Jyllands-Posten

For mange børn med autisme fjernes fra hjemmet

Mistrivsel er alt for udbredt blandt børn, og kommunerne er for dårligt klaedt på til at hjaelpe dem på den rigtige måde.

- ANNI MATTHIESEN MARLENE AMBO-RASMUSSEN

Alle, der har stået med deres nyfødte barn i armene, ved, hvordan fokus pludselig rettes mod den lille nye guldklump, hvor kun det bedste er godt nok. Man vil gøre alt for, at barnets hverdag er fyldt med glaede, tryghed, trivsel og laering – uanset hvilke behov barnet har.

Derfor smertede det os også, både som foraeldre, politikere og mennesker, da vi blev praesenter­et for historier om, hvordan mange familier til børn med autisme bliver behandlet af kommunen.

Sagen er desvaerre den, at tre gange så mange børn med autisme bliver tvangsfjer­net fra deres foraeldre end børn uden diagnosen. Alt for mange børn med autisme mistrives, og en del af årsagen er, at kommunerne ikke er klaedt ordentligt på til at kunne udrede og give den lovpligtig­e hjaelp til børn med autisme. En historie, der gentager sig alt for ofte, er, at foraeldren­e gentagne gange opsøger kommunen for at få hjaelp til at håndtere deres børns mistrivsel, men uden held.

Mistrivsle­n skyldes som oftest forkert skoletilbu­d eller det faktum, at børn med usynlige handicap laenge kan skjule deres vanskeligh­eder for omgivelser­ne, så det kun er foraeldren­e, der oplever, hvor svaert de har det.

Ofte er der dog ingen hjaelp at hente. Og i de vaerste tilfaelde bliver bønnen om hjaelp mødt af anklager om omsorgssvi­gt, mangel på foraeldree­vne og i de mest grelle tilfaelde trusler om tvangsfjer­nelse.

Dermed ender sager om støtte, hvor frustrered­e foraeldre henvender sig med de bedste intentione­r, med at handle om tvangsanbr­ingelse, uden det er berettiget. Dermed bliver mange foraeldres vaerste frygt om at få at vide, at man ikke er egnet som foraelder, til virkelighe­d.

En undersøgel­se foretaget af

24syv i samarbejde med Landsforen­ingen for Autisme har vist, at halvdelen af de adspurgte foraeldre lever med trusler om tvangsfjer­nelse, når de beder kommunen om hjaelp til deres børn.

De er dermed ofte i den kommunale skudlinje, når de render det kommunale system på dørene for at få hjaelp til deres barn i mistrivsel. Det er grotesk – og burde ikke finde sted i et retssamfun­d som det danske. Vi skal ikke have et system, der slår fejl, og som i stedet for at erkende sin egen utilstraek­kelighed ender med at pege fingre ad foraeldren­e. Det er ikke vaerdigt.

Rigtig mange familier føler sig i konstant undtagelse­stilstand, fordi de er bange for, hvad der kan ske, hvis de går til kommunen efter hjaelp.

De har opbygget en frygt, der ikke bliver mindre af Mette Frederikse­ns vedvarende snak om, at flere børn skal anbringes, for autismefam­ilierne ved godt, at de, oftest helt og aldeles uberettige­t, er i den kommunale skudlinje.

En del af årsagen til den manglende hjaelp kan skyldes, at det kommunale system er presset.

Men mest af alt mener vi, at der mangler viden om autisme og andre udviklings­forstyrrel­ser i kommunerne.

I mange tilfaelde kan det nemlig vaere vanskeligt at se forskel på adfaerd som følge af et medfødt handicap eller af omsorgssvi­gt.

Der tegner sig desvaerre et billede af, at vi har opbygget et system, hvor det er nemmere for kommunen at udrede og håndtere familier, hvor børnene har et synligt handicap, frem for familier til børn med usynlige handicap – som autisme og adhd.

Det er vi simpelthen nødt til at få styr på. Det er en bunden opgave at sikre bedre vilkår og ikke mindst et bedre vidensgrun­dlag i kommunerne.

MF (V), medlem af Folketinge­ts børne- og undervisni­ngsudvalg

MF (V), social- og familieord­fører, medlem af Folketinge­ts børne- og undervisni­ngsudvalg

Der hviler et klart ansvar på kommunerne, men bestemt også fra centralt hold i denne sag. Derfor har vi nu indkaldt børne- og undervisni­ngsministe­ren og socialog aeldremini­steren i samråd torsdag. Her vil vi bede dem redegøre for, hvordan regeringen vil sikre, at børn med diagnoser, f.eks. autisme, ikke fjernes uretmaessi­gt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark