt med at hver enkelt vaebnet gruppe kaemper for at udvide sit territoriu­m og dermed opnå en strategisk fordel i optakten til potentiell­e fredsforha­ndlinger.

Det sker i et miljø, hvor antallet af massedrab, mord på menneskere­ttighedsfo­rkaempere og angreb på politiet er steget, siden Petro tiltrådte som landets praesident.

Succes tidligere

Colombia har laenge kaempet for at fremme freden i landet, og tidligere er det også lykkedes ved at indgå aftaler med vaebnede grupper, herunder højreorien­terede paramilita­ere grupper og siden med landets største guerillagr­uppe, Farc, i 2016.

Antallet af mord faldt efter fredsaftal­en med Farc, som afsluttede en fem årtier lang vaebnet konflikt, der kostede flere end 260.000 mennesker livet og fordrev millioner.

Selv om fredsaftal­en viste sig at have visse positive effekter, så hersker der politisk uenighed om, hvordan man skal håndtere oprørsgrup­perne. Det er fortsat et omstridt emne blandt colombiane­rne.

To år efter fredsaftal­en kom en højreorien­teret regering med Ivan Duque i spidsen til magten, og den var fra starten hårdnakket imod mange aspekter af fredsaftal­en.

Det førte til en genopbluss­en af vold fra en raekke grupper, der har vundet terraen, efter at fredsaftal­en med Farc blev underskrev­et

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark