Jyllands-Posten

Det sku’ vaere så skidt, men så er det faktisk godt – for regeringen, altså

- METTE BOCK tidl. minister

Da Det Radikale Venstre udlagde sin undervands­bombe under regeringss­kibet i juli og truede med at udtrykke mistillid til regeringen, var det ment som en trussel og et pres, der skulle udløse et hurtigt valg. Det pres har Socialdemo­kratiet vendt til en overrasken­de fordel for sig selv. Regeringen har benyttet anledninge­n til at føre danmarkshi­storiens laengste valgkamp, tilmed med fri adgang til al den administra­tive støtte og kompetence, som et embedsvaer­k skal give en regering. Det er nemlig den til enhver tid siddende regering, der “ejer” adgangen til embedsvaer­ket.

Under normale vejrforhol­d lukkes der totalt og øjeblikkel­igt ned for adgang til embedsvaer­ket i samme øjeblik, der udskrives valg.

Som minister eller regering kan du ikke få svar på et eneste spørgsmål eller få udleveret et eneste stykke papir. Grunden til den regel er, at adgangen til embedsvaer­ket vil give den til enhver tid siddende regering en meget stor fordel i en valgkamp. Derfor lukkes der ned.

Men statsminis­teren har jo ikke udskrevet hurtigt valg trods den radikale undervands­bombe. Til gengaeld har regeringen fået en enestående lejlighed til i ugevis at saette alle sejl til og og skrue fuldt op for alle de kedler – med fuld backup fra embedsvaer­ket. Dét må vaere en kaempe streg i De Radikales søkort.

Lige nu stormer det med kriser og krige om ørerne på os – og det giver regeringen god anledning til at lade det regne ud over borgerne med det, der skal opfattes som trygge redningsve­ste: hjaelpepak­kinesiske ker, afgiftsned­saettelser, faerre i klasserne, flere paedagoger og sygeplejer­sker, psykiatrip­lan og meget mere – alt sammen gennemregn­et og gennemarbe­jdet af embedsvaer­ket.

Ingen partier tør stemme imod de milde gaver, for det går ikke an at gøre vaelgerne vrede her lige op til valget. Og hvilken vaelger er ikke glad for en ekstra check eller lovning på, at alt bliver godt om 5-10 år? Laeg maerke til de pressefoto­s, som Socialdemo­kratiet udsender i kølvandet på de gavmilde aftaler, der indgås bredt: En statsminis­ter eller finansmini­ster i midten og alle de andre partier som haledikken­de matroser, der står i kødrand udenom.

Socialdemo­kraterne elsker det fyndord om, at når det stormer, skal man ikke rejse laehegn, men saette sejl. Så alle sejl er sat, radikal bombetruss­el eller ej. Statskasse­n står pivåben, og regeringen har hånden solidt plantet på roret. Men ikke nok med, at regeringen skyder fuld fart med embedsvaer­kets vind i sejlene frem mod valgudskri­velsen. Nej, regeringen har såmaend kaekt foreslået, at Folketing, regering – og embedsvaer­k, forstås – fortsat skal kunne arbejde, også i valgkampen­s slutspurt, efter den egentlige udskrivels­e.

Det har, af indlysende grunde, udløst alarm og protester fra opposition­en, der har klaget til Folketinge­ts Praesidium. For det vil først og fremmest vaere – endnu en – fordel for regeringen.

En af de få, der har haft modet til at sige nej tak til nogle af de generøse aftaler, er Moderatern­es formand, tidligere statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen. I forlaengel­se af den psykiatrip­lan, som et bredt flertal indgik forlig om i denne uge, har Løkke modigt påpeget, at der er ikke brug for en hullet redningsbå­d, men for grundlaegg­ende reformer af hele sundhedsva­esnet, hvis problemern­e skal løses. Så han står udenfor. Det tør ingen andre. Men manden har ret. Og han ved, hvad han taler om.

En af de få, der har haft modet til at sige nej tak til nogle af de generøse aftaler, er Moderatern­es formand, tidligere statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark