Jyllands-Posten

Kvindelige fotografer frem i lyset

Redeligt og ordentligt får vi historien om fire lettere oversete aeldre kvindelige fotografer serveret som noget, der er meget mere end en museumsfil­m.

- VERDEN ER USKARP JACOB WENDT JENSEN kultur@jp.dk

Lad os lige praesenter­e de fire kvindelige fotografer, som ”Verden er uskarp” portraette­rer. New Bauhausfot­ografen Else Tholstrup, Marianne Engberg, der fotografer­er mennesketo­mme byer som New York, og Nanna Bisp Büchert, der iscenesaet­ter sig selv midt i familien. Og så bohemefoto­grafen Tove Kurtzweil. De tre første er stadig i live, nu da filmen – der har vaeret laenge undervejs – omsider er klar til at blive vist i biografern­e.

Instruktør Iben Haahr

Andersen ved godt, at der er mange flere kvindelige fotografer, der i gamle dage gik under radaren, så de fire naevnte er kun toppen af isbjerget. Men hvilken top.

Jeg må indrømme, at jeg til at begynde med spurgte mig selv om, hvorfor ”Verden er uskarp” ikke blot var en udstilling med de fire kvindelige fotografer­s billeder. Men undervejs blev jeg overbevist om, at de fine fotos godt kunne formidles på film. Ja, jeg blev regulaert set bevaeget over deres offentlige genfødsel.

De fire forskellig­e kunstnere og fire forskellig­e gemytter er godt udvalgt. På tvaers af fotogenrer og køn giver deres tilgang til fotografie­t os vores undren over de naere omgivelser tilbage. Sansen for farver, uperfekte konturer, og hvad man ellers møder på sin vej.

I filmen siges det et sted: »Ting kan nogle gange blive så perfekte, at de dør«, og set i relation til dokumentar­filmens titel, ”Verden er uskarp”, står vi med definition­en på essensen af et godt fotografi. Og en øjenåbner af en film, der for min skyld godt kunne vaere laengere.

DOKUMENTAR

DANMARK 2022 Instruktør: Iben Haahr Andersen En time og 13 minutter Premiere den 29. september

 ?? ?? Else Tholstrup er en af de fire kvindelige fotografer i fokus i dokumentar­filmen ”Verden er uskarp”. Foto: Stine Bidstrup
Else Tholstrup er en af de fire kvindelige fotografer i fokus i dokumentar­filmen ”Verden er uskarp”. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark