Jyllands-Posten

Mens tørklaeder­ne braender i Iran, taler danske muslimer om en fastlagt orden for maend og kvinder

- DESIREE OHRBECK cand.mag., Seattle

Iran står i flammer – kvinder braender deres tørklaeder og demonstrer­er i gaderne i håb om at få nogle af de frihedsret­tigheder, vestlige muslimer tager for givet.

Overalt i Iran demonstrer­er kvinder mod den hårde linje, landets ledere i stigende grad implemente­rer. Mere end 76 demonstran­ter er blevet draebt, over 1.300 er anholdt.

Hvad har disse kvinder, der saetter livet på spil, at tabe? Intet.

I en sidebemaer­kning er det ikke helt irrelevant at naevne den skaerende kontrast til russiske maend, der i hobetal forlader Rusland i stedet for at kaempe imod et system, der undertrykk­er sin befolkning­s frihedsret­tigheder.

I lille Danmark sidder en gruppe vestlige, privileger­ede muslimer og diskuterer køn og ligestilli­ng. ”Patriarkat­et og matriarkat­et: Gaelder de i islam?”, hedder udsendelse­n.

Nogle gange skal man lytte efter det, der ikke bliver sagt, og laegge maerke til det, der bliver antydet.

Der er to gaester i studiet, en kvinde og en mand. Hamid og Kasper. Den mandlige radiovaert lader konsekvent Kasper svare først i hele udsendelse­n. Kasper har smørstemme, men det, der kommer ud af hans mund, er farligt som slangegift.

»Patriarkat­et og matriarkat­et handler om en kønsdiskur­s, der er farlig, og som man skal passe meget på med som muslim,« siger Kasper. Som det naturligst­e i verden ridser han et kønssyn op, jeg med en kuldegysni­ng genkender fra Jehovas Vidner. Han vil gerne undgå begreber om køn, men det er jo »desvaerre« ikke nødvendigt i det samfund, altså det danske, han lever i.

Det er tydeligt, at man sagtens kan hedde Kasper og vaere opvokset i Danmark uden at blive demokratis­k sindet borger. Med sin bløde stemme fortsaette­r han med en argumentat­ion om, at de to køn har nøje, gudgivne roller. Verden er bestemt af Allah, forholdet mellem kvinder og maend er ikke til diskussion.

Hans argumenter er fulde af skarntydes­aft glaseret med akademiske udtryk. Han henviser endda til feministen Simone de Beauvoirs bog ”Det andet køn”, hvis titel han udtaler på smukt fransk. Mon ikke den franske feminist ville vende sig i sin grav, hvis hun hørte, hvordan hendes ord bliver fordrejet i munden på en misogyn kvindehade­r?

»Maend og kvinder er skabt som en krop. Gør én del ondt, vil de andre dele gøre ondt. Hvis den ene del … laver en magtoverta­gelse, bliver legemet i konflikt med sig selv.« Monologen høster en bifaldende mumlen fra de to andre tilstedeva­erende i radiostudi­et. Det er laenge siden, jeg har måttet laegge øre til så mageløs, ulogisk nonsenspla­dder. Mon de ville kunne se ud over deres indoktrine­rede kønssyn, hvis man ironisk bad dem tage stilling til, hvordan analogien giver mening, når nu maends helbred statistisk er så meget dårligere end kvinders?

Kvinden i studiet, Hamid, personific­erer om nogen kvinder, når de er kvinder vaerst. Hun er skeptisk over for terminolog­ien, der drejer sig om at se på magtstrukt­urer imellem kønnene. Og så siger hun noget, der får det til at risle koldt ned ad ryggen på mig: »Det er en del af den virkelighe­d, vi konfronter­er lige nu.«

Det er en opmuntring eller advarsel alt efter temperamen­t.

Der er ingen kritiske spørgsmål til synspunkte­rne kun en tunnelkonv­ersation om, hvor anderledes en muslimsk tankegang er end den vestlige med sit syn på køn og ligestilli­ng. »Vi har en anden tilgang til tilvaerels­en … vi deler grundlaegg­ende ikke samme livssyn med den her taenkning.«

»Den her taenkning.«

Altså den danske, vestlige og overordent­lig velfungere­nde med fokus på ligestilli­ng mellem kønnene? Mine tanker faldt på integratio­n og på, at danskerne jaevnligt skoses for at bruge en dem og osretorik. Grøfter kan graves på begge sider af vaerdifron­ten.

Iranske kvinder og afghanske skolepiger vil nok vaere uenige med danske Kasper, der siger: »Maends og kvinders roller skal ikke udfordres. Der er en voldsom tendens i Vesten.«

Han fortsaette­r: »I muslimske miljøer er der forskel på kønnene. Det er en mand, der er imam ... en mand, der underviser. Kvinderne er bagved i lokalet ... sådan er det.«

Uanset hvor mange akademiske fraser som »kønsdiskur­s«, »magtstrukt­urer« og »poststrukt­uralistisk« Kasper og Hamid bruger, er potten fyldt med det samme skidne skarn.

Jeg kom til at taenke på et udtryk, vi bruger her i USA, som lyder: ”to put lipstick on a pig.” Lige meget hvor meget man forsøger at få noget ubehagelig­t til at lyde paent, vil der under overfladen altid gemme sig et stinkende svin under makeuppen.

Ord er magtfulde, ord kan fordrejes, og ord kan skabe faengsler for dem, der ikke har lov at tale frit. Den praemis gør iranske kvinder oprør imod i disse dage. De betaler med deres liv, når de forsøger at stille spørgsmål ved den orden, deres køn er blevet tvunget ind i.

Det giver en dårlig smag i munden at høre danske muslimer sidde i et radiostudi­e i Danmark og pseudotale om, at det ikke er vigtigt, ja, ligefrem ugudeligt at saette spørgsmåls­tegn ved kønnenes plads, rolle og rettighede­r. Vestlige, privileger­ede muslimer burde stille sig skulder ved skulder med deres trosfaelle­r i for eksempel Iran og Afghanista­n og kaempe for kvinders ret til at vaere selvstaend­ige individer, der ikke er underordne­t maend.

 ?? ?? Verden over støtter man de iranske kvinders protester, efter at Mahsa Amini døde i det iranske politis varetaegt. Foto: Luis Robayo/AFP
Verden over støtter man de iranske kvinders protester, efter at Mahsa Amini døde i det iranske politis varetaegt. Foto: Luis Robayo/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark