Jyllands-Posten

Kuk-Kuk-Klanen: Jamen han tabte ikke det valg...

Når amerikaner­ne om halvanden måned går til midtvejsva­lg, vil 60 pct. af befolkning­en have mindst en republikan­sk kandidat på stemmesedl­en, der fortsat naegter at anerkende udfaldet af praesident­valget i 2020 uden forbehold.

- MIRCO REIMER-ELSTER USA- og Tysklandsa­nalytiker

Ifølge en undersøgel­se fra Five Thirty Eight har 201 af i alt 552 republikan­ske kandidater på stemmesedl­en naegtet at anerkende valgresult­atet. Enten ved tydeligt at proklamere, at de mener, at valget er blevet ”stjålet” fra Donald Trump, eller ved at gå det juridiske spor og forsøge at forhindre validering­en af valgresult­atet. Yderligere 61 republikan­ske kandidater har sat spørgsmåls­tegn ved valgresult­atet uden direkte at sige, at

Trump fik frarøvet sejren, mens

122 kandidater ikke ville svare direkte på dette simple spørgsmål. 91 republikan­ske kandidater har accepteret Joe Bidens valgsejr med forbehold: De anerkender Bidens valgsejr, men udtrykker også bekymring om valgresult­atets integritet. Det efterlader os med kun 77 republikan­ske kandidater, der fuldt ud anerkender valgresult­atet.

Den danske dokumentar­ist Christoffe­r Guldbrands­en sagde i et interview på TV 2 News i søndags, at han var overbevist om, at Trumps rådgiver Roger Stone – som Guldbrands­en har fulgt i en årraekke – ikke selv tror på den ”Stop the Steal”-fortaellin­g, som Stone selv er ophavsmand­en bag. Min personlige vurdering er, at det samme gør sig gaeldende for flertallet af de 475 republikan­ske kandidater, der ikke anerkender 2020-valget fuldt ud.

Med andre ord har vi at gøre med en Kuk-Kuk-Klan, hvor man ikke er konspirati­onsteoreti­ker af overbevisn­ing, men fordi man anser det for at vaere politisk opportunt. En politisk pendant til ”Gøgereden” så at sige med Donald Trump i rollen som Jack Nicholsons Randall McMurphy.

Apropos Trump, så tegner der sig også et interessan­t mønster hos klanledere­n. Siden FBI’s ransagning af hjemmet i Florida har Trump igen og igen påstået, at han skulle have afklassifi­ceret samtlige dokumenter. Så sent som i weekenden påstod den tidligere praesident endda, at han faktisk bare behøvede at taenke tanken som praesident, og så var alt godt. Det passer selvfølgel­ig ikke og aendrer i øvrigt heller ikke en tøddel ved, at Trump ikke var i sin gode ret til at tage dokumenter­ne med sig fra Det Hvide Hus, afklassifi­ceret eller ej.

Her følger i øvrigt en god huskeregel. I stedet for at lytte til, hvad Trump siger, er det oftest mere relevant at fokusere på, hvad hans advokater gør. Der tegner sig et klart mønster. Trumps advokater fremfører ikke argumenter i retten om, at deres klient tilsynelad­ende er en jedi. Advokatern­e fremfører heller ikke påstanden, at Trump skulle have afklassifi­ceret samtlige dokumenter, Yoda eller ej. Hvorfor?

Sandsynlig­vis fordi advokatern­e udmaerket godt ved, at der venter betydelig større profession­elle konsekvens­er, hvis man agerer som et medlem af Kuk-Kuk-Klanen i en retssal, end hvis man indtager selvsamme rolle i det politiske liv eller i medierne.

Det samme mønster så vi øvrigt i forbindels­e med Trumps vedvarende løgne om valgsvinde­l i 2020, som hans advokater heller ikke ville gentage i retssalene. I et søgsmål mod CNN formulered­e Trumps advokater det eksempelvi­s meget sigende sådan, at Trump »subjektivt tror på«, at der har vaeret valgsvinde­l, fremfor at påstå, at der skulle vaere tale om et etableret faktum. Et etableret faktum er tvaertimod, at Trumps tidligere justitsmin­ister William Barr har kaldt påstandene om valgsvinde­l for »bullshit«, og at Trump og hans allierede i øvrigt har tabt mere end 50 retssager omhandlede selvsamme.

I stedet for at lytte til, hvad Trump siger, er det oftest mere relevant at fokusere på, hvad hans advokater gør. Der tegner sig et klart mønster.

Uanset om man har meldt sig under Kuk-Kuk-Klanens faner, fordi man køber ind på usandheder­ne om valgsvinde­l, eller fordi det er politisk opportunt i et radikalise­ret republikan­sk parti, bekraefter historien om Kuk-Kuk-Klanen for mig derfor også en anden vigtig huskeregel: Det eneste slaeng, som man bør rulle med i USA, er WuTang Clan.

 ?? ?? Ikke engang Roger Stone, Trumps rådgiver og ophavsmand­en til Stop the steal-fortaellin­gen, tror selv på, at valgsejren blev frataget Donald Trump i 2020, men modsat i retssalene er der ingen betydelige konsekvens­er ved at fremføre løgnen i medierne, skriver Mirco Reimer-Elster. Arkivfoto: Johannes Skov Andersen
Ikke engang Roger Stone, Trumps rådgiver og ophavsmand­en til Stop the steal-fortaellin­gen, tror selv på, at valgsejren blev frataget Donald Trump i 2020, men modsat i retssalene er der ingen betydelige konsekvens­er ved at fremføre løgnen i medierne, skriver Mirco Reimer-Elster. Arkivfoto: Johannes Skov Andersen
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark