Jyllands-Posten

Et omdiskuter­et system har skabt en usikker fremtid for to danske profiler

Den internatio­nale cykelunion har indtil videre afvist at aendre de regler, der har vakt kritik og trusler om retssag.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Den lurende panik eskalerede frem mod VM.

Med kort varsel blev ryttere sendt afsted til løb, de ikke havde forestille­t sig at skulle køre. En holdejer truede med retssag. Fremtiden begyndte for alvor at virke usikker for bl.a. to danske cykelprofi­ler.

Hele miseren bunder i et nyt, sindrigt system, der får masser af opmaerksom­heden i cykelverde­n for tiden. og EF Education. I stedet vil Arkea-Samsic og Alpecinhol­det rykke et niveau op, hvilket vil gavne ryttere som Nairo Quintana og Mathieu van der Poel.

Jonas Vingegaard­s JumboVisma topper regnskabet foran Ineos Grenadiers og Quick-Step Alpha Vinyl. d’Italia og Vuelta a Espana – samt endagsklas­sikere som Paris-Roubaix og Flandern Rundt.

Dermed kan holdene få svaerere ved at fastholde eller tiltraekke sponsorer, der ikke vil vaere sikre på at blive markedsfør­t på det højeste niveau. Det kan føre til et lavere budget og ultimativt en lukning eller afskedigel­se af medarbejde­re. Det har skabt en usikker fremtid for fremtraede­nde ryttere som Andreas Kron og Jakob Fuglsang.

For at undgå nedrykning­en har holdene sendt deres ryttere rundt til løb, som det ikke var meningen, de skulle køre. F.eks. har Cofidis hevet profilen Bryan Coquard ud af Vuelta a Espana for at deltage i mindre endagsløb, hvor der var en bedre mulighed for at indsamle en topplaceri­ng og dermed point. På Jakob Fuglsangs hold blev der ligeledes diskuteret muligheden for, at danskeren kunne droppe VM for at køre andre løb for Israel-Premier Tech. i den treårige periode, hvor holdene har skullet indsamle deres point.

»Hvordan kan vi have et nedrykning­ssystem, der saetter fremtiden på spil for traditions­rige hold midt i en så usikker tid? Sport er som udgangspun­kt ikke retfaerdig. Men dette virker bare ikke rigtigt – ikke lige nu og ikke på denne måde. Jeg vil gerne se en solidarite­t mellem alle ryttere og hold,« har den tidligere Giro d’Italia-vinder Tao Geoghegan Hart fra Ineos skrevet på Twitter.

Endnu mere kras er kritikken fra et af de truede hold Israel-Premier Tech, hvor ejeren, Sylvan Adams, har truet med en retssag mod UCI.

»Nedrykning er lig med død. Det er ligegyldig­t, hvilke to hold der ender med at rykke ned. Det er et eksistensp­roblem,« har han udtalt til Velonews.

Indtil videre har UCI afvist at aendre praksis, selv om der har vaeret forlydende­r om, at der er blevet diskuteret en lempelse.

»Der er ikke blevet truffet nogen beslutning om at aendre reglerne. Proceduren vil blive udført i november, og her vil det blive afgørende, hvor mange point holdene har indsamlet frem til den 18. oktober,« lyder det fra UCI.

 ?? ?? Jakob Fuglsang er ikke sikret i deltagelse i de største løb – som her i Tour de France – hvis han og Israel-Premier Tech bliver rykket et niveau ned. Foto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix
Jakob Fuglsang er ikke sikret i deltagelse i de største løb – som her i Tour de France – hvis han og Israel-Premier Tech bliver rykket et niveau ned. Foto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark