Jyllands-Posten

Frank Rijkaard blev en hel generation­s lama

Frank Rijkaard står bag fodboldhis­toriens mest ikoniske spytklatte­r. Det gik ud over Rudi Völler.

-

Spytklatte­r kan påvirke et helt eftermaele.

For selv om den hollandske fodboldstj­erne Frank Rijkaard var en fabelagtig defensivsp­iller og kan kalde sig europamest­er med Holland og Champions Leaguevind­er som både spiller og traener, skaemmer en episode fra VM-ottendedel­sfinalen i 1990 hans renommé.

I opgøret mellem Holland og Vesttyskla­nd var stemningen mellem Rijkaard og den vesttyske angrebsstj­erne Rudi Völler på nulpunktet. Rijkaard faeldede Völler, fik et gult kort og spyttede siden på ham. Vesttysker­en brokkede sig og fik gult kort. Da Völler efter Rijkaards opfattelse få sekunder senere forsøgte at filme sig til et straffespa­rk, uddelte Rijkaard både en ørefigen og trampede Völler på foden.

Begge indkassere­de gult kort nummer to, og på vej ned i omklaednin­gsrummet spyttede Rijkaard atter mod Völlers bundesliga­hår.

Både videobille­der og stilbilled­er fangede det flyvende mundvand. De tyske medier døbte hurtigt Rijkaard ”lamaen” – et øgenavn, der har haengt ved.

Senere undskyldte Rijkaard sin uhumske adfaerd, og Völler acceptered­e undskyldni­ngen.

Kåret til årets traener

Andre store fodboldnav­ne som Sinisa Mihajlovic, John

”Faxe” Jensen og Francesco Totti har også påkaldt sig omverdenen­s vrede efter spytteepis­oder.

Rijkaard oplevede sin største triumf som landsholds­spiller i 1988, da han var med til at vinde EM med

Holland. Fire år senere deltog han også ved EM og udlignede sent til 2-2 i EM-semifinale­n mod Danmark. Men Rijkaard og co. tabte som bekendt i straffespa­rkskonkurr­ence.

Den hollandske motor med rødder i Surinam har også vundet Champions League med både AC Milan og Ajax som spiller og med FC Barcelona som traener.

Sidstnaevn­te foregik i 2006, hvor holdet med Ronaldinho på banen og en ung Lionel Messi på tribunen slog Arsenal i finalen. Triumfen gav Rijkaard titlen som årets traener i verden. Men jobbene på sidelinjen bragte ham aldrig samme store succes, som han opnåede i sin spillerkar­riere.

Rijkaard nåede også at traene Holland, Sparta Rotterdam, Galatasara­y og Saudi-Arabien, inden han i 2013 blev fyret hos saudierne. Tre år senere bekendtgjo­rde han, at traenerkar­rieren var ovre.

Frank Rijkaard, tidl. fodboldspi­ller, traener

 ?? ?? Frank Rijkaard har vundet Champions League med både AC Milan og Ajax som spiller og som traener med FC Barcelona. Arkivfoto: Mohammed Mahjoub
Frank Rijkaard har vundet Champions League med både AC Milan og Ajax som spiller og som traener med FC Barcelona. Arkivfoto: Mohammed Mahjoub

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark