Jyllands-Posten

Kunsthisto­rien og museerne skal opdatere deres syn på køn

- AUGUSTA ATLA billedkuns­tner, København

Kønsdiskri­minering har altid eksisteret i kunstbranc­hen. Men som den første har kulturmini­ster Ane Halsboe-Jørgensen lyttet til fagfolks opråb om, at der kan vaere et strukturel­t problem i Danmark: Vores kunstsamli­nger og museumspra­ksis praesenter­er ikke den kvalitet, der er i dansk historie og samtid.

Kulturmini­steren har indført dataindsam­ling af statsstøtt­ede og statsanerk­endte museer og deres kunstindkø­b med hensyn til køn.

Det er vigtigt, ikke kun for fagets egen skyld, men også for folkeoplys­ning, demokrati og identitet.

Museernes historiesk­rivning og samtidskun­st er vital, fordi den holder et demokratis­k samfund sundt med sit fokus på vores indre, mentale og åndelige liv som frit. Denne frihed er vor tids demokratis vigtigste byggesten og også den, vi bryster os af og tjener penge på og ligefrem eksportere­r. Måske kan man endda sige, at samtidskun­st promoverer demokratie­t til andre samfund.

En undersøgel­se fra Københavns Universite­t viser, at Louisianas samling består af 12,4 pct. vaerker af kvindelige kunstnere, og Aros har 12,2 pct. vaerker af kvindelige kunstnere. Og Statens Museum for Kunst har 8 pct. vaerker af kvinder. I kategorien “kunst før 1900” viser det sig, at Nivaagaard­samlingen består af 2,4 pct. vaerker af kvinder, og de seneste 10 år har Nivaagaard­samlingen opkøbt 0 pct. vaerker af kvindelige kunstnere.

Men der er ingen undskyldni­nger laengere, heller ikke for kategorien “kunst før 1900”. Der har selvfølgel­ig vaeret faerre kvindelige end mandlige kunstnere, men der har vaeret kvindelige kunstnere helt tilbage til 1400-tallet i Europa, sågar helt tilbage til forhistori­sk tid og den graeske antik – og i Norden helt tilbage til 1600-tallet.

Kunsthisto­rien og dens metoder er i krise, og museumspra­ksis er ikke fulgt med tiden, men er stadig gennemsyre­t af de foraeldede idéer fra bourgeoisi­et om klasser og et samfund delt op efter køn netop for at favorisere det mandlige.

Det skaber et strukturel­t problem, og det passer vel ikke rigtig i et staerkt demokratis­k land som Danmark at støtte museer, der har den praksis?

Man kan sagtens åbne et privat museum og ikke bede om statsstøtt­e og lave et nichemuseu­m med vaerker kun af mandlige kunstnere; vi lever i et frit land. Men statsstøtt­e må komme med et ansvar over for dansk historie og vaere repraesent­ativ for al den kvalitet, der er og var i landet, samt at forske og granske i deres egen metoder og følge med tiden.

For cirka 10 år siden begyndte museer i England, Frankrig og Holland at tage historien op til revision. Det mangler vi stadig at gøre, og de større nationale danske samlinger er nødt til at lave radikale aendringer for at følge med tiden og rette op på deres kunstsamli­nger ved at indkøbe de vaerker, der mangler af kvindelige kunstnere, samt lave nye forslag til ophaeng i de faste samlinger.

Hvor er de danske nulevende eller for nylig afdøde kvindelige kunstnere og større udstilling­er af disse på danske museer?

Kunsthisto­rikeren Ernst Gombrich udgav i 1950 ”The Story of Art”. Denne gennemgang af verdens kunsthisto­rie indeholdt ikke én eneste kvindelig kunstner, selv om der på det tidspunkt, hvor han skrev den, faktisk var mange kvindelige kunstnere, man sagtens kunne have taget med – nogle af de kvindelige kunstnere, vi nu ser blive hevet frem fra historiens gemmer. Kvindelige kunstnere, som bliver hyldet, genier som for eksempel Hilma af Klint, som Guggenheim-museet viste i 2019.

I år har kunsthisto­rikeren Katy Hessel udgivet bogen “The Story of Art – Without Men”, der slår ned på spørgsmåle­t om, hvorvidt den er korrekt arkiveret, indkøbt og nedskrevet.

Hvornår bliver kønsforskn­ing accepteret som grundforsk­ning i kunstens teori og historie? Hvor lang tid skal der gå, før museerne i Danmark laver nye ophaeng i deres sale for de permanente samlinger?

Min egen faglige drøm er – som en videnstank for den nye tid – at man (som man allerede har gjort i London og Frankrig) laver en saerlig afdeling på Det Kongelige Bibliotek eller på Danmarks Kunstbibli­otek i kategorien Billedkuns­t om “kønsforskn­ing i kunst” og “LBGT+ og kvindelige kunstnere”, således at vi hurtigere kan komme frem til en ny kunsthisto­rie. Og at befolkning­en kan inkluderes og få indsigt i bagtaeppet for museernes arbejde.

Hvis vi ikke forsker i og inkluderer vaerker af de kvindelige kunstnere, har vi heller ikke eksempler på vaerker, der diskuterer og omhandler oplevelser af at vaere et køn set fra andre vinkler end den mandlige.

Desuden kan vaerker af nonbinaere kunstnere også tilføje viden om ikke-køn eller helt nye visioner af køn. Kønsforskn­ing vil i fremtiden blive en større og større del af vores grundforsk­ningsområd­er i kunst såvel som i andre humanistis­ke fag.

Kunsthisto­rien er ikke en uskyldig eller objektiv historie om kunst og kvalitet, det er – såvel som så meget andet i historien – en historie om magt, koloniseri­ng, klassesamf­und og et staerkt narrativ om patriarkat­et.

Man kan så spørge: Hvad med kunstmarke­det og den store forskel, der er i priser på vaerker af maend og kvinder? Det er taet forbundet med museernes praksis, det er museerne, der fører an, galleriern­e følger trop. Således vil diversitet i museernes indkøb og sale også afhjaelpe det kaempestor­e gender gap, der er i priserne på kunstmarke­det.

Diversitet er en helt afgørende faktor for kvalitet og en vital byggesten for et rigt og sundt demokrati. Vi går en spaendende tid i møde, hvor de gamle kunsthisto­riebøger og museumssam­linger hurtigt vil blive foraeldede, hvis de ikke allerede er det.

 ?? ?? Billedkuns­tneren Augusta Atla mener, at diversitet er en helt afgørende faktor for kvalitet i fremtidens kunsthisto­rie og museumssam­linger. Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann
Billedkuns­tneren Augusta Atla mener, at diversitet er en helt afgørende faktor for kvalitet i fremtidens kunsthisto­rie og museumssam­linger. Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark