Jyllands-Posten

Hvor skal pengene komme fra?

- Folkepensi­onist, Fårup

Mon ikke det står endog meget klart for mange borgere, at Danmark står over for nogle kaempestor­e udfordring­er i den kommende tid.

En inflation, der taelles i tocifrede procenter, en energikris­e med op til tre- eller firedobbel­te prisstigni­nger på energi. De mest basale fødevarer er steget markant, og mange danskere har svaert ved at få tingene til at haenge sammen – ja, det er allerede kommet dertil, vi er begyndt at se større søgning til gratis maduddelin­g fra kirkerne.

Og vi ser en offentlig sektor, der i de kommende år bliver ekstremt udfordret. Allerede i 2025 vil der vaere ca. 14.000 flere børn under seks år end i dag.

Det vil presse daginstitu­tionsområd­et betragteli­gt, og ca. 69.000 flere danskere over 70 år vil ligeledes presse et i forvejen presset sygehusvae­sen og sundhedsom­råde.

Der vil komme til at mangle i tusindvis af social- og sundhedshj­aelpere og assistente­r og sygeplejer­ske m.fl.

Psykiatrio­mrådet har vaeret underprior­iteret i mange år, og det vil koste adskillige milliarder at føre det up to date. Og det er en ”skal”opgave.

FLEMMING ØSTERGAARD

Spørgsmåle­t melder sig her op til et kommende valg – hvad har vi borgere i vente fra politikern­e? Hvordan skal det finansiere­s? Hvem er det, der skal bidrage mere? Kan vi forvente øgede skatter, moms, afgifter? Er det besparelse­r på de offentlige budgetter? Er det finanssekt­oren, der skal bidrage til finansieri­ngen? Er det øgede skatter på aktiegevin­ster? Er det formuebesk­atning? Er det borgernes pensionsor­dninger, der skal beskattes hårde? Eller hvem er det, der skal holde for?

Det er spørgsmål, som jeg tror interesser­er rigtig mange danskere. Kom ud af busken, alle partier – så vi vaelgere ved, hvordan I vil løse Danmarks udfordring­er de kommende år.

Hvad har vi i vente?

så vi kan sikre, at dyrene trives. Og vi skal stå på de erfaringer, vi allerede har fra de mange eksisteren­de naturproje­kter rundtom i landet.

Her er det en vigtig pointe, at vi i Danmark i årevis har haft robuste kvaeg- og hesteracer gående i naturen året rundt. Venstre ville nok have godt af at tage et smut ud i virkelighe­den. Booke partibusse­n og f.eks. besøge køerne i Hellebaek Hegn eller Naturstyre­lsens frit galopperen­de heste på Langeland, som tusindvis af danskere tager ud for at se og nyde i den fri natur.

Når vi saetter dyr bag hegn, har vi et ansvar for, at de har det godt. Det er ikke til diskussion. Men det ville klaede Venstre at pakke det politiske spilfaegte­ri vaek om, at et liv i naturen ikke er god dyrevelfae­rd. For helt aerligt: Mener Danmarks liberale parti virkelig, at de mange dyr, der i dag lever på store naturareal­er, ville foretraekk­e et liv i båse og bag tremmer? Eller at dyr, der får flere millioner kvadratmet­er at boltre sig på i naturnatio­nalparkern­e, ville laegge mulen i misundelig­e folder, hvis de hørte om de 0,65 kvadratmet­er, en 100 kilos slagtegris har krav på? Jeg tror, de faerreste køber Venstres mission om, at vi naermest for alt i verden skal holde dyr fra at kunne udleve deres naturlige adfaerd.

I Socialdemo­kratiet ønsker vi, at Danmark skal løfte vores del af ansvaret for at vende tilbagegan­gen i naturen. Her er vi godt på vej til at indfri vores løfte til danskerne om 75.000 hektar urørt skov og 15 naturnatio­nalparker. Men også her saetter Venstre spørgsmåls­tegn ved det, som ekspertern­e er enige om: Nemlig at vi står i en dybt alvorlig natur- og biodiversi­tetskrise. Men vi vil ikke spilde kostbar tid på at gentage 00’ernes fejl, hvor klimabenae­gterne fik lov at fylde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark