Jyllands-Posten

Danmark har brug for faelles fodslag til klimasikri­ng

- Bestyrelse­sformand, Hofor, overborgme­ster, teknik- og miljøborgm­ester,

Kaere Lea Wermelin og Dan Jørgensen: Lad os i faellesska­b lave en regulering, der gør det muligt at klimatilpa­sse Danmark.

I weekenden den 27.-28. august blev vi igen mindet om konsekvens­erne af det aendrede klima og manglende klimatilpa­sning, da flere skybrud ramte Danmark. Skybrudden­e medførte oversvømme­lser i flere af vores kommuner. Skybrud i Danmark bliver kraftigere og mere og mere almindelig­e, og hver gang er konsekvens­erne store for borgere, virksomhed­er og samfundet i almindelig­hed.

Derfor haster det med at sikre en regulering af vores forsyninge­r, som skubber til, at vi gør tingene mere effektivt, men som samtidig ikke forsinker og i nogle tilfaelde helt forhindrer, at vi kan klimasikre Danmark.

Vi har et faelles mål og ønske om at sikre, at vi får robuste klimatilpa­ssede byer og lokalsamfu­nd.

Det er et ønske og en vision, som deles bredt på Christians­borg og lokalt i vores kommuner, hvilket skaber de bedste forudsaetn­inger for at lykkes med at løse denne udfordring.

I de her dage bliver regulering­en bl.a. på klimatilpa­sningsområ­det revideret. Det er godt, for der er brug for en tydelig lovgivning, som både udfordrer og understøtt­er de kritiske tiltag, som der er brug for, eksempelvi­s klimatilpa­sning.

Forsynings­sektoren må som bekendt ikke tjene penge.

Endvidere reguleres forsynings­selskabern­e med generelle effektivis­eringskrav.

Vaerktøjer­ne, som udfordrer og skubber forsynings­sektoren mod mere omkostning­seffektivi­tet, er derfor allerede i brug. Desvaerre går den fremlagte lovgivning imod hensigten i stedet for at løse den udfordring, som vi som samfund står over for.

Vi vil overordnet set pege på to udfordring­er. Det drejer sig om:

1. At man økonomisk ”straffer” de forsynings­selskaber, som handler i overensste­mmelse med de politiske ønsker og visioner for klimatilpa­sning vedtaget bredt på Christians­borg og besluttet lokalt.

2. At den lokale demokratis­ke medbestemm­else flyttes til centraladm­inistratio­nen, således at beslutning­er nu traeffes uden om politikern­e af embedsmaen­d langt fra virkelighe­den.

København, København, borgmester, Albertslun­d, borgmester, Herlev, borgmester, Vallensbae­k, borgmester, Rødovre, borgmester, Dragør, borgmester, Hvidovre, borgmester, Brøndby

I Danmark har vi tradition for, at ministerie­r, brancheorg­anisatione­r, virksomhed­er m.fl. saetter sig sammen og med en god portion pragmatism­e løser de udfordring­er, vi som samfund står over for.

Det skal vi naturligvi­s fortsaette med, og derfor håber vi, at vi får lov til at bruge vores viden og erfaringer til at sikre, at vi i faellesska­b får justeret den kommende regulering.

Derfor håber vi, at I raekker ud til aegte dialog, så vi i faellesska­b kan sikre samfundet mod fremtidens skybrud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark