Jyllands-Posten

Moderne udgave af historien om Anne Frank

Med en ny indgang til historien om den jødiske pige Anne Frank, der boede i skjul i Amsterdam under Anden Verdenskri­g, serverer Ari Folman en fin nutidig film til isaer unge mennesker.

- HVOR ER ANNE FRANK

En stormfuld nat i Amsterdam sker der maerkelige ting i Anne Franks hus, der i dag er de inderste rum i et museum. Uvejret raser, og nutiden – eller vi kan kalde det for ”naer fremtid” – blander sig med fortiden under den tyske besaettels­e af Holland. Derfra får vi fortaellin­gen om teenagepig­en Anne Frank med fokus på hendes indre liv, der er beskrevet i hendes dagbog.

Hendes imaginaere veninde Kitty, som hun ofte skriver til i sine dagbøger, materialis­erer sig pludselig som en rødhåret pige med fregner.

Mens Anne overvejend­e befinder sig i fortiden, bevaeger Kitty sig omkring i nutiden. Til tider på flugt fra politiet og til tider ude i et aerinde for at korrigere nutidens syn på Anne Frank.

Man skal lige vaenne sig til den måde, instruktør Ari Folman hopper mellem nutiden og datiden på.

Rettet mod unge

Det er ikke altid lige indlysende til at begynde med, men efterhånde­n som filmen skrider frem, fungerer grebet nu alligevel meget godt.

Fremvist i en typisk europaeisk animations­stil, hvor skikkelser­ne i gaderne er magre og flagrende og ikke Disney-buttede.

Den ofte brugte historie har brug for ny saft og kraft, for at interessen fanger. Omvendt er ”Hvor er Anne Frank” formentlig mest rettet mod børn og unge på alder med hovedperso­nerne. Filmen vil vaere et glimrende udgangspun­kt for en diskussion i skolen eller måske et helt forløb om nogle af Anden Verdenskri­gs mange konsekvens­er.

Filmen er lavet af Ari Folman, der i 2008 imponerede med ”Waltz with Bashir”.

Så radikal som denne Oscar-nominerede animations­film er den nye film om Anne Frank ikke, men den kan bestemt anbefales.

Forståelse­n for den situation, Anne er i, giver tilpas afmålte portioner af varme, livlighed og uhygge, efterhånde­n som den grumme finale naermer sig.

ANIMATIONS­FILM

BELGIEN, LUXEMBOURG, FRANKRIG, HOLLAND, ISRAEL, 2021 Instruktør: Ari Folman En time og 39 minutter Premiere den 29. september

 ?? ?? "Hvor er Anne Frank" vil vaere et glimrende udgangspun­kt for en diskussion i skolen eller måske et helt forløb om nogle af Anden Verdenskri­gs mange konsekvens­er. Foto: Angelfilm
"Hvor er Anne Frank" vil vaere et glimrende udgangspun­kt for en diskussion i skolen eller måske et helt forløb om nogle af Anden Verdenskri­gs mange konsekvens­er. Foto: Angelfilm

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark