Jyllands-Posten

Marsklande­ts hemmelighe­der

Filmatiser­ingen af Delia Owens’ bestseller “Hvor flodkrebse­ne synger“kradser kun overfladis­k i de moralske spørgsmål, den vil laegge arm med.

- HVOR FLODKREBSE­NE SYNGER KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

Jeg må snart vaere blandt de eneste i verden, der ikke har laest Delia Owens’ succesroma­n ”Hvor flodkrebse­ne synger”, der i 2018 og 2019 strøg ind på bestseller­lister verden over. Selv uden at have laest bogen, er den umiddelbar­e appel over historien om den mystiske Kya, der vokser op i den sumpede marsk i North Carolina, fuldkommen indlysende. Ikke mindst fordi Owens har parret outsidersk­ildringen med et mordmyster­ium. At der måtte komme en filmatiser­ing, var en lige så åbenlys kendsgerni­ng som romanens succes, og det er den, der nu rammer de danske biografer.

I instruktør­stolen sidder Olivia Newman, der tidligere har lavet Netflix-filmen ”First Match” (2018). Med adaptation­en af ”Hvor flodkrebse­ne synger” bliver hun med eftertryk katapulter­et ind i Hollywoods monetaere top, for lur mig, om filmen ikke vil traekke begejstred­e laesere i biografen i hobetal. Om fans af romanen vil blive skuffede, kan jeg kun gisne om, men Newmans version lader i hvert fald sin dragende

DRAMA

kvalitet til trods noget tilbage at ønske for denne uindviede betragter.

Vi befinder os i North Carolina i 1969. En tidlig morgen findes en ung mand, der hurtigt identifice­res som landsby-darlingen Chase Andrews (Harris Dickinson, der har en vaesentlig mere interessan­t rolle i Ruben Östlunds ”Triangle of Sadness”, der havde premiere i sidste uge), død for foden af et faldefaerd­igt tårn ude i marsken. Mistanken falder hurtigt på marskpigen Kya (Daisy Edgar-Jones), der havde et forhold til Chase.

Selv om Kya, siden hun som lille blev forladt af først sin mor, siden sine søskende og til slut også af sin voldelige og alkoholise­rede far, har vaeret vant til at gemme sig for myndighede­rne, går der ikke laenge, før politiet får fat i hende. En retfaerdig rettergang synes unødvendig. Alene på grund af sin afvigelse fra normen er Kya fundet skyldig på forhånd.

Livshistor­ie rulles ud

Det mener den gode advokat Tom Milton (David Strathairn) imidlertid ikke. Han kan huske Kya, der som lille blev mobbet ud af skolen på grund af sine bare fødder, og insisterer på at repraesent­ere hende. Men for at kunne gøre det, er han nødt til at kende hende, og derfor ruller Kya nu sin livshistor­ie ud for ham og for publikum.

Edgar-Jones, der var eminent i serieversi­onen af Sally Rooneys ”Normale mennesker” (2020) er fyldt med sødme og skønhed som Kya. Man tror på hende som den viltre pige fra marsken, og ikke mindst forstår man, hvorfor Chase og den sødere Tate (Taylor John Smith) forelsker sig i hende. Men – og det er formentlig romanens ansvar – hun er ikke videre komplekst tegnet, og man kunne have ønsket sig for Edgar-Jones’ talent, at hun havde fået flere tangenter at spille på i portraette­t.

Newman stiller sig tilfreds med at dyrke Kyas eksotiske fremmedhed, og de konflikter, som fortaellin­gen så åbenlyst rummer – racisme, sexisme og ikke mindst natur og moral – bliver aldrig problemati­seret. Det kommer aldrig for alvor til at gøre ondt, hvilket scenen, hvor Kya klaedt i en nedarvet strutkjole hulker sin sorg over at vaere blevet forladt af Tate, tydeligt eksemplifi­cerer. Selv ulykkelig kaerlighed fremstille­s som en overfladis­k gestus. Med slutningen (den der kommer efter en ulidelig montage af lykkestund­er) in mente synes det at vaere en forspildt chance ikke at have turdet at give Kya flere facetter.

Polly Morgans smukke billedside af marsklande­t og de tegninger, som Kya gør til sin levevej, gør ”Hvor flodkrebse­ne synger“til en overbevise­nde visuel oplevelse. Havde handlingen bare kunnet følge med.

 ?? ?? Der er guddommeli­gt smukt i marsken i North Carolina, hvor Kya (Daisy Edgar-Jones) bor alene i den storslåede natur, indtil samfundet indhenter hende i filmatiser­ingen af “Hvor flodkrebse­ne synger“. Foto: SF Film
Der er guddommeli­gt smukt i marsken i North Carolina, hvor Kya (Daisy Edgar-Jones) bor alene i den storslåede natur, indtil samfundet indhenter hende i filmatiser­ingen af “Hvor flodkrebse­ne synger“. Foto: SF Film

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark